Η φρενίτιδα του Airbnb έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους της Αθήνας. Ένα απ' αυτά είναι και το κύμα των μαζικών εξώσεων ενοικιαστών, οι οποίοι μένουν... άστεγοι λόγω της τουριστικής λαίλαπας.
Η Αθηνά επί περίπου μία πενταετία ζούσε σ' ένα μικρό δυάρι, ακριβώς απέναντι από την Πύλη του Αδριανού, στη Βασιλίσσης Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, πριν λίγους μήνες, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος τής ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 60 ημερών θα πρέπει να αποχωρήσει και να αναζητήσει άλλο σπίτι.
Στην εύλογη ερώτηση «γιατί», η ιδιοκτήτρια απάντησε μονολεκτικά: «Airbnb». Η Αθηνά, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η φρενίτιδα που ακούει στο όνομα Airbnb έχει αλλάξει άρδην την αγορά ακινήτων, με τους ενοικιαστές να αποτελούν τα «θύματα» της νέας τάσης, η οποία λαμβάνει ισχυρή ώθηση από την εκτίναξη του τουριστικού κύματος.
Παράγοντες της αγοράς, στο πλαίσιο αυτό, παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπου η αναζήτηση ενός σπιτιού παρομοιάζεται με «διαστημική αποστολή στο Φεγγάρι».
Οι εξώσεις, με πρόσχημα ή αιτία τη μετατροπή του διαμερίσματος σε «Airbnb», έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά μάστιγας το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας απαγορευτικό το κέντρο της Αθήνας — και όχι μόνο — για τους υποψήφιους ενοικιαστές.
Όπως είναι φυσικό, η έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδιώκουν την εξασφάλισης της «Χρυσής Βίζας», έχει οδηγήσει σε μία σειρά στρεβλώσεων την εγχώρια αγορά ακινήτων.
Η «μάστιγα» των εξώσεων
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν στο Sputnik την ύπαρξη μίας αλματώδους αύξησης των εξώσεων, μέσω είτε της μη ανανέωσης των μισθωτηρίων είτε της άλογης αύξησης του αντιτίμου μίσθωσης.
Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ έντονο πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια. Όποια μίσθωση λήξει, είτε δεν ανανεώνεται αυτομάτως είτε για να ανανεωθεί ζητούνται υπέρογκα ποσάδηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς.
Κατά τον ίδιο, οι εξώσεις ενοικιαστών έχουν ενισχυθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας.
Και προσθέτει:
Όταν λήξει η μίσθωση, οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους ενοικιαστές υπέρογκα ποσά, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και το Θησείο, δεν τίθεται καν ζήτημα ανανέωσης
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να καταγγείλει ακόμη και φαινόμενα «εκβιασμών». «Σε κάποιες άλλες περιοχές, οι οποίες είναι λιγότερο τουριστικές ή καθόλου τουριστικές, όπως η Κυψέλη και το Περιστέρι, ζητούνται μεγάλες αυξήσεις, με την απειλή ότι θα το κάνουν Airbnb».
Αύξηση έως 73% στις τιμές των ενοικίων
Τα ενοίκια, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν τραβήξει την… ανηφόρα τούς τελευταίους μήνες, κάτι το οποίο έχει ήδη καταστεί αισθητό τόσο στους μεσίτες, όσο και στους υποψήφιους ενοικιαστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος δείκτης «Τιμών Κατοικιών και Ενοικίων» της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει αυξηθεί κατά 3,7% στην Αθήνα, σε διάστημα λίγων μηνών, όταν η μέση αύξηση σε πανελλαδικό επίπεδο περιορίζεται στο 2,5%.Η άνοδος στην πρωτεύουσα είναι ακόμη μεγαλύτερη, εφόσον υπολογιστούν αποκλειστικά τα νεόδμητα ακίνητα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, καθώς σ' αυτή την περίπτωση οι τιμές παρουσιάζουν «άλμα» της τάξης του 4,9%.
Υπάρχουν μάλιστα, μεμονωμένες περιοχές, όπου — σύμφωνα με τη «Χρυσή Ευκαιρία» — οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν άλμα έως και 73% σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για συνοικίες, όπως το Παγκράτι, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Κουκάκι κ.α.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο «Τσαούσης-Σταυρόπουλος», οι τιμές — αποκλειστικά — των ενοικίων στην Αθήνα είναι αυξημένες έως και κατά 40% σε σχέση με ορισμένα χρόνια πριν, καθώς για παράδειγμα, ενώ προ τριετίας ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. παραχωρούταν έναντι της τιμής των 300 ευρώ, σήμερα διατίθεται ακόμη και στην τιμή των 450 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, ενώ εν μέσω της κρίσης παραχωρούταν έναντι 280 ευρώ μηνιαίως, σήμερα αποφέρει στον ιδιοκτήτη του το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως.
Χιλιάδες διαμερίσματα στις πλατφόρμες του «Airbnb»
Στην πλατφόρμα Airbnb, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 9.100 καταχωρήσεις διαμερισμάτων και δωματίων σ' όλη την Αθήνα, με μέση τιμή 67 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Ενδεικτικά, στην περιοχή της Ακρόπολης, εντοπίζονται 333 διαμερίσματα, με μέση τιμή 129 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στο εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, παράλληλα, ένας χρήστης του Airbnb διαθέτει 1.320 διαφορετικές επιλογές, με μέση τιμή 117 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ στο Παγκράτι υπάρχουν 464 καταχωρήσεις με μέση τιμή 99 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Την ίδια ώρα, στις παρυφές της Ακρόπολης, και ειδικότερα στο Κουκάκι, μέσω Airbnb διατίθενται 732 διαμερίσματα στην τιμή των 140 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, μάλιστα, κάθε ένα από τα τουλάχιστον 9.100 αθηναϊκά διαμερίσματα είναι ενοικιασμένο για 110 νύχτες ετησίως, με τα μηνιαία έσοδα του κάθε ιδιοκτήτη να κυμαίνονται στα 463 ευρώ κατά μέσο όρο.
«Άδειες» οι ιστοσελίδες μακροχρόνιας ενοικίασης
Στον αντίποδα, οι καταχωρήσεις στις ιστοσελίδες μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων βαίνουν ολοένα και μειούμενες. Χαρακτηριστικά, τα προς ενοικίαση διαμερίσματα στο Κουκάκι δεν υπερβαίνουν τα 100, ενώ σε 117 αριθμούν οι αγγελίες για την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο Παγκράτι, όπου οι διαθέσιμες επιλογές αγγίζουν τις 300 —παραμένοντας βέβαια, αισθητά χαμηλότερες έναντι των καταχωρήσεων στο Airbnb.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του Airbnb, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και άλλες, δεκάδες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. easybnb), γεγονός το οποίο ανεβάζει τα ακίνητα που διατίθενται για τουριστική ενοικίαση σε πενταψήφιο αριθμό.
Φορολογία… η απάντηση στο πρόβλημα (;)
Τον περασμένο Ιούνιο, το Sputnik είχε επικοινωνήσει με το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο λήψης ειδικών μέτρων για την διαφύλαξη των ισορροπιών της αγοράς.
Το υπουργείο είχε παραπέμψει στη διαδικασία «επαγγελματοποίησης» και φορολόγησης του Airbnb, μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Με το να φορολογείται αυτή η δραστηριότητα ομαλά, θα υπάρξει μια προσαρμογή της αγοράς» είχε εκτιμήσει αξιωματούχος του υπουργού.
Περίπου οκτώ μήνες αργότερα, από το υπουργείο Οικονομίας ζητείται υπομονή, προκειμένου να αποτιμηθεί η επίδραση της φορολόγησης στην αγορά ακινήτων. «Πρέπει να περιμένουμε, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις στην αγορά. Αν δούμε ότι οι στρεβλώσεις παραμένουν, τότε θα πράξουμε αναλόγως» δηλώνει σήμερα, ανώνυμη πηγή από το υπουργείο Οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, στη φαρέτρα του δημοσίου βρίσκεται ήδη μία σειρά ανενεργών περιορισμών, οι οποίοι δύνανται να τεθούν σε ισχύ ανά πάσα στιγμή, μέσω της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων. Μεταξύ αυτών των μέτρων συγκαταλέγεται το ανώτατο ημερολογιακό όριο βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο έγκειται στις 90 ημέρες ανά έτος για τα αστικά κέντρα και τις 60 ημέρες για τα νησιά και τις πόλεις έως 10.000 κατοίκων.
Η αντιπρόταση των ενοικιαστών
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Σκιαδάς θεωρεί ότι η μοναδική άμεση λύση για την προστασία των ενοικιαστών και για την εξομάλυνση της αγοράς, συνίσταται:
Α) στην αύξηση του ελάχιστου μισθωτηρίου στα έξι χρόνια, από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα,
Β) στην παραχώρηση προς τα δικαστήρια του δικαιώματος χορήγησης προθεσμίας, από έξι μήνες έως ένα έτος, προς τους ενοικιαστές μετά τη λήξη της μίσθωσης.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου