Η φυσική ποικιλία πολυάριθμων σπόρων που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια εξαφανίζεται.
Οι σπόροι είναι ζωτικής σημασίας για την τροφή αυτού του κόσμου, αλλά όταν εξαφανίζεται ένας αρχικός σπόρος , δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης αυτού, τουλάχιστον το 93% των αρχικών σπόρων που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο τον περασμένο αιώνα, έχουν εξαφανιστεί.
Η λεγόμενη νέα γεωργία
Το πιο σημαντικό μέρος του προβλήματος δημιουργήθηκε από μεγάλες εταιρείες και μονοκαλλιέργειες που έχουν δημιουργήσει μια εξάρτηση που ονομάζεται «εταιρική σπόροι», σε συνδυασμό με τις πολιτικές που ευνοούν αυτές τις πρακτικές αφήνοντας λίγες επιλογές για τους αγρότες.
Οι σπόροι θεωρούνται ως οικουμενικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το νερό (!), η ιδιωτικοποίηση των σπόρων έχει επιτρέψει σε λίγες εταιρείες να ελέγξουν την παγκόσμια προσφορά τροφίμων!!
Η γεωργία έχει ιστορία 10000 χρόνια, αλλά αυτή η ιδιωτικοποίηση είναι πολύ πρόσφατη, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, η ποικιλομορφία των σπόρων, έχει αποδεκατιστεί, ορισμένοι αγρότες έχουν χρεοκοπήσει λόγω της αύξησης του κόστους των σπόρων, καθώς οι εταιρείες φυτοφαρμάκων είναι οι ίδιες που ελέγχουν τους σπόρους.
Έχουν εμφανιστεί οι λεγόμενοι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, η βιομηχανία σπόρων είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , που ελέγχεται από μια μικρή ομάδα διεθνών εταιρειών.
Από το 1996 έως σήμερα, ο αριθμός των αρχικών σπόρων μειώθηκε στο ένα τρίτο, μόνο τέσσερις αγροχημικές εταιρείες κατέχουν το 43% της προσφοράς σπόρων στον κόσμο και 10 πολυεθνικές εταιρείες κατέχουν το 65% των σπόρων προς σπορά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βιομηχανίες παραγωγής φυτοφαρμάκων που αγοράζουν τους παραγωγούς σπόρων προς σπορά, κατευθύνουν προς μια μονοπωλιακή δικτατορία αδιανόητων διαστάσεων.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα φρούτα και τα λαχανικά αλλοιώνονται:
Η άγρια μπανάνα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από 7.000 χρόνια στην Παπούα Νέα Γουινέα και περιείχε σκληρούς μεγάλους σπόρους μέσα και το χρώμα της ήταν πολύ πιο πρασινωπό από ότι ειναι σήμερα. Μέχρι σήμερα, οι μπανάνες έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία και το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός με ανεπαίσθητους σπόρους, λιγότερα θρεπτικά συστατικά και πολύ πιο εντυπωσιακό χρώμα.
Τα καρπούζια, που προέρχονται από την Αφρική, έγιναν ένα πολύ κοινό έδεσμα στις δυτικές αγορές το 1600. Η εμφάνιση που είχαν τότε ήταν πολύ διαφορετική από ότι ειναι σήμερα. Το εσωτερικό του ήταν πράσινο και με μεγαλύτερους σπόρους. Σήμερα, τα καρπούζια φαίνονται πιο φρέσκα και πιο ζουμερά και το εσωτερικό τους έχει γίνει κόκκινο.
Οι μελιτζάνες είναι αυτές που έχουν αλλάξει περισσότερο σε σχήμα και χρώμα. Σε όλη την ιστορία τους είχαν λευκό, μπλε,μοβ και κίτρινο χρώμα. Αρχικά καλλιεργήθηκαν στην Κίνα και την Αφρική και επιπλέον, είχαν αγκάθια. Και, σιγά-σιγά, έχει απαλλαγεί από τα αγκάθια και έχει γίνει αυτο που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ σήμερα.
Το καρότο επίσης. Αρχικά καλλιεργήθηκαν τον 10ο αιώνα στην Περσία και τη Μικρά Ασία. Αρχικά είχαν μωβ η λευκό χρώμα, με μια λεπτή και διακλαδισμένη ρίζα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχασαν τη μοβ χρωστική ουσία και έγιναν κίτρινα, με γενετικές και χημικές αλλαγές, τα μεταμόρφωσαν στα μεγάλα πορτοκάλι καρότα του σήμερα.
Κίτρινο καλαμπόκι μπορεί να βρεθεί σε καταστήματα,αυτό το πράσινο και ξηρό φυτό, μόλις και μετά βίας ηταν βρώσιμη ουσία η οποία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το έτος 7000 π.Χ. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν από το δέκατο πέμπτο αιώνα που άρχισαν αυτή την καλλιέργεια...©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ
0 comments
Δημοσίευση σχολίου