Έφυγε ο αρχαιολόγος που έβγαλε τον Πήλινο Στρατό στο φως

Στα 82 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο κινέζος αρχαιολόγος Ζάο Κανγκμίν, στον οποίο οφείλεται η ανακάλυψη του διάσημου «Πήλινου Στρατού», τα αγάλματα των πολεμιστών από τερακότα που φιλοτεχνήθηκαν πριν από 2.200 χρόνια, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζάο Κανγκμίν ήταν ο πρώτος αρχαιολόγος που ταυτοποίησε τα πήλινα αγάλματα τα οποία είχαν βρει προηγουμένως αγρότες στην προσπάθεια τους να ανοίξουν ένα πηγάδι το 1974.

Ο Κανγκμίν ανακάλυψε ότι χρονολογούνται από την εποχή της Βασιλείας της Δυναστείας Τσιν, ενώ στη συνέχεια ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Σαανσί της Κίνας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

Οι 8.000 πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στην πόλη Σιάν, η οποία χτίσθηκε γύρω στο 250 π.Χ., είναι οι φύλακες του τάφου του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιχουάνγκ.

Ο αυτοκράτορας που ενοποίησε την αχανή χώρα, πέθανε το 210 π.Χ. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την τοποθεσία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί οι Κινέζοι έχουν την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι τα επιτεύγματα του χιλιόχρονου πολιτισμού τους, χάρη στον οποίο εφευρέθηκε το μπαρούτι και το χαρτί.

Το 1974 όταν οι αγρότες ανακάλυψαν στη Σιάν τον τάφο, αμέσως ειδοποίησαν τον Ζάο Κανγκμίν, επιμελητή τότε ενός τοπικού μουσείου. Όπως διηγήθηκε αργότερα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2014 στη επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του Πήλινου Στρατού, o αρχαιολόγος πήγε στην περιοχή μαζί με έναν ακόμη υπεύθυνο.

«Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που ενώ πηγαίναμε με τα ποδήλατά μας είχαμε την εντύπωση ότι πετούσαμε» διηγείται. Μόλις διαπίστωσε περί τίνος επρόκειτο, ο Ζάο κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν τα σπασμένα κομμάτια των αγαλμάτων και να τα μεταφέρουν σε τρία φορτηγά προκειμένου να τα πάνε στο μικρό τοπικό μουσείο.

Εκεί ο Ζάο ξεκίνησε να συναρμολογεί τα αγάλματα από τα σπασμένα κομμάτια, μερικά εκ των οποίων είχαν το μέγεθος ενός νυχιού. «Ήταν το τέλος της κινεζικής πολιτιστικής επανάστασης, όμως κάποιοι ήταν ακόμα αντίθετοι στην αποκατάσταση των αρχαίων αντικειμένων.Ετσι αποφασίσαμε να τα κρατήσουμε μυστικά», εξηγεί στο άρθρο του.

Το μυστικό όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί για καιρό, έτσι οι αρχές μόλις έμαθαν για την ανακάλυψη έστειλαν μία μεγαλύτερη ομάδα αρχαιολόγων να δουλέψει μαζί του.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ωστόσο, παραδέχθηκε αργότερα ότι ο Ζάο ήταν εκείνος που «ξαναέχτισε» με απίστευτη προσοχή και λεπτομέρεια κομμάτι -κομμάτι το τάγμα των στρατιωτών, τους τοξότες, τους ηνίοχους, τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους, τα κουστούμια, τα όπλα ακόμα και το μοναδικό κούρεμα των μαλλιών.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications