Η άνοδος του πετρελαίου και του αερίου θα «φουσκώσουν» κι άλλο τους λογαριασμούς! Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του «Economist»
Θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξαιτίας του υψηλότερου ενεργειακού κόστους λόγω ανόδου στις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων θέτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΗ και τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες είναι μεγαλύτερες, επειδή η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.
Παράλληλα επισήμανε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί τροχοπέδη και για τα σχέδια ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας στο σύνολό της, καθώς θα δυσκολέψει τον στόχο για αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ από το 9% στο 12% την προσεχή τριετία.Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε:
«Η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια, και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν, προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο». Ο κ. Παναγιωτάκης επέμεινε στην ανάγκη στήριξης του λιγνίτη και τόνισε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει στρεβλή κατάσταση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕH έχει το 82% σε φορτία, αλλά σε όρους μετρητών κατέχει το 95%, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το άνοιγμα της αγοράς.
ΔυσκολίεςΣτο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο σύμβουλος διοίκησης της Edison Roberto Poti, ο οποίος συμφώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕH ως προς τις δυσκολίες του ανοίγματος της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι υπάρχει ανάγκη διατήρησης των μηχανισμών ευελιξίας, ώστε να μειωθεί ο ρόλος του προμηθευτή. Ο κ. Poti είπε ακόμη ότι η απανθρακοποίηση θα φέρει νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου.
Στα 2,3 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ την ερχόμενη δεκαετία σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης. Ο κ. Μανουσάκης επανέλαβε τις προτεραιότητες των επενδυτικών σχεδίων της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ως προς τη μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, είπε ότι θα είναι έτοιμη το 2020.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου