Μια πόλη-φάντασμα που ερήμωσε εξαιτίας ενός κυκλώνα

Ανάμεσα στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα βρίσκεται ένα μικρό επίμηκες νησί που ονομάζεται Παμπάν και συνδέεται με την ινδική χερσόνησο μέσω μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μήκους 2 χλμ. και ηλικίας 100 χρονών.

Αυτή η γέφυρα, είναι η μόνη δίοδος που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα και θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες της Ινδίας. Ο άνεμος που πνέει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δυνατός, που τα τρένα αναγκάζονται να επιβραδύνουν, όταν διασχίζουν τη γέφυρα, αφού ακόμα και ο σχεδιασμός της δεν προσφέρει μεγάλη εμπιστοσύνη.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες ινδουιστές προσκυνητές υπομένουν αυτό το 10 λεπτο ταξίδι με το τρένο πάνω στη γέφυρα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θεό Ράμα, ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο, έχει χτίσει μια πέτρινη γέφυρα στη θάλασσα για τη διάσωση της συζύγου του Σίτα από τον απαγωγέα της, τον κακό δαίμονα βασιλιά Ραβανα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ζει μόνιμα στο νησί εντοπίζεται σε δύο πόλεις – στο Παμπάν και στο Ραμεσβαράμ- που βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Ωστόσο, πριν από μισό αιώνα περίπου, το άλλο άκρο του νησιού ήταν επίσης κατοικημένο. Ο λόγος για την πόλη Ντανουσκόντι, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, που ήταν κάποτε μια ακμάζουσα εμπορική περιοχή που ανταγωνιζόταν επάξια εκείνη του Ραμεσβαράμ τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό με περισσότερα από 600 σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία και ένα σιδηροδρομικό σταθμό.

Περίπου όμως πενήντα χρόνια πριν, το Ντανουσκόντι… χάθηκε από το χάρτη εξαιτίας ενός τρομερού κυκλώνα. Με τον κόλπο της Βεγγάλης από τη μια πλευρά και τον Ινδικό Ωκεανό από την άλλη, το νησί είναι επιρρεπές και ευάλωτο σε συχνές καταιγίδες και κυκλώνες.

Τη νύχτα στις 23 Δεκεμβρίου 1964, ένας μεγάλος κυκλώνας, ένας από τους ισχυρότερες που χτύπησαν ποτέ τη Σρι Λάνκα και την παράκτια Ινδία, έφτασε στο νησί Παμπάν με εκτιμώμενη ταχύτητα ανέμου 240χλμ/ ώρα. Ο έντονος άνεμος έφερε μια μεγάλη καταιγίδα, η οποία βύθισε εντελώς την πόλη Ντανουσκόντι, άνοιξε το έδαφός της σε πολλά σημεία και κατέστρεψε κάθε δομή που υπήρχε.

Μετά το χτύπημα του κυκλώνα, η κυβέρνηση της Ινδίας κήρυξε την πόλη ακατάλληλη για να κατοικηθεί και οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε άλλες κοντινές πόλεις.

Σήμερα, το Ντανουσκόντι είναι εγκαταλειμμένο με τα σημάδια καταστροφής να είναι ακόμα ορατά. Με τα χρόνια πολλοί ψαράδες επέστρεψαν στην πόλη και προσπάθησαν να την κάνουν σπίτι τους. Ζουν σε αυτοσχέδια σπίτια με άχυρο και σκάβουν πηγάδια στην άμμο με τα γυμνά χέρια τους, αναζητώντας πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλες παροχές οποιουδήποτε είδους. Η κυβέρνηση τους προτρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή σε άλλα μέρη, αλλά αυτοί οι 500 περίπου ψαράδες είναι αποφασισμένοι να της δώσουν ξανά ζωή.

Το 2017, δημιουργήθηκε ένας νέος δρόμος που συνδέει το Ντανουσκόντι με το Ραμεσβαράμ σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η πόλη… από «φάντασμα» σε ένα τουριστικό σημείο.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications