Η ΕΕ απαγόρευσε τρία εντομοκτόνα για να προστατεύσει τις μέλισσες

Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, η χρήση των οποίων τελούσε υπό περιορισμούς - Θα απαγορευτούν ολοκληρωτικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία

Στην προστασία των μελισσών αποσκοπεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, που θεωρούνται επικίνδυνα γι' αυτές.

Αν και η χρήση τους τελούσε ήδη υπό καθεστώς περιορισμών, πλέον, μετά τη σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών μελών, θα απαγορευτούν πλήρως.

Σε εκκρεμότητα από το 2013
Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μία πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Τι αποφάσισε η Κομισιόν
Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.Η ΕΕ δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.

melissocosmos

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications