Τα χταπόδια, έχουν γίνει η έμπνευση για πολλές ταινίες τρόμου και μυθικά τέρατα όπως το Kraken. Και γιατί όχι; Ποιο άλλο πλάσμα έχει τρεις καρδιές και μπλε αίμα;
Το χταπόδι είναι από τα πιο προϊστορικά πλάσματα.
Το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα χταποδιού ανήκει σε ένα ζώο που έζησε 296 εκατομμύρια χρόνια πριν, στη Λιθανθρακοφόρο περίοδο. Είναι γνωστό ως Pohlsepia και εκτίθεται σε μουσείο του Σικάγο.
Οι παλαιοντολόγοι που το εξέτασαν, αποκάλυψαν ότι διαθέτει οχτώ πλοκάμια δύο μάτια και ίσως ένα μικροσκοπικό «σακί» που περιείχε μελάνι.
Με άλλα λόγια, πριν καν την εμφάνιση των δεινοσαύρων τα χταπόδια είχαν τη σημερινή τους μορφή (μιλάμε μάλλον για εξωγήινο ζώο που ήρθε από άλλου).
Τα χταπόδια έχουν τρεις καρδιές
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα χταπόδια έχουν τρεις καρδιές. Οι δύο δουλεύουν αποκλειστικά για να κινούν το αίμα από το βράγχια του ζώου στο υπόλοιπο σώμα ενώ η Τρίτη εξασφαλίζει τη ροή αίματος στα όργανα. Η καρδιά των οργάνων σταματά όταν το χταπόδι κολυμπά, πράγμα το οποίο τα εξουθενώνει.
Έτσι εξηγείται η τάση που έχουν στην εξερεύνηση.
Τα πλοκάμια έχουν το δικό τους μυαλό
Τα δύο τρίτα των νευρώνων του χταποδιού βρίσκονται στα πλοκάμια του. Ως εκ τούτου, τα πλοκάμια μπορούν να λύσουν προβλήματα, όπως το να ανοίξουν ένα όστρακο, ενώ το χταπόδι εξερευνά μία σπηλιά για περισσότερη τροφή. Τα πλοκάμια επίσης αντιδρούν σε ερεθίσματα ακόμη και όταν αποκοπούν από το κυρίως σώμα του χταποδιού.
Το μελάνι
Το μελάνι του χταποδιού δε χρησιμεύει μόνο στο να κρυφτεί το ζώο από τον εχθρό του, αλλά τους βλάπτει κιόλας. Περιέχει μία ουσία, την τυροσινάση, η οποία αν έρθει σε επαφή με τα μάτια άλλου ζώου προκαλεί εκτυφλωτικό ερεθισμό.
Η τυροσινάση, είναι τόσο δραστική που ακόμη και τα ίδια τα χταπόδια αν δε ξεφύγουν από το σύννεφο μελανιού που παράγουν, μπορεί να πεθάνουν.
Τα χταπόδια έχουν μπλε αίμα
Τα χταπόδια για να καταφέρουν να επιβιώσουν στα μεγάλα βάθη των ωκεανών, έχουν μία ουσία που μετατρέπει το χρώμα του αίματος τους σε μπλε.
Αυτή η ουσία, μεταφέρει πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στο σώμα τους, όταν βρίσκονται σε πολύ κρύο περιβάλλον.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου