Roofie: Πώς δρα το ναρκωτικό που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Γιώργος Καρκάς στον οδηγό ταξί

Σύμφωνα με τις αρχές ο ηθοποιός – δράστης αναισθητοποίησε το θύμα του με το λεγόμενο «ναρκωτικό του βιασμού», το υπνωτικό Roofie ή Rohypnol, όπως είναι η πλήρης ονομασία του.

To Rohypnol είναι ηρεμιστικό φάρμακο, με επίδραση 10 φορές μεγαλύτερη από το valium. Το ηρεμιστικό διατίθεται με τη μορφή λευκού και πράσινου χαπιού. Ο συνήθης τρόπος κατανάλωσής του από τους χρήστες είναι είτε να το σπάνε και να ρουφάνε τη σκόνη, είτε να καπνίζουν αυτή τη σκόνη σε τσιγάρα μαριχουάνας, να τη διαλύουν σε ποτά ή ενδοφλέβια με τη χρήση σύριγγας.

Οι επιδράσεις του Rohypnol Ένας από τους βασικούς λόγους που το Rohypnol έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε υποθέσεις βιασμού (όπως φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του οδηγού ταξί από τον ηθοποιό Γιώργο Καρκά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία) είναι ότι το φάρμακο καθιστά τα θύματα ανίκανα να αντιδράσουν, γι’ αυτό και έλαβε τον χαρακτηρισμό «ναρκωτικό του βιασμού».

Οι χρήστες της ουσίας περιγράφουν την επίδρασή του στον οργανισμό ως «παραλυτική». Η δράση του φαρμάκου αρχίζει σε 20 με 30 λεπτά από τη στιγμή που διοχετεύεται στον οργανισμό και μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 12 ώρες. Σε τέτοιο σημείο φτάνει η ανικανότητα του ανθρώπου να αντιδράσει που κείται σχεδόν «παράλυτος» στο πάτωμα, με ανοιχτά μάτια, όντας σε θέση να παρατηρήσει όσα συμβαίνουν τριγύρω αλλά ανίκανος να αντιδράσει.

Το άτομο βιώνει απώλεια ελέγχου των μυών του, σύγχυση, υπνηλία και αμνησία. Το Rohypnol πωλείται στις αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής ως υπνωτικό αλλά είναι παράνομο στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο
Σε έρευνα που διεξήχθη το 2002 σε 50 γυναίκες που έκαναν χρήση του Rohypnol για λόγους ψυχαγωγίας, το 10% δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική ή σ2ξουαλική επίθεση ενώ ήταν υπό την επήρεια του ηρεμιστικού.

Με το «ναρκωτικό του βιασμού» τα μέσα ασχολούνταν ήδη από τη δεκαετία του ’90. Τρεις υποθέσεις που αφορούσαν σε βιασμούς με τη χρήση του Roofie απασχόλησαν την διεθνή κοινότητα το 1993, το 1994 και το 1996, ενώ οι εφημερίδες στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν με τίτλους όπως «Μην παίρνετε τα μάτια σας από τα ποτά σας».

www.pronews.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications