Η θωράκιση των συμφερόντων των χωρών που έχουν μπει στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή, αναβαθμίζει και το ρόλο της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον.
Στις 13 Δεκεμβρίου, Ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Μπομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μια «ευρεία αναθεώρηση» του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλες συζητήσεις θα γίνουν μεταξύ του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με τον ομόλογό του, Στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφοντ.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί κρίσιμη διαδικαστική εξέλιξη των διμερών στρατηγικών επιλογών που έχουν «κλειδώσει», σε κορυφαίο επίπεδο, μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και τις αποφάσεις ένταξης της χώρας στη διάταξη των «μακρινών ευάλωτων συνόρων» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο (κατά τον όρο του του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ) .
Όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στον διάλογο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια πολύ ευάλωτη μεθόριο των ΗΠΑ. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».
Πηγές στην Αμερικανική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι στην τριμερή πολυσήμαντη συνεργασία που διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν και ως μόνιμο οργανικό μέλος και οι ΗΠΑ.
Και ενώ το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας είναι τα ενεργειακά, η εξέλιξή της περιλαμβάνει και κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, με τις ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.
Παράλληλα με όλες τις κινήσεις σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, αναμένεται να τρέξει στην ανοιχτή θάλασσα, στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας νέος κύκλος συνεκπαιδεύσεων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της ενεργειακής συνεργασίας με το συντονισμό των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δίνουν πόντους στην Ελλάδα
Από μόνο του αυτό δείχνει πως η Αμερική δίνει επιπλέον πόντους στην Ελλάδα ως έναν εκ των κύριων παικτών των χωρών που έχουν κληθεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ναύαρχος Αποστολάκης έχει εργαστεί σιωπηρά πάνω στο χτίσιμο της στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει φέρει πολλά αποτελέσματα τα οποία έχουν φανεί ήδη σε πολλά επίπεδα, όπως είναι οι διαρκείς ασκήσεις ανάμεσα σε στελέχη ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών, ενώ οι άνδρες αυτών των Αμερικανικών δυνάμεων δεν σταματούν να επισκέπτονται συνεχώς τις εγκαταστάσεις της Σούδας.
Επιπλέον αυτή η αμφίδρομη επαφή έχει μεταφέρει περισσότερους Έλληνες Αξιωματικούς σε ειδικά σχολεία των Ηνωμένων πολιτειών. Η Ελλάδα έχει να πάρει αρκετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως λένε πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο και για να καταφέρει να αναδειχτεί ακόμη σε πιο δυνατό παίκτη στην περιοχή σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερα, που θα την θωρακίσουν και παράλληλα θα είναι ικανή η ίδια να εκπέμπει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Οι λίστες που είχαν μεταφερθεί στις Ηνωμένες πολιτείες με ανάγκες που έχουν προκύψει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεγάλες, ορισμένες από τις ανάγκες αυτές φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς ικανοποίηση.
Παράλληλα η Αθήνα έχει θέσει ξεκάθαρα σε όλους του τόνους το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο για τις Ηνωμένες πολιτείες είναι πολυσύνθετο, από τη στιγμή που η ίδια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ελληνικά ναυπηγεία ενώ όπως σημειώνουν με νόημα ανώτατα στελέχη, όποιος μπει στα ναυπηγεία πιθανότατα θα προκριθεί και για την επόμενη μέρα που αφορά την απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει πως εκείνο που είναι απαραίτητο για την χώρα μας είναι πλοία που να έχει οπωσδήποτε αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής ώστε να είναι ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανοίγονται ολοένα και περισσότερο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως κανείς δεν πρέπει να αμελεί ότι πάντα ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι διπλός καθώς πρέπει να υπερασπίζεται ταυτόχρονα και τα σύνορά της απέναντι σ’ έναν προκλητικό γείτονα.
Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το hellasjournal.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου