Το σπίτι του απέχει λίγα μέτρα από το οικόπεδο στο οποίο άναψε η σπίθα που έκαψε την Ανατολική Αττική. Ο 65χρονος από τον οικισμό Νταού Πεντέλης που, σύμφωνα με τους περίοικους, έκαιγε κλαδιά το μοιραίο απόγευμα, ευγενικός αλλά και απόμακρος, κοντοστέκεται στην πόρτα της περίφραξης και απαντά κοφτά στις ερωτήσεις του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.
«Δεν έχω ιδέα πώς ξεκίνησε η φωτιά. Εγώ εκείνη την ημέρα είχα πάει στην αγορά και όταν γύρισα το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη. Πήρα το λάστιχο και προσπάθησα να σβήσω όπως όλοι. Ευτυχώς, το δικό μας σπίτι γλίτωσε γιατί ο αέρας πήγε τη φωτιά από την άλλη πλευρά», αναφέρει.
Μέχρι τώρα, όπως υποστηρίζει, δεν έχει κληθεί να καταθέσει σε καμία αρμόδια Αρχή. «Οχι, δεν με έχει καλέσει κανείς ούτε η Αστυνομία ήρθε εδώ, δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω καμία σχέση», επιμένει. Στο ερώτημα, πάντως, αν έχει προσλάβει δικηγόρο απαντά «όχι ακόμα» συμπληρώνοντας ότι θα το πράξει «αν χρειαστεί». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μια ομάδα μοτοσικλετιστών εμφανίζεται από τη στροφή και ανεβαίνει το χωματόδρομο προς το βουνό. «Τους βλέπετε; Κάνουν μοτοκρός. Ερχονται συνέχεια εδώ, γενικά έρχονται διάφοροι στην περιοχή», τονίζει.
Ο στενός χωματόδρομος χωρίζει την αυλή του 65χρονου από το οικόπεδο στο οποίο -σύμφωνα με μαρτυρίες- ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες και δεν ανήκει σε κανέναν, αφού πρόκειται για δασική έκταση, ωστόσο χρησιμοποιείται από τη γειτονιά για πάρκινγκ, κυψέλες ή σπιτάκια σκύλων. Λίγα 24ωρα μετά τη φονική φωτιά που είχε αφήσει αποσβολωμένη ολόκληρη τη χώρα, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στην περιοχή Νταού Πεντέλης και ερεύνησαν εξονυχιστικά τόσο το οικόπεδο όσο και την αυλή του 65χρονου, ενώ πήραν με το υπηρεσιακό τζιπ ορισμένα ξύλα, πιθανότατα μισοκαμένα για περαιτέρω έρευνα.
Τότε κάποιοι γείτονες, όπως και ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, είχαν κάνει λόγο για βραχυκύκλωμα σε κολόνα της ΔΕΗ που προκάλεσε το παρανάλωμα, αργότερα όμως υπήρξαν μαρτυρίες ότι ένας κάτοικος έκαιγε κλαδιά και η φωτιά ξέφυγε λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Ωστόσο, δεν έγινε καμία σύλληψη, καθώς είχε γίνει επίμονη προσπάθεια να παρουσιαστεί η φωτιά ως οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και διαρρέονταν πληροφορίες για εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.
Με τις πρώτες κλήσεις έγινε, τελικά, γνωστό ότι και ο 65χρονος περιλαμβάνεται στα 29 πρόσωπα που καλούνται να καταθέσουν ανωμοτί (ως ύποπτοι) για τον πύρινο όλεθρο που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων, αφάνισε περιουσίες και άλλαξε για πάντα τη ζωή στο Μάτι.
Ποινή έως και 200 έτη φυλάκισης αλλά μόνο τα 10 είναι εκτιτέα Με καταγωγή από την Πελοπόννησο, ο 65χρονος ζει πολλά χρόνια στον οικισμό Νταού Πεντέλης με την οικογένειά του, ενώ, σύμφωνα με τους γείτονες, δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. «Τον βλέπουμε με το αυτοκίνητό του να περνάει ή να βγάζει βόλτα τα σκυλιά αλλά δεν έχει πολλά πολλά με κανέναν. Το πολύ να πει ένα γεια», λένε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κάτοικοι της περιοχής.
Νομικές πηγές την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση οι κατηγορίες που μπορούν να απαγγελθούν είναι εμπρησμός από αμέλεια και ανθρωποκτονία κατά συρροήν από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος. «Ακόμα και να αποδειχθεί ότι ο 65χρονος προκάλεσε άθελά του τη φωτιά καίγοντας κλαδιά, τα αδικήματα που τον βαραίνουν επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 200 ετών αλλά τα 10 είναι εκτιτέα», ξεκαθαρίζει ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Αντώνης Φούσας, που εκπροσωπεί οικογένειες συγγενών θυμάτων.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, υπόθεση την οποία είχε χειριστεί ο ίδιος. «Η γυναίκα που κρίθηκε υπεύθυνη για τη φωτιά που ξέφυγε ενώ έβραζε κόλλυβα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 120 ετών στο πρωτόδικο δικαστήριο και στο εφετείο η ποινή μειώθηκε στα 70 χρόνια. Από αυτά εκτιτέα ήταν τα 10, τα οποία όμως ήταν εξαγοράσιμα», επισημαίνει ο κ. Φούσας. Σε φυλάκιση 10 ετών -την ανώτερη προβλεπόμενη για πλημμέλημα- είχαν καταδικαστεί και δύο τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι εξαγόρασαν την ποινή τους προς περίπου 40.000 ευρώ ο καθένας.
Εκτός από τον 65χρονο, ως ύποπτοι καλούνται από τη Δικαιοσύνη η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, και Ηλίας Ψινάκης, αντίστοιχα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, οι πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης αξιωματικοί του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος.
Θα κατατεθεί και νέα μήνυση εντός των ημερών
Μία ακόμα μήνυση, 58χρονου από τον Νέο Βουτζά που έχασε τη σύζυγό του στο ολοκαύτωμα της Ανατολικής Αττικής, καταθέτει αυτές τις ημέρες το δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Φούσα. Στο κείμενό του μέσα από το νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ο μηνυτής περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την αγωνιώδη προσπάθειά του να σώσει τη 40χρονη Μαρία από τις φλόγες καθώς ήταν άρρωστη και βρισκόταν καθηλωμένη σε καροτσάκι.
Οταν πλησίασε η φωτιά, για την οποία, όπως επισημαίνει, δεν είχαν καμία ειδοποίηση, πήρε τη σύζυγό του και την ξαδέλφη του και έφυγαν από το σπίτι. «Μετά από δύο λεπτά βγήκαμε στο δρόμο, έβαλα και τη γυναίκα μου στο καρότσι», περιγράφει και συνεχίζει: «Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε πεζοί την Α’ είσοδο Βουτζά για να βγούμε στη λεωφόρο Μαραθώνος. Μέσα στον πανικό έπεσε η γυναίκα μου από το καρότσι. Στην οδό Αττάλου την πήρα από το καρότσι και καθίσαμε 20 μέτρα πιο πέρα για να προστατευθούμε. Εγώ κάηκα την ώρα που προσπαθούσα να τη σώσω. Μείναμε στη διασταύρωση των οδών Αττάλου και Αγίου Ιωάννου μέχρι 7 παρά, περίπου, που ήρθε ένα τζιπ της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για να βοηθήσουν τη γυναίκα μου κι εγώ έφυγα με το τζιπ».
Από εκείνη τη στιγμή χωρίστηκαν για πάντα, καθώς μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία κι εκείνη δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Το θερμικό φορτίο τής είχε κάψει τον πνεύμονα κι άντεξε μόλις λίγα 24ωρα. «Εμένα με έφεραν στον “Ευαγγελισμό”, όπου νοσηλεύομαι έκτοτε. Τη σύζυγό μου την πήγαν πρώτα στο Σισμανόγλειο και αμέσως μετά στην εντατική του ΚΑΤ γιατί είχε εσωτερικά εγκαύματα λόγω εισπνοής θερμικού φορτίου που οδήγησε σε 70% έγκαυμα στον πνεύμονα. Διασωληνώθηκε στο ΚΑΤ και απεβίωσε τέσσερις ημέρες μετά, ήτοι 27/7/2018», λέει στη μήνυσή του ο 58χρονος.
«Βροχή» από αγωγές μετά τις ποινικές διώξεις
Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί για εξηγήσεις από τις δικαστικές Αρχές ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων θα ανοίξει το δρόμο για «βροχή» αγωγών στα αστικά δικαστήρια από συγγενείς των θυμάτων. Ως πυξίδα θα χρησιμοποιηθεί το προηγούμενο της Ηλείας, όπου επιδικάστηκαν ποσά έως και 200.000 ευρώ για κάθε ζωή που χάθηκε. «Θα κάνουμε σοβαρές αγωγές για να σταθούν στα δικαστήρια και θα αξιώνουμε αποζημιώσεις από το κράτος, τους δήμους και την περιφέρεια», τονίζει ο Αντώνης Φούσας, που προς το παρόν έχει καταθέσει περίπου 20 μηνύσεις για λογαριασμό συγγενών θυμάτων.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου