Αναστολή της επικείμενης αύξησης των φόρων στα καύσιμα, που προκάλεσε την σύσταση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση από την πλευρά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη τον Ιανουάριο. Θα επρόκειτο για την δεύτερη αύξηση των φόρων στα καύσιμα σε διάστημα ενός έτους.
Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 412 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν.
Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.
Το τηλεγράφημα του AFP ήλθε λίγες ώρες αφότου έγινε σαφές πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές που είχαν κληθεί σε συζητήσεις με τον κ. Φιλίπ δήλωσαν πως δεν προτίθενται να προσέλθουν.
Τα «κίτρινα γιλέκα» στρίμωξαν τον Μακρόν..Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την κλιμάκωση της λαϊκής διαμαρτυρίας με το λεγόμενο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την Tagesspiegel, και την DW, «οι τωρινές διαδηλώσεις θυμίζουν τη διαμαρτυρία των ‘κοκκινοσκούφηδων’ στη Βρετάνη το 2013. […] Σήμερα, όπως και τότε, πρόκειται για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνία, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, άτομα που παραμελούνται από την πολιτική ελίτ του Παρισιού. Λέει πάρα πολλά για το κλίμα δυσαρέσκειας στη Γαλλία το γεγονός ότι για τον διάλογο με τα ‘κίτρινα γιλέκα’ […] έπρεπε να υπάρξει σχετικό διάταγμα από τον ίδιο τον Μακρόν. Δεδομένης της πλατιάς στήριξης που έχει το νέο κίνημα διαμαρτυρίας στους πολίτες, ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να κινηθεί σε πρωτόγνωρο έδαφος: Πρέπει να ακούσει και να αναθεωρήσει την πολιτική του», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Σχολιάζοντας την έξαρση των διαδηλώσεων στη Γαλλία, η Handelsblatt παρατηρεί ότι «η ριζοσπαστικοποίηση των κίτρινων γιλέκων συνταράζει την κυβέρνηση. Αυτή θέλει να κατευνάσει την κατάσταση, αλλά όχι να συνθηκολογήσει, έτσι ώστε να σώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».
Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ εκτιμά ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον Μακρόν. Αυτός κινείται σε ένα εξαιρετικά στενό μονοπάτι μεταξύ πεισματικά αταλάντευτης στάσης και υποχώρησης. Εάν καταφέρει να ηρεμήσει την κατάσταση χωρίς γονυκλισίες, τότε θα μπορέσει να συνεχίσει το 2019 τις μεταρρυθμίσεις του, όπως αυτή που αφορά στις συντάξεις. Εάν όμως τα κίτρινα γιλέκα γίνουν ακόμη ισχυρότερα, ενδέχεται αυτό να αποδυναμώσει σημαντικά την ελευθερία δράσης του».
Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι «οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και τις επόμενες ημέρες». Όπως σχολιάζει, «τα σημάδια των σοβαρών επεισοδίων του Σαββάτου λειτουργούν ως σύμβολα των πολιτικών συντριμμιών μπροστά στα οποία στέκει ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Την ευθύνη για την κλιμάκωση φέρει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Γι’ αυτόν όμως αυτό το γεγονός δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να συνιστά λόγο για να αλλάξει πολιτική ή να ασκήσει αυτοκριτική».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου