F-22: Γιατί το F-35 δεν θα «έπιανε μια» απέναντι του σε μια αερομαχία - ΒΙΝΤΕΟ
F-22: Γιατί το F-35 δεν θα «έπιανε μια» απέναντι του σε μια αερομαχία - ΒΙΝΤΕΟ

Το F-22 Raptor εάν ερχόταν ποτέ απέναντι με ένα F-35 Joint Strike Fighter, απλά θα το συνέτριβε. Οι λόγοι είναι πολλοί και απλοί.

Το F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin, το οποίο έχει τρεις εκδόσεις, ολοκλήρωσε πρόσφατα την αναπτυξιακή δοκιμαστική του φάση και επιχειρεί πλέον με την Πολεμική Αεροπορία και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, αλλά και στις αεροπορικές δυνάμεις άλλων κρατών όπως το Ισραήλ, ενώ με το νέο έτος αναμένεται να ενταχθεί σε ενεργό δράση και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία. Σώμα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκτήσει σύντομα στις τάξεις του την έκδοση F-35C, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία αργότερα εντός του έτους ή στις αρχές του 2019.

Το Πολεμικό Ναυτικό - το οποίο αρνήθηκε να δεχτεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την τελική διαμόρφωση Block 3F - είναι η τελευταία από τις τρεις υπηρεσίες που υιοθέτησε το αεροσκάφος, το οποίο οι Πεζοναύτες χρησιμοποιούν ήδη από το 2015 με την έκδοση F-35B, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει την έκδοση F-35A, η οποία γίνεται με ταχύτατος ρυθμούς η σπονδυλική στήλη της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης. Πράγματι, με την παραγωγή του Lockheed Martin F-22 Raptor να έχει τερματιστεί στα 187 αεροσκάφη και με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να εξετάζει σοβαρά τη απόσυρση του στόλου των Boeing F-15C Eagle, το F-35 σύντομα ίσως κληθεί να καλύψει τον ρόλο ενός μαχητικού αεροπορικής υπεροχής. Αλλά πώς συγκρίνονται τα F-35 έναντι των F-22;

Η απάντηση είναι ότι το F-35 δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το F-22 ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής – γιατί απλά δεν σχεδιάστηκε ως τέτοιο. Το αρχικό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ήταν το F-22 να είναι το μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, ενώ το F-35 σχεδιάστηκε για να είναι κυρίως ένα επιθετικό αεροσκάφος με δυνατότητες διενέργειας πληγμάτωνν αέρους-εδάφους, αλλά ταυτόχρονα ένα μαχητικό που θα μπορούσε να αμυνθεί. Έτσι, ενώ το F-22 Raptor σχεδιάστηκε με πολύ υψηλό βαθμό ικανοτήτων stealth, εξαιρετικής κινηματικής απόδοσης και εξαιρετική ευελιξία, το F-35 JSF σχεδιάστηκε για να είναι ένα stealth μαχητικό, με πρωτοποριακές δυνατότητες διασύνδεσης σε ένα κοινό δίκτυο πληροφοριών και να έχει εξαιρετικούς αισθητήρες, αλλά με αεροδυναμική απόδοση συγκρίσιμη με τα F-16 Fighting Falcon και τα F/A-18 Hornet. Έτσι, τα δύο αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο.

Ωστόσο, η επιθυμία της ΠΑ των ΗΠΑ δεν έγινε πραγματικότητα. Οι πρώην Αμερικανοί Υπουργοί Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Ρόμπερτ Γκέιτς, - κανένας από τους οποίους δεν προέβλεψε την επάνοδο της σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων που αμφισβητούν πλέον την κυριαρχία των ΗΠΑ – υποτίμησαν την ανάγκη για υπεροχή στον αέρα και ως εκ τούτου, η παραγωγή των F-22 σταμάτησε στα 187 αεροσκάφη. Δηλαδή λιγότερα από τα μισά, από όσα ήθελε να έχει στον στόλο της η ΠΑ των ΗΠΑ. Πράγματι, οι περισσότερες μελέτες την εποχή εκείνη έδειχναν ότι η ΠΑ των ΗΠΑ χρειαζόταν τουλάχιστον 381 F-22 Raptor για να εξασφαλίσουν την αμερικανική υπεροχή στον αέρα.

Με την παραγωγή μόνο 187 αεροσκαφών, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έπρεπε να προσαρμοστεί. Η υπηρεσία μείωσε τον αριθμό των μαχητικών ανά μοίρα, καθώς και τον αριθμό των αεροσκαφών σε εφεδρεία των εκπαιδευτικών και δοκιμαστικών αεροσκαφών. Αντί να έχει 10 μοίρες 24 αεροσκαφών με δύο εφεδρικά σε κάθε μοίρα, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 21 αεροσκάφη συν δύο εφεδρικά σε έξι επιχειρησιακές μοίρες, ενώ τα οι μονάδες δοκιμών και εκπαίδευσης έχουν ελάχιστα αεροσκάφη.

Η έλλειψη ανάγκασε την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να καινοτομήσει. Επινοήθηκαν τρόποι, ώστε τα F-22 να μπορούν να συνεργαστούν με τα συμβατικά μαχητικά τέταρτης γενιάς, όπως τα F-15, έτσι ώστε τα δύο μαχητικά να μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά ως ομάδα. Ο συνδυασμός των F-22 με αεροσκάφη τέταρτης γενιάς καθιστούσε όλα τα αεροσκάφη πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντας σε όλα τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις δυνάμεις τους. Το F-22 φέρνει τις δυνατότητες stealth του, την επιχειρησιακή επίγνωση της κατάστασης και την τεράστια απόδοση του στην μάχη, ενώ το F-15C φέρνει ένα τεράστιο οπλοστάσιο από βλήματα σε συνδυασμό με ένα απίστευτα ισχυρό ραντάρ.

Αλλά με το F-15C πιθανό να αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια, το F-35 θα κληθεί να καλύψει τα κενό. Η Πολεμική Αεροπορία αναμένει ότι το F-35, με τις stealth ικανότητες του και τους αισθητήρες του, θα είναι σε θέση να καλύψει τα κενά μεταξύ των πτήσεων των F-22 κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης. Το F-35 δεν έχει ούτε την ταχύτητα, ούτε τις υψομετρικές επιδόσεις του Raptor, αλλά έχει άριστους αισθητήρες και τεχνολογία stealth, που τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ικανότητά απέναντι σε συμβατικά μαχητικά. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το σύστημα Link-16 στο στόλο των F-22 Raptor για να επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ των F-22 και F-35, αν και το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιήσει το Πολυλειτουργικό Advanced Datalink JSF.

Στο τέλος της ημέρας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρειάζεται έναν νέο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής - ειδικά για το θέατρο του Ειρηνικού. Ήδη υπάρχουν μελέτες για ένα νέο μαχητικό εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας, το οποίος θα αντικαταστήσει τα αεροσκάφη F-22 και F-15C ως τα πρωτεύοντα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής της Αμερικής.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα F-22, τα F-35 και τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν μαζί τις επόμενες δεκαετίες. Όπως και να έχει όμως, σε καμία περίπτωση το F-35 δεν μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το F-22.

Δείτε βίντεο που αναδεικνύει τις τεράστιες τεχνικές διαφόρές των δύο stealth μαχητικών:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications