Πρόγραμμα F-16V: Για πρώτη φορά 230 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στην ελληνική βιομηχανία και... έρχεται η ώρα του F-35
Πρόγραμμα F-16V: Για πρώτη φορά 230 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στην ελληνική βιομηχανία και... έρχεται η ώρα του F-35

To μεγαλύτερο σε καθαρή οικονομική αξία «πακέτο» βιομηχανικού έργου που εισέρρευσε μέχρι σήμερα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και σίγουρα το μεγαλύτερο ποσό εισροής κεφαλαίων στα «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων, στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας, αποτελούν τα 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα απορροφήσουν οι εγχώριες βιομηχανίες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 της ΠΑ, συνολικού ύψους 996.775.000 δολαρίων.

Από αυτά τα 996 εκατ. $ τα 488 εκατ. θα προέλθουν από χαμηλότοκο δάνειο μέσω FMS της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ουάσιγκτον.

Ας ελπίσουμε να περάσει γρήγορα η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΘΑ. Ειδικά για το ΥΠΟΙΚ είναι ίσως και η μοναδική, σαφώς υπέρ της Ελλάδος, υπογραφή που έχει βάλει στην θητεία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τόσα νομοθετήματα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας από το 2015 μέχρι σήμερα.

Αν προστεθούν και τα 230 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότοκο δάνειο των 488 εκατ. τότε έχουμε το 70% περίπου του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 σε επίπεδο "V" με ραντάρ AESA, είτε να επιστρέφει ως καθαρό βιομηχανικό έργο (για πρώτη φορά δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά σε ένα μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα, αλλά «καθαρή» βιομηχανική συμμετοχή), είτε χρηματοδοτείται με χαμηλότοκα δάνεια.

Το ύψος των ετήσιων δόσεων, δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από το παραδοτέο έργο, δηλαδή την πρόοδο των εργασιών.

Τα αρνητικά σημεία του προγράμματος βιομηχανικής συμμετοχής: Οι ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες παίρνουν «ψίχουλα» και η ΕΑΒ λαμβάνει την «μερίδα του λέοντος». Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η προνομιακή συμπεριφορά στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.

Οι λιγοστές βιώσιμες ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει, η IDE, η Theon, η ISI, η ΑΚΜΟΝ και δυο-τρεις άλλες μικρότερες είναι η ελπίδα της χώρας να κρατήσει εντός συνόρων, τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία για να μπορούμε να φτιάξουμε «άμυνα» και πάλι από την αρχή.

Δεν μπορούν να παίρνουν ψίχουλα για να γίνονται διορισμοί «ημετέρων» στις κρατικές βιομηχανίες και να αποτελούν αυτές μονίμως παράγοντα καθυστέρησης στην υλοποίηση των προγραμμάτων που είναι αναγκαία για να επιβιώσει η χώρα.

Ιδού το βιομηχανικό έργο του προγράμματος:

- Εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

- Κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών (Ε.Α.Β)

- Κατασκευή καλωδιώσεων αναβάθμισης αεροσκαφών

- Παροχή τεχνικής υποστήριξης κατά την αναβάθμιση αεροσκαφών

- Συναρμολόγηση και δοκιμές ηλεκτρονικών αεροσκαφών

- Δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων

- Υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις ανάγκες των ΕΔ

- Μεταφορά τεχνολογίας για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις των αναβαθμισμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων για τις ΕΔ

Το ελληνικό F-16 που θα αρχίσει να παραλαμβάνεται στα τέλη του 2022 θα μπορεί να μοιράζεται την εικόνα που έχει στο ραντάρ του με ένα άλλο F-16, με μια φρεγάτα του ΠΝ, μια πυροβολαρχία MM-40 Exocet, ενώ θα μπορεί αντίστροφα να «βλέπει» τι συμβαίνει γύρω του από ένα EMB-145 AEW, λόγω ύπαρξης Link-16.

Τα ελληνικά οπλικά συστήματα που μπορούν να διασυνδεθούν στο Link 16 είναι τα F-16 (μετά τον εκσυγχρονισμό τους), τα EMB-145 AEW Erieye, τα Patriot, ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα όπως τις φρεγάτες του ΠΝ (όταν κι αν εκσυγχρονιστούν), τις πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών πυραύλων κοκ. Τονίζουμε αρκετές φορες το θέμα EMB-145AEW,γιατί θεωρείται ένα σύστημα με πολύ καλές δυνατότητες, ειδικά στο εντοπισμό «δύσκολων» στόχων (ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του).

Σήμερα Link-16 έχουν μόνο τα 29 (από τα 30 αρχικά, το ένα κάηκε) F-16 Advanced, τα οποία θα αναβαθμιστούν με την προσθήκη ισχυρότερων υπολογιστών και, φυσικά, ραντάρ AESA.

Το βασικότερο «συστατικό» του εκσυγχρονισμού των F-16, είναι το ραντάρ τύπου AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR).

To τελευταίο μοιράζεται την τεχνολογία του ραντάρ του F-35, κι έχει ήδη επιλεγεί από την Κορέα και την Ταϊβάν για την τοποθέτησή του στα F-16 των χωρών αυτών. Επίσης πρόσφατα και η USAF το επέλεξε για τα F-16 της ANG και της AFR.

Η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός ραντάρ AESA σε μαχητικό αεροσκάφος στο Αιγαίο θα φέρει μια σημαντική «τροποποίηση» στην αεροπορική ισορροπία της περιοχής.

Φυσικά και η τουρκική Αεροπορία θα έχει περί τις δύο Μοίρες F-35A με ικανότατο ραντάρ AESA AN/APG-81, αλλά ο κύριος όγκος των τουρκικών μαχητικών, τα 250+ F-16 θα είναι στο APG-68V9.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αύριο οι Τούρκοι δεν θα εγκαταστήσουν AESA και στα δικά τους μαχητικά (και μάλιστα σχετικά εύκολα), αλλά και η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, για να επιβιώσει ως χώρα, τους επόμενους 36 μήνες θα προχωρήσει και αυτή σε προμήθεια τουλάχιστον 20 F-35...

pronews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications