Η ζωή στο φεγγάρι αποδείχθηκε πιο επικίνδυνη από ότι φανταζόντουσαν. Η σκόνη της Σελήνης είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ότι είναι τοξική και προκαλεί ασυνήθιστη ασθένεια στους αστροναύτες , αλλά τώρα οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση και ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.
Η παρακάτω εικόνα φέρεται να δείχνει τον αστροναύτη Harrison Schmitt από την αποστολή Apollo 17, Δεκέμβριος 1972. Ο Schmitt δουλεύει στην επιφάνεια του σεληνιακού και συλλέγει δείγματα από πέτρες και χώμα χρησιμοποιώντας μια ρυθμιζόμενη σέσουλα.
Τα σωματίδια σκόνης προσκόλλησαν στην στολή του κατά τη διάρκεια της συλλογής δειγμάτων, ο Schmitt άρχισε να εχει κάτι σαν αλλεργική ρινίτιδα, άρχισε να φτερνίζεται και να πονάει ο λαιμός του.
"Η σκόνη του φεγγαριού είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους που οι άνθρωποι θα πρέπει να πολεμήσουν όταν μια άλλη αποστολή ξεκινάει για το φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένης και αν υπάρχει μια μόνιμη αποικία εκεί", αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα.
Ο Donald Hendricks από το Πανεπιστήμιο Stony Brook και η ομάδα του έγραψαν αυτή την αναφορά αφού μελέτησαν τα δείγματα σεληνιακής σκόνης που έφεραν οι αστροναύτες. Οι ερευνητές τοποθετούσαν σωματίδια σεληνιακής σκόνης σε ένα υγρό που μιμείται το ανθρώπινο φλέγμα ή βλέννα (πτύελα).
Μετά από αυτό εξέτασαν πώς η σεληνιακή σκόνη αλληλεπίδρασε με αυτό το υγρό. Σύμφωνα με αυτούς, βρήκαν ενώσεις με βάση το σίδηρο που περιείχαν ορυκτά που αντιδρούν γρήγορα με ανθρώπινα κύτταρα και δημιουργούν τοξικές ρίζες υδροξυλίου που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
15 λεπτά μετά την τοποθέτησή τους στο υγρό, αυτοί οι δύο βράχοι απελευθέρωσαν περίπου εννέα φορές περισσότερες ρίζες υδροξυλίου ανά λίτρο υγρού περισσότερο και από τον πιο τοξικό χαλαζία.
"Αυτά τα μικρά στοιχεία με βάση το σίδηρο είναι εξαιρετικά τοξικά για τον άνθρωπο", επιβεβαίωσε ο Hendrix σε συνέντευξή του στο New Scientist, "τα σωματίδια σκόνης εισπνοής που περιέχουν ολιβίνη θα παραμείνουν στον ανθρώπινο πνεύμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως όλα αυτά μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις της σκόνης στους πνεύμονες ενός ατόμου μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, καθώς η παρατεταμένη εισπνοή σεληνιακής σκόνης μπορεί να διαταράξει τον αεραγωγό και τους πνεύμονες.
"Με παρατεταμένη διαρκή εισπνοή σωματιδίων σεληνιακής σκόνης, θα αρχίσει να ερεθίζει, τότε θα προκληθεί φλεγμονή και στη συνέχεια όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στον κίνδυνο πιο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", δήλωσε ο βιοχημικός Bruce Depl από το ίδιο Πανεπιστήμιο Stony Brook. Η σκόνη μπορεί επίσης να βλάψει το DNA των κυττάρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις και επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο.
©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ
0 comments
Δημοσίευση σχολίου