Τα κριτήρια των ψηφοφόρων στις προσεχείς εκλογές
Τα κριτήρια των ψηφοφόρων στις προσεχείς εκλογές

Ενώ πλησιάζουν οι εκλογές και η αντιπαράθεση των κομμάτων οξύνεται, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για την πολιτική συνεχώς φθίνει.
Ιωάννης Αυγουστάτος .

Το ποσοστό της αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 25,9% του 2007, σκαρφάλωσε στο 43,4% το 2017, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 45% στις προσεχείς εκλογές! Αν υπολογίσουμε και το 2,5% λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων, το ποσοστό των δυσαρεστημένων με το τρέχον πολιτικό σύστημα πλησιάζει το 48 %.

Ο ένας στους δύο Έλληνες, δηλαδή, δεν εκφράζεται μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες! Παρόλα αυτά, τα κόμματα σφυρίζουν αδιάφορα και ασχολούνται με τις μικροπολιτικές διαμάχες τους, στην προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοια των υπολοίπων ψηφοφόρων.

Ας ανιχνεύσουμε όμως τα πιθανά κριτήρια που οδηγούν στην επιλογή των υποψηφίων, εκ μέρους όσων ακόμα ψηφίζουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστο το ποσοστό εκείνων που ακόμα ελπίζουν ότι με την ψήφο τους μπορούν να καθορίσουν σημαντικές αλλαγές, γιατί όπως λέει και η Έμμα Γκόλντμαν, «αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα ήταν παράνομες»...

1. Με βάσει το προσωπικό συμφέρον (βλέπε ρουσφέτια και παροχές). Οι περισσότεροι υποψήφιοι στηρίζονται στις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις. Συχνά οι υποσχέσεις δεν τηρούνται, αλλά πολλοί έχουν κοντή μνήμη και ο διαχρονικός φαύλος κύκλος προσδοκιών και απογοητεύσεων καλά κρατεί. 2. Από κομματική ένταξη, που εμπεριέχει το πρώτο κριτήριο.

3. Με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα. Εδώ συναντάμε ηθοποιούς, μοντέλα, αθλητές, δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς αστέρες.

4. Από θυμό-διαμαρτυρία. Με αυτό το κριτήριο ενισχύονται ακραία, δήθεν αντισυστημικά, μορφώματα.

5. Από φόβο για τα χειρότερα. Εδώ ανήκουν όσοι πέφτουν θύμα του εκβιασμού και εκφοβισμού που εξασκούν τα κόμματα μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ.

6. Ιδεολογικά. Πάντα υπάρχει και μια μειοψηφία ρομαντικών ή ανθρώπων με κρυσταλλωμένες πεποιθήσεις, που δεν επηρεάζονται από τις αντιφάσεις και την ασυνέπεια των κομμάτων που υποτίθεται ότι εκφράζουν τον ιδεολογικό τους χώρο.

7. Τυχαία. Είναι οι «νομοταγείς πολίτες», που απλά δεν θέλουν να έχουν μπλεξίματα με το κράτος και εκτελούν απρόθυμα την εκλογική τους υποχρέωση.

* Ο Ιωάννης Αυγουστάτος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και πνευματικός ακτιβιστής, ιδρυτής του «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» και του Φιλοσοφικού Καφενείου Πόλης.

πηγή

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

ΕΠΕΙΓΟΝ: Προς τον κύριο Ησαΐα Κωνσταντινίδη (FB), κοινοποιήστε του τις εξής εικόνες με την απαράδεκτη στοχοποίηση στο πρόσωπο του και την παρακίνηση βίας εναντίον του!
Παρα πολύ σοβαρό από μία στο Facebook με όνομα "Μαρία Κοντογιάννη"
και κολλητή του ψευτο-παπά Λουκά Επiσκoπο (Οδυσσέα Ασπιώτη).
Αποδείξεις φώτο: https://imgur.com/a/DIfYO5q
Χειροτονημένος από ομοφυλόφιλο ψευτο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα (όνομα Θωμάς Κονσολάκης)και πρωην έμπορο που τον κυνηγάνε πελάτες του και η ΣΔΟΥ για πολλά χρέη σε μια ψευτο-εκκλησία, ψευτο-ησυχαστήριο στην Νέα Μάκρη!
Ο Λουκάς Επίσκοπος (Οδυσσέας Ασπιώτης) θέτει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αλίμου με την Χρυσή Αυγή.
Πως τα επιτρέπει τέτοια παρατράγουδα, τέτοιες άνομες πράξεις και ανωμαλίες ο κ. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής;
------------------
Ησαΐας Κωνσταντινίδης (FB): www.facebook.com/isaiah.constantinides

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications