Θανατηφόρος ιός σκότωσε 12 άτομα στην Αργεντινή επειδή ο φορέας πήγε σε πάρτι
Θανατηφόρος ιός σκότωσε 12 άτομα στην Αργεντινή επειδή ο φορέας πήγε σε πάρτι

Ένας θανάσιμος και ανίατος ιός Χανταϊός Hantavirus που συνήθως μεταδίδεται από αρουραίους, μόλυνε τουλάχιστον 29 ανθρώπους στην απομακρυσμένη πόλη της Αργεντινής Epuen.

Η επιδημία εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά οι πληροφορίες έφτασαν στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες μόνο ημέρες.

Η λοίμωξη συνέβη αφού ο φορέας (το όνομά του δεν αναφέρεται) πήγε σε ένα μεγάλο πάρτι. Αμέσως μετά το πάρτι, τα συμπτώματα του ίου εμφανίστηκαν σε έξι άτομα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2019 διαγνώστηκαν 29 άτομα. 12 από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει.

Οι περισσότεροι ηταν γυναίκες. Προς το παρόν, η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα και 85 άτομα που ηταν στο πάρτι ίσως έχουν τον ιό.

Ο Hantavirus σπάνια μολύνει τους ανθρώπους, αλλά εάν συμβεί κάποια λοίμωξη, τότε κατά κανόνα, το 50% των περιπτώσεων οι άνθρωποι πεθαίνουν γρήγορα, αφού δεν υπάρχει φάρμακο.

Αυτό συνήθως αρχίζει ως συμπτώματα γρίπης με βήχα, πονοκεφάλους και ναυτία και διαρκεί 4-10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό και οι άρρωστοι αρχίζουν να έχουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες.

Ένας από τους επιζώντες περιέγραψε την κατάστασή του σαν να είχε συμπιεστεί σφιχτά το στήθος του με ένα σφιχτό επίδεσμο και στη συνέχεια σαν ένα μαξιλάρι τοποθετήθηκε στο πρόσωπό του.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας προβλημάτων αναπνοής. Η μόλυνση με Hantavirus συμβαίνει μετά από την επαφή με το σάλιο ενός μολυσμένου τρωκτικού ή με περιττώματα του.

Ο υποτιθέμενος φορέας του Hantavirus πιθανότατα μολύνθηκε λίγο πριν την επίσκεψή του στο πάρτι, αν ήταν ήδη άρρωστος και δεν αισθανόταν καλά, πιθανότατα δεν θα είχε πάει.

Για πρώτη φορά, οι γιατροί έμαθαν για το Hantavirus το 1976 στη Νότια Κορέα, όπου η εκδήλωση της νόσου σε ανθρώπους έγινε στην περιοχή κοντά στον ποταμό Γκαντάνα. Επιπλέον, επισημάνθηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 2013 συναντάται στην Αργεντινή. Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Epún τώρα φορούν ιατρικές μάσκες και παρακολουθούν προσεκτικά τους επισκέπτες για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από αυτούς έχει σημάδια γρίπης.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications