Τα τελευταία χρόνια -σχεδόν- όλα τα κινητά και tablet έχουν το ίδιο βύσμα φόρτισης, το micro usb type b. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα προϊόντα της Apple (τα οποία χρησιμοποιούν το thunderbolt) και μερικά νέα android μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν το νεότερο και πιο εξελιγμένο USB-C.
Αν και το micro usb type-b βύσμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει περίπου 10.000 εφαρμογές, στην πραγματικότητα κρατάει πολύ πιο λίγο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένα usb βύσμα είναι αρκετοί, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν να κάνουν με κακή χρήση.
1. Σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα.
2. Κακή εφαρμογή ή πιέσεις.
Η πιο συχνή αιτία όταν χαλάει ένα βύσμα είναι τα συσσωρευμένα ξένα σώματα στο εσωτερικό του βύσματος. Ειδικά αν πρόκειται για κινητό, το οποίο μπαίνει σε τσέπες ή τσάντες, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή.
Τα σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα έχουν διπλό αντίκτυπο. Καταρχάς δεν επιτρέπουν στο καλώδιο να εφαρμόσει σωστά μέσα στο βύσμα, ενώ μπορεί να καταστρέψουν και τις ίδιες τις επαφές του βύσματος από την πίεση.
Κάθε τόσο θα πρέπει να ελέγχετε το βύσμα του κινητού, για να δείτε αν έχει μαζέψει σκουπιδάκια στο εσωτερικό. Αν έχει μαζέψει, θα πρέπει να το καθαρίσετε είτε με κάποιο ειδικό σπρέι είτε με κάποιο λεπτό πλαστικό, προσέχοντας να μην πειράξετε τις 5 μεταλλικές επαφές που βρίσκονται στο εσωτερικό του βύσματος.
Η επόμενη πιο πιθανή αιτία είναι να μην το βάζετε σωστά ή να πιέζετε το καλώδιο, ενώ αυτό είναι συνδεδεμένο στο βύσμα. Το πιο συχνό λάθος είναι όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το καλώδιο ανάποδα.
Ένα άλλο συχνό λάθος είναι ότι από κακή τοποθέτηση, δημιουργούνται πλάγιες πιέσεις στο καλώδιο, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο βύσμα. Αυτό με τον καιρό καταστρέφει εσωτερικά το βύσμα, αφού συνήθως το κάνει να σπάει κάποια από τις επαφές πάνω στην πλακέτα του κινητού.
Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Θα πρέπει να αφήνετε το κινητό να φορτίζει σε ένα ελεύθερο χώρο, χωρίς να το πιέζετε ή να το τραβάτε όσο αυτό φορτίζει.
Αν σας έχει χαλάσει το βύσμα φόρτισης να το αντικαταστήσετε. Το κόστος του βύσματος είναι πολύ μικρό, αφού τα περισσότερα κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαδικασία αλλαγής. Στα πιο μοντέρνα high-end κινητά, για να γίνει η αλλαγή του βύσματος, απαιτείται ένας πολύ έμπειρος τεχνικός.
Το δύσκολο δεν είναι τόσο η σύνδεση, αλλά το λύσιμο του ίδιου του κινητού. Επίσης οι μητρικές στα κινητά αυτά είναι τόσο «πιεσμένες», που ο τεχνικός που θα κρατάει το κολλητήρι ή το πιστόλι θερμού αέρα, θα πρέπει να έχει χέρια χειρούργου για να μην κάνει ζημιά. Από supereverything
Σε κινητά ειναι κάπως έτσι στην εικόνα.
Σε όσους "πιάνουν τα χεριά τους" μπορούν να το αλλάξουν μονοί τους, αφού βρουν ίδιο βύσμα, δηλαδή να έχει τον ίδιο τρόπο κόλλησης στην πλακέτα, από ένα άλλο κινητό χαλασμένο πχ η να αγοράστε ένα , τα μονά που θα χρειαστείτε ειναι ένα κολλητήρι με μικρή μύτη, flux paste,και solder(Καλάι), όσοι δεν καταλαβαίνουν καν τι ειναι αυτά να το πάνε σε τεχνικό, επίσης όσοι δεν μπορούν λεπτοδουλειές το ίδιο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου