Ένα νέο επαναστατικό ραντάρ για πλοία με εκπληκτικές ικανότητες ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν οι Κινέζοι επιστήμονες του ερευνητικού ιδρύματος του Harbin. Πιο συγκεκριμένα ένα ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα από τον ορίζοντα το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί επί πλοίου ανέπτυξαν οι Κινέζοι σύμφωνα με την ιστοσελίδα South China Morning Post.
Εάν και εφόσον οι ισχυρισμοί των Κινέζων είναι αληθείς τότε οι επιστήμονες της Ασιατικής χώρας έχουν καταφέρει ένα πραγματικά απίθανο επίτευγμα, αφού τα ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα είναι τεράστια σε μέγεθος καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση γης και απαιτούν για την λειτουργία τους τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.
Τα συστήματα αυτά αναπτύχθηκαν στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και είχαν ως αποστολή τον εντοπισμό κυρίως αεροσκαφών και πιο συγκεκριμένα στρατηγικών βομβαρδιστικών, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων σε μεγάλη απόσταση, ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης.
Πρόκειται είτε για ένα συγκρότημα κεραιών που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις, είτε ένα τεράστιο συγκρότημα πομποδεκτών εντός ολοκληρωμένου εντός ενός τεράστιου κτίσματος με αρκετές δεκάδες μέτρα μήκος και ύψος, το οποίο για να λειτουργήσει και να επιτύχει εμβέλειες μεταξύ 900 χλμ – 5.500 χλμ θα πρέπει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα την κινεζική ιστοσελίδα οι επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα σύστημα ραντάρ με δυνατότητες εντοπισμού στόχων πέρα από τον ορίζοντα το οποίο είναι τόσο συμπαγές, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί επί πλοίου προφανώς μεγάλου εκτοπίσματος με χαμηλή σχετικά κατανάλωση ηλεκτρισμού δεδομένου ότι τα πλοία δεν μπορούν να παράγουν απεριόριστες ποσότητες ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρουν οι Κινέζοι επιστήμονες τα πλοία του Ναυτικού εξοπλισμένα με αυτό το ραντάρ θα μπορούν να ελέγχουν μια περιοχή μεγέθους τόσο μεγάλη όσο η Ινδική Υποήπειρος από μεγάλη απόσταση.
Χάρις σε αυτό το νέο ραντάρ το Ναυτικό της Κίνας εφόσον οι ισχυρισμοί των επιστημόνων είναι σοβαροί και αληθείς, θα μπορεί να ελέγχει την Νότια Κινεζική θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκτώντας ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αεροναυτικών αντιπάλων του, αφού θα μπορεί να έχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις κινήσεις του.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου