Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν όπλα και ειδικό στρατό κοντά στη Βενεζουέλα, επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την ώρα που η πολιτική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Την προειδοποίηση ότι εάν υλοποιηθούν οι προκλήσεις των ΗΠΑ, όσον αφορά στη Βενεζουέλα, θα οδηγήσουν στη δραματική αύξηση της έντασης στον κόσμο, απέστειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τα σχέδια των ΗΠΑ να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις και θα δημιουργούσε βολικό πρόσχημα για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο.
Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν όπλα και ειδικό στρατό κοντά στη Βενεζουέλα.
«Έχουμε στοιχεία ότι εταιρείες των ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ εργάζονται για την εξασφάλιση μεγάλου αριθμού όπλων και πολεμοφοδίων σε μια χώρα στην ανατολικήη Ευρώπη για τη μετέπειτα μεταφορά στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», σημείωσε η Ζαχάροβα.
«Η εξέλιξη των γεγονότων στη Βενεζουέλα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό, Στις 23 Φεβρουαρίου, ετοιμάζεται μια επικίνδυνη μεγάλης κλίμακα προβοκάτσια», είπε ακόμη η ίδια, αναφερόμενη στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα, η οποία όπως τόνισε «μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων, δημιουργώντας ένα βολικό πρόσχημα για στρατιωστική δράση με σκοπό να απομακρυνθεί ο σημερινός νόμιμος πρόεδρος από την κυβέρνηση».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε: «Ελπίζουμε ότι οι νόμιμες Αρχές της Βενεζουέλας θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουη περαιτέρω κλιμάκωση των εσωετρικών πολιτικών εντάσεων».
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ανακοινώσει ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προτίθεται να απαγορεύσει την άφιξή της.
Το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα που έχει διοργανωθεί από την αντιπολίτευση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με το Καράκας να εκφράζει την ανησυχία ότι κάποιες χώρες θα μπορούσαν να καλύψουν έτσι πολιτικά ή στρατιωστικά σχέδια.
Η πολιτική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, του Καναδά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ρωσία, η Κίνα και το Μεξικό είναι μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για ενορχήστρωση του επιχειρούμενου πραξικόπηματος στη Βενεζουέλα με τη βοήθεια του Γκουάιδο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου