Η Βραζιλία υπέγραψε το κείμενο και εντάχθηκε στη νομικά μη δεσμευτική συμφωνία τον Δεκέμβριο, όταν στην εξουσία βρισκόταν ακόμη ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ.
Όμως ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ορκίστηκε και κατέλαβε το αξίωμα την 1η Ιανουαρίου, είχε ξεκαθαρίσει ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ότι θα απέσυρε τη χώρα από το Σύμφωνο.
Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη υπηρεσία του BBC, το τηλεγράφημα του ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η Μπραζίλια δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στην παραμικρή δραστηριότητα ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια βάσει του κειμένου.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη αναγγελία της αποχώρησης της Βραζιλίας από το Σύμφωνο.
Τη 10η Δεκεμβρίου, 164 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, υπέγραψαν στο Μαρόκο το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να υιοθετηθεί κοινή προσέγγιση σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.
Το κείμενο αυτό ορίζει 23 στόχους για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Όμως το Σύμφωνο προκάλεσε αντιδράσεις, με τις κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστρία, να ανακοινώνουν ότι δεν θα το υπογράψουν διότι θεωρούν ότι επιβάλλει περιορισμούς στις εθνικές πολιτικές τους ως προς τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Ο Μπολσονάρου, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL) της Βραζιλίας, κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Τον Δεκέμβριο, δεσμεύθηκε ότι θα αποσύρει τη χώρα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και θα εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρούς όρους όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών.
Ο νέος βραζιλιάνος πρόεδρος, που δηλώνει θαυμαστής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διαβεβαιώνει πως θα επιδιώξει η χώρα του να αποκτήσει πολύ πιο στενή σχέση με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, έχει επίσης καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου