Το ιστορικό σοβιετικό μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς MiG-29 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '70 ως μια εναλλακτική αλλά αξιόπιστη επιλογή σε συνδυασμό με το ακριβό Su-27. Ο οικονομικά αποδοτικός κύκλος παραγωγής του MiG-29 είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική παραγωγή του ως δημοφιλές προϊόν εξαγωγής.
Έγινε ένα από τα πιο διαδεδομένα μαχητικά που χρησιμοποιούνταν παντού από την Ινδία μέχρι το Περού, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ αγόρασαν 21 MiG-29 από τη Μολδαβία στο πλαίσιο του Προγράμματος Συντονισμένης Μείωσης Απειλών (CTR).
Ωστόσο το MiG-29 θεωρείται παρωχημένο λόγω της παλιάς τεχνολογίας ραντάρ που διαθέτει και την σχετικά χαμηλή χωρητικότητα καυσίμων. Συνεπώς, η ρωσική αεροπορία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τα “ξεπερασμένα” MiG-29, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική και τις ικανότητές του στις αερομαχίες.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του μαχητικού, όπως το MiG-29SE και το MiG-29K, που επικεντρώνονται στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών, από βελτιωμένα ραντάρ έως αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και πυραύλων που διαθέτουν.
Το MiG-35 αναπτύσσεται ως ένας πιο ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός του MiG-29 με εξελιγμένα ECM (ηλεκτρονικά αντίμετρα) και μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου και ενώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα το MiG-29, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μάλλον ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών Klimov, Alexandr Vatagin, δήλωσε πως : «Αναπτύσσουμε μια μηχανή για ελαφρύ αεροσκάφος. Όταν όμως μιλάμε για την παραγωγή ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, μιλάμε για βαριά μαχητικά. Αλλά φυσικά, δεν έχουμε εγκαταλείψει την πεποίθησή μας ότι ο κινητήρας RD-33 έχει ακόμα δυναμική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη μετατροπή του σε κινητήρα κατάλληλο για μαχητικά πέμπτης γενιάς, με φορτίο έως και 11 τόνους και εργαζόμαστε σε αυτό".
Ο συγκεκριμένος κινητήρας Klimov RD-33 ήταν ένα βασικό κομμάτι του γιατί το MiG-29 ήταν τόσο οικονομικά αποδοτικός για τη μαζική παραγωγή του. Εντούτοις ο κινητήρας "πέμπτης γενιάς" στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος, φαίνεται να είναι κάτι διαφορετικό από το RD-33MK που αναπτύχθηκε για το MiG-35 το 2001.
Τι, λοιπόν, είναι ο κινητήρας "πέμπτης γενιάς" που παράγεται για ορισμένα μοντέλα των MiG-29 και 35; Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, ωστόσο μπορούν να γίνουν κάποιες υποθέσεις.
Δηλαδή, η αναβάθμιση του κινητήρα RD-33 θα επικεντρώνεται στην βελτίωση των μειονεκτημάτων του οπότε είναι πιθανό ο νέος αυτός κινητήρας πέμπτης γενιάς να έχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα καυσίμου, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βελτιώσεις ελιγμών.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει μικρότερους υπερηχητικούς πυραύλους για το Su-57 και δυνητικά άλλα αεροσκάφη, ένας ισχυρότερος κινητήρας θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στις τροποποιημένες παραλλαγές του MiG-29 και 35 να φέρουν μια πιο ποικιλόμορφη σειρά όπλων.
Η ανάπτυξη αυτού του κινητήρα ενδεχομένως να σχετίζεται και με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το 2017, που έκανε λόγο για την λειτουργία ενός νέου ελαφριού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς μέχρι το 2025.
Φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο νέος κινητήρας πέμπτης γενιάς που θα αναπτυχθεί στην βάση του RD-33 θα δοκιμαστεί στα τρέχοντα μοντέλα MiG-29 και MiG-35, για να προετοιμαστεί για μαζική παραγωγή.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου