Πρόκειται για το απόλυτο φακέλωμα. Το μεγάλο πείραμα προς όφελος του παγκόσμιου καθεστώς. Είστε έτοιμοι;
Του Άρη Δημόπουλου
Με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και μεμονωμένα στην Κίνα και την Ινδία το πρόγραμμα «έξυπνης» αστυνόμευσης μέσω τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου.
Τώρα πλέον ευρέως γνωστή έχει γίνει αυτή η μέθοδος αστυνόμευσης και επί ευρωπαϊκού εδάφους, συγκεκριμένα στην Μ.Βρετανία.
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έρχεται απευθείας από την ιαπωνική εταιρεία NEC έχει ήδη μπει σε λειτουργία σε μεγαλουπόλεις όπως είναι το Λονδίνο, σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας πείραμα για το «σκανάρισμα» εκατομμυρίων ανθρώπων μαζικά.
Ήδη οι αστυνομικές αρχές στην Νότια Ουαλία, στο Λονδίνο αλλά και το Λέστερ τους τελευταίους μήνες, παρά τις αντιδράσεις, εφαρμόζουν πιλοτικά το εν λόγω πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, κρίνοντάς το μάλιστα σε γενικές γραμμές «αρκετά πετυχημένο».
Προς ώρας οι ειδικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας τοποθετούνται σε σημεία όπου συγκεντρώνεται μαζικά πολύς κόσμος (π.χ. εμπορικά κέντρα), ενώ ήδη δοκιμές έχουν γίνει σε συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί το συνεχές «σκανάρισμα» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στον τελικό του Champions League στο Κάρντιφ. Πολλά τέτοια βανάκια της βρετανικής αστυνομίας σαρώνουν χώρους όπου μαζικά διασχίζονται από πολλούς ανθρώπους.
Οι αντιδράσεις μπροστά σε τέτοια πειράματα είναι ελάχιστες και συνήθως αφορούν τα σφάλματα τέτοιων προγραμμάτων ως προς την ταυτοποίηση των πολιτών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αστυνομίας στο Μάντσεστερ η οποία και αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου που είχε τοποθετήσει στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Ωστόσο με μία πιο προσεχτική ματιά θα αντιληφθεί κανείς πως και αυτό το εγχείρημα δεν αποτελούσε τίποτα άλλο παρά άλλο ένα πείραμα και μάλιστα σε ευρύ κοινό.
Μόνο στους μερικούς μήνες λειτουργίας τους, οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου «σκάναραν» δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, από τους 30εκ. που επισκέπτονται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μάντσεστερ κάθε χρόνο ετησίως. Τα νούμερα φαντάζουν τρομακτικά, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινά. Ακόμη πιο αληθινή είναι η εφαρμογή τέτοιων «προγραμμάτων αναγνώρισης» από τις κατά τόπους αστυνομίες σε όλο τον κόσμο.
Πάνω σε αυτήν την τεχνολογία θα δρα η παγκόσμια αστυνομία του μέλλοντος. Και….μαντέψτε, εκεί δεν θα υφίσταται καν η έννοια των…προσωπικών δεδομένων:
0 comments
Δημοσίευση σχολίου