Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.
“Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκανκαι τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη ΓκρανΣαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τηναυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση“Καπέ Καπέ”.
Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στασύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθείκαι αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.
Οισυγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν ναεμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνοραμε τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούροδιέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί τηνανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα γιαμια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.
Η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, αλλά μόλις ένα φορτηγό από τη χώρα μπόρεσε να φθάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.
Οι αρχές της Βενεζουέλας έκλεισαν τα σύνορα για να εμποδίσουν την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, για τη μεταφορά και διανομή της βοήθειας.
Ο στρατηγός των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων Κάρλους Τεϊσέιρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπόα Βίστα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε ωσότου η Βενεζουέλα να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει να περάσουν τα φορτηγά.
Παρέμβαση του Ο.Η.Ε
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τις αρχές της Βενεζουέλας «να μην καταφεύγουν στη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον διαδηλωτών», καθώς εντείνονται οι φόβοι ενόψει της προσπάθειας της αντιπολίτευσης αργότερα σήμερα να παραλάβει και να διανείμει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση ανθρωπιστική βοήθεια που διέθεσαν κυρίως οι ΗΠΑ.
Η αντίδραση της Ρωσίας
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο αύριο (σ.σ. σήμερα Σάββατο) να συμβεί κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Προσευχόμαστε να μην έχουμε βιαιότητες» και την «έναρξη εμφυλίου πολέμου στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντιδράσεις των υπολοίπων κρατών:
Οι ηγέτες κρατών του δυτικού ημισφαιρίου ζυγίζουν το εάν και κατά πόσον θα προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στη Βενεζουέλα ή/και θα επιβάλλουν σκληρότερες κυρώσεις με σκοπό να απομονώσουν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.
Η αντίδραση της Ομάδας της Λίμας, που πρόκειται να συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα, θα εξαρτηθεί από το εάν ο στρατός θα εκτελέσει ή θα αψηφήσει τη διαταγή της κυβέρνησης του Μαδούρο να μην επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλλει νέες κυρώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και άλλοι ηγέτες κρατών της περιοχής προγραμματίζουν να συνεδριάσουν στην Μπογοτά τη Δευτέρα.
«Εάν υπάρξει βία οποιουδήποτε είδους, εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση οποιουδήποτε είδους από την ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, μπορεί να ανακοινωθούν μέτρα από τον αντιπρόεδρο και τους ηγέτες άλλων χωρών για να στενέψει ακόμα περισσότερο ο διεθνής οικονομικός κύκλος», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Πενς θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας και το σενάριο όσον αφορά το τι θα προτείνει παραμένει ακόμη «ανοικτό», συμπλήρωσε.
Στη φαρέτρα του «έχει καρότο, αλλά και μαστίγιο για εκείνους που θα διατάξουν ή θα εκτελέσουν βίαιες ενέργειες», εξήγησε, και τα μέτρα «θα ανακοινωθούν όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοκρατίες της περιοχής».
Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως και άλλες περίπου πενήντα κυβερνήσεις, τόσο στην περιοχή όσο και στη Δύση.
Χ. Γκουαϊδό : Η ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει:
Ο Γκουαϊδό, δήλωσε ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να μεταβεί στην Κολομβία με τη βοήθεια του στρατού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε ο Γκουαϊδό στην πόλη Κουκουτά, στα σύνορα των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει διατάξει να μην επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν διαθέσει κυρίως οι ΗΠΑ στη χώρα. Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο.
«Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (…). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.
Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.
Ο Μαδούρο, ο οποίος απορρίπτει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ και της Δύσης καθώς και χωρών της περιοχής να παραιτηθεί, χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας πρόσχημα για να αρχίσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και δεν προτίθεται να επιτρέψει την είσοδό της στη χώρα.
ΟΙ ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση βίας:
Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία προκειμένου να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν εντόνως τη χρήση βίας από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον άοπλων πολιτών και αθώων που προσπαθούσαν να κάνουν καλό στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.
«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», συνεχίζει το κείμενο του Λευκού Οίκου.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι συνδέσεις των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.
Η έκβαση της αναμέτρησης ουσιαστικά θα κριθεί από τη στάση του στρατού, που φυλάσσει τα σύνορα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου