Μ.Σαλβίνι προς ΕΕ: «Δεν δεχόμαστε επιθεωρήσεις, νατοϊκά στρατεύματα και κυρώσεις»

Με δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει η Ιταλία στις εντολές της ΕΕ και ουσιαστικά της Γερμανίας και θα κρατήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού ως έχει:

«Ακόμη κι αν δεν αρέσει σε αυτούς εκεί στις Βρυξέλλες, εμείς θα το κάνουμε», διεμήνυσε δεξιός πολιτικός τη νύχτα της Τρίτης στη Ρώμη.

«Επιθεωρήσεις, νατοϊκά στρατεύματα και κυρώσεις δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε σκωπτικά ο Ιταλός υπουργός στην ιταλική RAI.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 παρά τις απειλές της ΕΕ και αυτό για έναν απλό λόγο: Οι αγορές μπορούν να τιμωρήσουν την Ιταλία αλλά και η Ιταλία μπορεί να τιμωρήσει την ΕΕ καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το 11% της ευρωζώνης.

Εν ολίγοις χωρίς Ιταλία το ευρώ παύει να είναι ένα ισχυρό νόμισμα ενώ όλα συμβαίνουν σε μια εποχή στην οποία αποχωρεί από την ΕΕ μια έτερη ισχυρή χώρα, η Βρετανία.

Αν αποχωρήσει και η Ιταλία πόσος χρόνος ζωής απομένει στην ΕΕ;

Η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει επίσημα κατά της Ιταλίας για παραβίαση τω στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ως προς αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. «Οι Ιταλοί θέλουν μια αναμέτρηση δυνάμεων. Μπορούν να την έχουν», σχολίασε σε εμπιστευτική συνομιλία με την DW ένας ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά το θέμα είναι ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό «μπλοφάρει» και το γνωρίζουν αυτό στην Ρώμη.

«Στο τέλος θα κληθούν να διευθετήσουν την κατάσταση οι αγορές», πρόσθεσε με νόημα. Γεγονός ότι εάν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι επενδυτές προκαλέσουν αύξηση στο κόστος δανεισμού για το ιταλικό δημόσιο, τα περιθώρια θα στενέψουν απότομα για τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζουζέπε Τρία.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία στη Ρώμη ο κυβερνητικός συνασπισμός της Λέγκας και Πέντε Αστέρων, τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν από 1,5% σε σχεδόν 3,5% για το δεκαετές ομόλογο καθώς οι αγορές ξεκίνησαν τους γνωστούς εκβιασμούς ως συνήθως σε όποιον αντιδράει και θέλει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία για την χώρα του.

Αυτή η αύξηση στοίχισε στο ιταλικό κράτος εννέα δις ευρώ μέχρι σήμερα και εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων η δυνατότητα της Ρώμης να αναχρηματοδοτήσει το ήδη υπέρογκο χρέος της καθίσταται προβληματική.

Ένα χρέος όμως που αν η Ιταλία δεν αναχρηματοδοτήσει θα στοιχίσει πάρα πολύ και σε αυτούς που την κτυπούν.

Η σχέση πιστωτή και οφειλέτη είναι αμφίδρομα θετική ή αμφίδρομα αρνητική. Και οι δύο μπορούν να καταστραφούν

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε τις «διορθώσεις» στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν και η Ιταλική Στατιστική Αρχή εκτιμούν ότι η ιταλική ανάπτυξη θα κινηθεί χαμηλότερα του αναμενόμενου, στην περιοχή του 1%.

Η ιταλική κυβέρνηση αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,6% για τη χρονιά που έρχεται και το στηρίζει αυτό στην αναθέρμανση της οικονομίας. Μιας αναθέρμανσης όμως που σίγουρα δεν θέλουν να την δουν να συμβαίνει οι Γερμανοί που δεν θέλουν να έχουν ανταγωνιστές στην αγορά αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Λουίτζι ντι Μάιο από το κόμμα των Πέντε Αστέρων φιλοδοξεί να τονώσει την ανάπτυξη με φοροελαφρύνσεις, αύξηση κοινωνικών δαπανών και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η Ιταλία από την παγίδα του χρέους που ανέρχεται πλέον σε πάνω από 130% του ΑΕΠ και γενικά ο μόνος τρόπος για οποιονδήποτε χρωστάει και πρέπει να ξεπληρώσει, εκτός εάν οι πιστωτές του δεν τον θέλουν να ξεπληρώσει ποτέ που είναι και το πιο πιθανό.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα χρέη της Ιταλίας θα αυξηθούν με πιο ταχύ ρυθμό από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε. Η ανυπακοή στους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ευρωζώνης από τη Ρώμη οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ σε πλήρη απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού.

Στην ουσία έχουμε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Αν μάλιστα η Ιταλία καταφέρει να κερδίσει αυτό που ζητάει τότε δημιουργείται προηγούμενο το οποίο και μπορούν να εκμεταλλευθούν κι άλλες χώρε, όπως επί παραδείγματι η Ελλάδα.

Η ΕΕ αυτό δεν το θέλει οπότε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται να ακολουθήσει τώρα μάλλον θα στηριχθεί στη διαπίστωση ότι το ιταλικό χρέος δεν μειώνεται στον ρυθμό που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά αντίθετα είναι πιθανό να αυξηθεί επιπλέον.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για το ζήτημα.

Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται να τεθούν συγκεκριμένοι όροι στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της σε διάστημα από τρεις έως έξι μήνες.

Στη συνέχεια το σχέδιο μπορεί να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να υποστεί κι άλλες τροποποιήσεις. Εάν αυτά τα βήματα δεν φέρουν αποτελέσματα, η Κομισιόν θα μπορούσε με συγκατάθεση των κρατών-μελών να επιβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο έως και 40 δις ευρώ στην Ιταλία!

Μια δυνατότητα θα ήταν να δεσμευθούν σε ειδικό λογαριασμό κονδύλια που προβλέπονται για την Ιταλία, τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν στη Ρώμη εφόσον ο προϋπολογισμός της ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Βρυξελλών. Σε τέτοια περίπτωση η Ιταλία είχε μόνο τη δυνατότητα να προσφύγει κατά του προστίμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η ιταλική κυβέρνηση προκαλεί κλιμάκωση», παρατηρεί ο Μάρκους Φέρμπερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο. «Εάν η Κομισιόν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει. Εάν η Ρώμη καταφέρει να επιβληθεί, αυτό θα σημάνει το τέλος του συμφώνου», εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Είναι μια γερμανική επίδειξη δύναμης μόνο που η Ιταλία είναι μεγάλο μέγεθος ακόμα και για αυτήν

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications