Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν περισσότερες από 40 μούμιες, σε ταφική περιοχή της κεντρικής περιοχής της χώρας, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή που κυβερνούσαν οι Μακεδόνες Πτολεμαίοι.
Οι μούμιες - μεταξύ αυτών ενήλικες, παιδιά και ζώα - κείτονταν στο πάτωμα ή σε ανοικτά πήλινα φέρετρα, σε υπόγειο θάλαμο του Κυβερνείου της Μινύα, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων, Khaled el-Enany. «Μέχρι στιγμής έχουμε βρει περισσότερες από 40 μούμιες, από τις οποίες οι 12 ανήκουν σε παιδιά και οι 6 σε ζώα, ενώ οι υπόλοιπες ανήκουν σε ενήλικες, γυναίκες και άνδρες» τονίζει ο αρχαιολόγος Rami Rasmi.
Παρ’ όλο που η μουμιοποίηση σχετίζεται περισσότερο με την αρχαία Αίγυπτο, η πρακτική αυτή συνεχίσθηκε και στο βασίλειο που ίδρυσε ο Μακεδόνας Έλληνας Πτολεμαίος, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ. - 30 π.Χ.).
Οι τάφοι στην Μινύα, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στην διάρκεια μιας ανασκαφής που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του περασμένου έτους, ευρίσκονται σε έναν κοινόχρηστο τύμβο, που «ανήκει πιθανότατα σε μια μικροαστική οικογένεια», όπως αναφέρει ο υπουργός. Ο αρχαιολόγος Mohamed Ragab τόνισε πως δύο τύμβοι βρέθηκαν 9 μ. κάτω από την γη και περιείχαν περισσότερα από 6 δωμάτια.
Θραύσματα κεραμικών και κομμάτια από πάπυρο που βρέθηκαν στην περιοχή, βοήθησαν τους ερευνητές να προσδιορίσουν την χρονολογία τους, όπως είπε ο επί κεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mostafa Waziri. Οι αρχαίοι Έλληνες κυβερνήτες έφθασαν στο απόγειο της εξουσίας τους την περίοδο ανάμεσα στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ξεκίνημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου