«Βλέποντας πόσο διαφορετική μπορεί να είναι μια κοινωνία με την αγαπημένη μου Αμερική που γεννήθηκα και μεγάλωσα με άλλαξε», ανέφερε η γυναίκα πρώην μέλος του ISIS από την Αλαμπάμα η οποία ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση.
Η Χόντα Μουθάνα, 24 ετών, ήθελε να ενταχθεί στον ISIS, το 2014. Αφού εντάχθηκε στην οργάνωση, βοήθησε την ομάδα να διαδώσει την ιδεολογία της στο internet και παντρεύτηκε δύο μαχητές της, κάνοντας μάλιστα και ένα παιδί με έναν από αυτούς.
Ωστόσο, οι νομικοί εκπρόσωποι της Μουθάνα αναφέρουν ότι η τελευταία επιθυμεί τώρα να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να τεθεί εθελοντικά ενώπιον δικαστηρίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το USA Today.
Τι ακριβώς θα διώκεται δεν είναι απολύτως προφανές, αν και νομικοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι η παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες θα μπορούσε να είναι μία από τις κατηγορίες που θα αντιμετώπιζε εάν η γυναίκα επέστρεφε στις ΗΠΑ.
«Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε αρκετά κάποιον όταν δεν ξέρουμε τι έκανε ή γιατί; Το Χαλιφάτο ήταν μία μαύρη τρύπα», ανέφερε ο Μαξ Έιμπραμς, συγγραφέας του «Rules for Rebels: Η επιστήμη της νίκης στην στρατιωτική ιστορία» και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Βορειοανατολικό Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο Sputnik News.
Η έκθεση του USA Today αναφέρει ότι η Μουθάνα είναι «μία από τις 1.500 ξένες γυναίκες και παιδιά — οι σύζυγοι και τα παιδιά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους — που κρατούνται σε κουρδικό στρατόπεδο κράτησης». Το Associated Press από την πλευρά του, γράφει ότι η μητέρα και το παιδί βρίσκονται σε «στρατόπεδο προσφύγων».
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Μουθάνα αναφέρουν ότι είναι πρόθυμη να τεθεί ενώπιον του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης, ακόμα και μετά την έκκληση της στο παρελθόν προς τον ISIS να επιτεθεί σε αμερικανούς πολίτες, αναφέρει η έκθεση του USA Today.
Η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να συνεργαστεί μαζί της, αλλά όχι μόνο με αυτή, αλλά με όλους αυτούς τους ανθρώπους που εντάχθηκαν στον ISIS» από τη Δύση, δήλωσε στο USA Today ο Χασσάν Σίμπλι, δικηγόρος της οικογένειας της Μουθάνα.
«Αν παρενέβη το νόμο, τότε το σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να ασχοληθεί μαζί της και αν δεν παραβίασε τον νόμο, θα πρέπει να επανέλθει ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί εάν συνιστά απειλή», υποστηρίζει κατηγορηματικά. Ο Σίμπλι είναι επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου για τις αμερικανικές — ισλαμικές σχέσεις.
Ο Έιμπραμς παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μερικά επαναπατριζόμενα στελέχη του ISIS θα επιστρέψουν και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση. Αυτή είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί».
Αφού παντρεύτηκε δύο μαχητές του ISIS, οι οποίοι έχει αναφερθεί πως σκοτώθηκαν και ο ένας από τους οποίους ήταν ο πατέρας του 18 μηνών μωρού της Μουθάνα, η χήρα ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει. Τονίζει ότι ήταν «αφελής, θυμωμένη και αλαζονική», όταν έφυγε για τη Συρία σε ηλικία 19 ετών, σύμφωνα με μια επιστολή που ο δικηγόρος της μοιράστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Συρία, είδα και βίωσα έναν άλλο τρόπο ζωής, καθώς και τις τρομερές συνέπειες του πολέμου, γεγονότα που με άλλαξαν», έγραφε. «Η εικόνα του αιματοκυλίσματος με άλλαξε. Το να βλέπω φίλους, παιδιά και άντρες που παντρεύτηκα να σκοτώνονται, με άλλαξε. Η μητρότητα με άλλαξε. Βλέποντας πόσο διαφορετική είναι μια κοινωνία σε σύγκριση με την αγαπημένη μου Αμερική όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα ήταν κάτι που με επηρέασε», επεσήμανε.
«Να πω ότι λυπάμαι για τα λόγια μου στο παρελθόν, τον πόνο που προκάλεσα στην οικογένειά μου και τις ανησυχίες που προκάλεσα στη χώρα μου, είναι δύσκολο για μένα να τα εκφράσω σωστά», έγραψε στην επιστολή.
Ο Σιμπλι ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσει να απελευθερωθεί η Χόντα Μουθάνα από το στρατόπεδο στο οποίο ζει σήμερα.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. «Η κα Χόντα Μουθάνα δεν είναι Αμερικανίδα πολίτης και δεν θα γίνει δεκτή στις ΗΠΑ, το αίτημα της δεν έχει νομική βάση, δεν έχει έγκυρο διαβατήριο, δεν έχει δικαίωμα έκδοσης διαβατηρίου ούτε έχει θεώρηση για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο σε δήλωσή του την Τετάρτη το απόγευμα.
«Συμβουλεύουμε θερμά όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη Συρία».
Η Μουθάνα τονίζει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ και ο δικηγόρος της δήλωσε ότι το FBI δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να τη διασώσει από το στρατόπεδο, ως αντάλλαγμα με πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου