Στη νέα Ιταλική κυβέρνηση, όπως έχει γίνει γνωστό, νέος Υπουργός Οικονομικών είναι ο οικονομολόγος κος Τζιοβάνι Τρία.
Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε αντί του Πάολο Σαβόνα, ο οποίος υποστήριζε το σενάριο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Προέδρου της δημοκρατίας μαζί με τις υπόλοιπες γνωστές αλυσιδωτές αντιδράσεις, ωστόσο φαίνεται τελικά να συμμερίζεται σημαντικό μέρος των απόψεων του.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στη Λα Ρεπούμπλικα δήλωσε:
«Οι κκ Σαβόνα και Λα Μάλφα έχουν πει ότι η Ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει σε όσους υποστηρίζουν το αναπόφευκτο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ κι ότι, αντίθετα, η Γερμανία πρέπει να αποχωρήσει επειδή το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της δεν είναι συμβατό με το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας που υπάρχει στην ευρωζώνη ή να αποδεχθεί τη μετάβαση σε ένα καθεστώς σταθερά ρυθμιζόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή οικονομική ανάλυση κι όχι απλά για αντιευρωπαϊκές φανφάρες που έχουν σκοπό να φανατίσουν.»
Για τον οικονομολόγο το Γερμανικό πλεόνασμα είναι δείγμα καταφανέστατης αποτυχίας σύγκλισης στο οικονομικό πεδίο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Δεν αρνείται ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες ωστόσο δεν αναιρούν την παραπάνω αποτυχία.
Ο κος Τρία έχει εκφράσει και στο παρελθόν, ως καθηγητής, σοβαρές επιφυλάξεις για την πολιτική της ευρωζώνης, τα μέτρα λιτότητας και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου.
Το προφίλ του νέου υπουργού:
Είναι φιλοευρωπαϊστης, αλλά όχι υπέρμαχος ιδεών όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου εξόδου της Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα.
Εκτός από καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας, έχει υπάρξει και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Πρόσφατα άρθρα του δείχνουν ξεκάθαρα το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου