Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει μεγάλους σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη

Πανικό προκαλούν οι προβλέψεις του Τούρκου σεισμολόγου, Αχμέτ Ερτζάν, ο οποίος έκανε δήλωση στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ότι τουλάχιστον τρεις ισχυροί σεισμοί θα «χτυπήσουν» την Κωνσταντινούπολη μετά το 2033.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τούρκου σεισμολόγου, το χτύπημα του Εγκέλαδου θα επηρεάσει το 35% της ασιατικής πλευράς της πόλης και το 65% της ευρωπαϊκής.

Επίσης, ο ίδιος ο Ερτζάν εκτιμά ότι ο σεισμός που αναμένεται από το ρήγμα Βόρεια Ανατολή θα είναι 6,4 με 6,7 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Κιουτσιούκμετσε και Σιβρίαντα της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, μεταξύ Τεκίρνταγ και Σιλίβρι θα είναι ακόμα ισχυρότερος, μεταξύ 7 και 7,3 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει, επίσης, ο σεισμός δεν θα γίνει πριν από το 2045, ωστόσο «οι καμπάνες θα αρχίσουν να χτυπούν μετά το 2033».

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει σεισμός μέχρι το 2033. Το πιο πιθανόν είναι να γίνει σεισμός μεταξύ 2040 και 2050», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που γινόταν σήμερα αυτός ο σεισμός θα υπήρχαν 15 – 20.000 απώλειες ζωών, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι θα έμεναν άστεγοι λόγω της κακής αρχιτεκτονικής των κτιρίων και της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας.

Ο Αχμέτ Ερτζάν προβλέπει ακόμα ότι ο σεισμός θα χτυπήσει και την Αγία Σοφία μέχρι το μεγάλο τζαμί του Σουλεϊμάν στον Κεράτιο Κόλπο.

«Ο σεισμός κάτω από αυτή την περιοχή θα είναι πάρα πολύ ισχυρός», εκτιμά ο Τούρκος σεισμολόγος, προβλέποντας μεγάλες καταστροφές στα ιστορικά μνημεία, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ανάλογη πρόβλεψη είχε γίνει και από τον επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού, ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 προειδοποίησε για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή έως και 30.000 ανθρώπων.

«Το σενάριό μας λέει ότι το βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μπορεί να δώσει ένα σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 26.000 – 30.000 ανθρώπων», προειδοποίησε ο Νουρλού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις πιο σεισμικές περιοχές του πλανήτη.

«Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή του Μαρμαρά»
Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

«Υπάρχει μια σειρά από ρήγματα στην Τουρκία που θα μπορούσαν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς.

»Όμως, επικεντρωνόμαστε στην περιοχή του Μαρμαρά, καθώς σε αυτή την περιοχή, που αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας, υπάρχουν πολλά κτήρια, πολλοί άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο ένας σεισμός στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να θεωρείται θέμα εθνικής ασφαλείας.

Σημειώνεται πως το παρατηρητήριο Καντιλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 σεισμικές δονήσεις φέτος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications