Οι Ρώσοι έχουν αρχίσει και σχεδιάζουν τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης και 7ης γενιάς παρά το γεγονός ότι το T-50 δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην αεροπορία.
Το όλο πρόγραμμα έχει αναλάβει φυσικά η Sukhoi όπως είπε πρόσφατα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν.
“Τα σχέδια για νέα αεροσκάφη δεν σταματούν ποτέ” είπε ο από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος Βίκτοr Μποντάρεβ και πρόσθεσε μιλώντας στο Ria Novosti πώς “αν σταματήσουμε να αναπτύσσουμε προγράμματα τότε θα είναι ένα πλήγμα για τη ρωσική αεροδιαστημική”.
Τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς της Ρωσίας θα είναι εξοπλισμένα με λέιζερ ικανά να «καίνε» τις κεφαλές των εισερχόμενων πυραύλων του εχθρού δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο συμβολής του πρώτου αναπληρωτή CEO του Ομίλου Ραδιοηλεκτρονικών Τεχνολογιών (KRET) Vladimir Mikheyev.
Σημειώνεται πώς η ανάπτυξη του Τ-50 ξεκίνησε το 2002, και το 2010 παρήχθη το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε σε δοκιμές. Μέχρι το 2013 είχαν γίνει περισσότερες από 450 πτήσεις και τον περασμένο Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η τελική φάση των δοκιμών που αναμένεται με επιτυχία προκειμένου το αεροσκάφος να μπει σε μαζική παραγωγή.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται 5++ γενιάς, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ έχουν ως 5ης γενιάς αεροσκάφη το F-22 και το F-35. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη του μαχητικού 7ης γενιάς δείχνει και το πόσο έχει προχωρήσει η ρωσική αεροδιαστημική επί προεδρίας Β. Πούτιν.
Στην δεκαετία του 1950 οι ειδικοί πίστευαν ότι ένα καλό μαχητικό αεροσκάφος έπρεπε να μπορεί να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες και να μεταφέρει πολλούς πυραύλους. Η σκέψη αυτή οδήγησε στην δημιουργία του F-4 Phantom ενός μαχητικού αεροσκάφους που ανέπτυσσε ταχύτητες 2,23 Mach με ρυθμό ανόδου 210 m/s.
Η βασική ιδέα ήταν ότι το Phantom θα μπορούσε να καταρρίψει τα εχθρικά αεροσκάφη από απόσταση χρησιμοποιώντας τους πυραύλους του και δεν θα χρειαζόταν να «στρίβει» τόσο πολύ καθώς οι αερομαχίες εκείνη την υπερηχητική εποχή θεωρούνταν αδύνατες. Γι’ αυτόν τον λόγο κιόλας δεν είχε πυροβόλο.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν την στιγμή που τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς δεν είναι καν σίγουρα η πιθανολόγηση του τι ακριβώς θα «κουβαλάει» ένα μαχητικό 6ης γενιάς μπορεί να είναι αρκετά «επικίνδυνη».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου