Αθωώσανε Ηριάννα και Περικλή για τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και πανηγυρίζουν ο Α.Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε η τελική ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή. Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα.
Για αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους μιλάει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απόφαση αθώωσης των δύο κατηγορούμενων ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Ηριάννα και Περικλή.
«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter.
Λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Εφετείου που αθώωσε τον Περικλή και την Ηριάννα, με δήλωση της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου.
Μάλιστα, έκανε λόγο για νίκη του κινήματος συμπαράστασης στους δυο συλληφθέντες και για αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης στην Δικαιοσύνη.
Η δήλωση της Ράνιας Σβίγγου:
«Η απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης και αποτελεί μία νίκη για το πολύμορφο κίνημα που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να συμπαραστέκεται στους δυο νέους, για το δικαίωμά τους σε μία δίκαιη δίκη, για να λάμψει η αλήθεια».
Αμέσως μετά την απόφαση η μητέρα του Περικλή κατέρρευσε για λίγα λεπτά μέχρι να ανακτήσει τις αισθήσεις της.
Σύμφωνα με το σύντομο σκεπτικό που διάβασε ο πρόεδρος:
"Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι κατ' οίκον έρευνες καθώς και οι έρευνες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν εμπλοκή. Δεν χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη φρασεολογία κώδικα και ακατανόητες εκφράσεις, δεν αποδείχθηκε ότι μίσθωση της κατοικίας λειτούργησε ως προκάλυμμα πέραν δραστηριοτήτων.
Η ιδεολογία και κοινωνικές συναναστροφές δεν πολιτικοποιούνται.
Το DNA είναι πληροφοριακό εργαλείο. Είναι ένα εντόνως αμφισβητούμενο δείγμα το οποίο εξαντλήθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστεί περεταίρω.
Ακομα και αν αποδειχθεί όμως δείχνει την επαφή με το αντικείμενο αλλά όχι ότι διέπραξαν εγκλήματα".
Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρέθηκαν νωρίτερα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες. Οι δύο νέοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους.
Εδώ και ένα χρόνο παρέμεναν έγκλειστοι αναμένοντας την τελική απόφαση.
Η αγόρευση της εισαγγελέως ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί με την ίδια να προτείνει την ενοχή τους, στηρίζοντας την πρωτόδικη απόφαση.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Η πρόταση της, προκάλεσε αρκετές φορές την αντίδραση των μελών του ακροατηρίου, ιδίως όταν υποστήριξε ότι οι δυο κατηγορούμενοι έχουν σφικτό εναγκαλισμό με τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Η εισαγγελέας στην πρόταση της υποστήριξε ότι η πραγματογνωμοσύνη του dna που έγινε από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα ενώ η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη.
Κατά την εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της ΣΠΦ με σκοπό την τέλεση αδικημάτων.
Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή από κατασκευή της αστυνομίας, λέγοντας ότι υπάρχει «σφικτός εναγκαλισμός» με μέλη της ΣΠΦ και πως οι φίλοι τους είναι ηγετικά στελέχη της οργανωσης.
H συνήγορος του Περικλή, δήλωσε από τη δική της μεριά:
"Είναι τόσο προφανής η έλλειψη στοιχειων. Περίμενα και τα δυο ενδεχόμενα απο την εισαγγελεα. Είτε να έχει μια καταδικαστική πρόταση, είτε να εκφράσει αμφιβολίες. Αυτό που δεν περίμενα είναι αυτό που έκανε η εισαγγελεας. Αγνόησε όλη τη διαδικασία . Ήρθε και μας διάβασε αυτολεξεί το σκεπτικό της πρωτόδικης αποφασης.
Σαν να μην προσηλθαμε ποτέ σε αυτή την αίθουσα να εξετάζουμε στοιχεία κι μαρτυρες. Εγκατέλειψε το ρόλο του εισαγγελικού λειτουργού του αμερόληπτου και έβαλε θέση διάδικου σε μια άλλη δίκη που θα ήθελε να διεξαγεται. Ξεκίνησε υποθετικό διάλογο με ανώνυμους συντάκτες δυο ιστοσελιδων.
Έτσι προσδιόρισε το λόγο της και συνέχισε με την αυτολεξεί ανάγνωση ενός συνονθυλεύματος άλλων εγγράφων που δεν περιέχονται στη δική μας δικογραφία αλλά σε δικογραφίες άλλων υποθέσεων που αφορούν τους πυρήνες της φωτιας. Ακούσαμε μάλιστα ονόματα πρώην κατηγορουμένων που έχουν απαλλαχθεί".
"Αν ήθελε να κατασκευάσει η Αντιτρομοκρατική μια υπόθεση θα την κατασκεύαζε καλύτερα", είπε μαλιστα.
Συνεχίζοντας η συνήγορος του Περικλή τόνισε πως: "Έχουμε φτάσει στο σημείο να ποινικοποιούμε προσωπικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του 2013 ενώ ο Περικλής βρίσκεται στο χωριό του εμφανίζεται μια τεράστια ομάδα αστυνομικών και τον συλλαμβάνει με τον 187Α. Ένα τμήμα δαχτυλικού αποτυπώματος είχε βρεθεί στο εσωτερικό τμήμα εξωφύλλου μιας φωτοτυπίας που είχε βρεθεί στον Βόλο.
Από την αρχή ζητάει να του επιδειχθεί το αντικείμενο και δεν του το δείχνουν για να δώσει μια εξήγηση αν το έχει πιάσει. Βεβαίως από το να πιάσει ένα βιβλίο ακόμα και αν είχε συμβεί, μιλάμε για ένα κινητό αντικείμενο. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δείξει ότι έχει πάει σε αυτό το διαμέρισμα. Το στοιχείο είναι ανεπίδεκτο δικανικής εκτίμησης και δεν μπορεί να αποτελέσει πειστήριο. Αυτό έχει αξιολογηθεί και από τα δικαστήρια σας καθώς σε αυτό το αντικείμενο βρέθηκε και αποτύπωμα ανθρώπου που έχει αθωωθεί.
Για πρώτη φορά μήνες μετά, επιχειρείται η σύνδεση του Περικλή με την υπόθεση των όπλων της Πολυτεχνειουπολης με μια αναφορά ότι γενετικά του στοιχεία εμπεριέχονται στο μείγμα ανω των δυο ατόμων που βρέθηκε σε οπλο.
Σε γενετικά στοιχεία. Που μπορεί να υπάρχουν και δικά μου και δικά σας κύριε δικαστά. Ποτέ εγγράφως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έκανε την απαραίτητη ανάλυση για να καταλήξει σε ενα γενετικό προφίλ συγκεκριμένου ανθρώπου και γι αυτό άλλωστε ούτε η ίδια η ΔΕΕ δεν προχωράει σε παραπανω συμπεράσματα, καθώς δεν έχει και τα απαραίτητα μηχανήματα για την ανάλυση".
Όπως είπε η κ. Δαλιάνη, η συμπεριφορά του ανθρώπου που βρήκε τα όπλα δημιουργεί πολλά ερωτηματικα. "Μετά από δύο βαθμούς διαδικασίας πάντως μπορούμε να καταλήξουμε από όσες καταθέσεις έχουμε πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο σύνδεσης του Περικλή με τα όπλα. Το DNA έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο στοιχείο της δικής. Κατέθεσαν μάρτυρες όπως καθηγητές βιολογίας κλπ. Η εισαγγελέας μας είπε πως πρόκειται για ένα επιστημονικό ζήτημα που το δικαστήριο δεν γνωρίζει. Μα, κύριε πρόεδρε, για τον λόγο αυτό καλούνται οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων, αλλιώς το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για τιποτα. Αν το δικαστήριο πάντως δεν μπορεί να αποφασίσει επί της επιστήμης οφείλει να παίρνει την αθωωτική απόφαση ενός κατηγορούμενου.
Σημειώνεται ότι είχε κάνει υπέρ της Ηρριάνας δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής τον Ιούλιου του 2017 μετά την απόρριψη της αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για θέματα αρμοδιότητάς του στη Βουλή, χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» το δικαστικό «όχι» στην αποφυλάκιση της Ηριάννας, καταδικάζοντας παράλληλα, τις βίαιες αντιδράσεις των αλληλέγγυων εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο.
«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους και είναι περίεργο που ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές, για εμπόριο ναρκωτικών, να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης και η συγκεκριμένη κοπέλα να μην απολαμβάνει αυτού του ευεργετήματος», είπε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας πως είχε υποδειγματική στάση της όσον αφορά τα καταναγκαστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν.
«Βιαιοπραγίες κα λεκτικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όχι μόνον γιατί δυσφημούν τον αγώνα και την προσπάθεια της ίδιας και των παραστατών της να αποδείξει την βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά γιατί πάνω από όλα οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη», τόνισε.
Το χρονικό της υπόθεσης
14 Μαρτίου 2011: H Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου. Στο σπίτι κοιμόταν, εκείνο το βράδυ και η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.
18 Νοέμβρη 2011: Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξανά εμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.
11 Ιανουαρίου 2013: Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου, από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.
Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο. Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.
Ο σύντροφός της, παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα.
Κι ενώ ο σύντροφος της Ηριάννας Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα, η ίδια οδηγείται σε δίκη, στην οποία δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίων της, κανένας μάρτυρας κατηγορίας και το μόνο στοιχείο είναι ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου