Τσίπρας: «Να απομονώσουμε τα πατριωτικά κινήματα στην ΕΕ!» – Για τους μετανάστες: «Δεν χρειάζονται φράχτες»
Τσίπρας: «Να απομονώσουμε τα πατριωτικά κινήματα στην ΕΕ!» – Για τους μετανάστες: «Δεν χρειάζονται φράχτες»

Ενας Τσίπρας εκτός τόπου και χρόνου πλέον σήμερα στην Ευρωβουλή.Τα έβαλε με τα πατριωτικά κινήματα στην Ευρώπη, ενώ υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, χωρίς μία αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού καταφέραμε με τον κ. Ζάεφ να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε αμοιβαίως επωφελή συμφωνία στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης αντίστοιχων διαφορών στην περιοχή μας».

«Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους»
Δηλαδή γύρισε σελίδα δίνοντας τα πάντα στα Σκόπια; Ξεπούληση Ιστορία, όνομα και πανηγυρίζει!
«Σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους.
Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
«Να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, απέναντι στην ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:

«Αν κάποιος απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν.
Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών για την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Όσοι πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας.
Οφείλουμε να απαντήσουμε ότι ο μόνος δρόμος της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι ο δρόμος της μεταρρύθμισης με δημοκρατικές τομές.

Να δώσουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο.vΑυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή για την ευημερία των λαών μας.
Ισχυρότερο κοινοβούλιο, μια ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη με μηχανισμό μείωσης των ανισοτήτων.
Έναν νέο μηχανισμό για το άσυλο, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας».
«Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»
Άσκησε επίσης κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, και στηλίτευσε το ότι «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς.
Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».

Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο.
Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.

«Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «όταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του «ο καθένας μόνος του”, έναντι του επιμερισμού των βαρών η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού».

<

pentapostagma.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications