Σίγουρα έχετε ακούσει να αναφέρετε για ανιχνευτές ψεύδους σε πολλά μέρη όπως στις περισσότερες αστυνομικές ταινίες, σε τηλεπαιχνίδια, ακόμη και όταν κάποιος υποβάλει αίτηση σε ορισμένες δουλειές (για παράδειγμά μερικές θέσεις της κυβέρνησης όπως είναι το FBI και η CIA, απαιτούν το τεστ του πολυγράφου).
Όταν κάποιος κάνει το τεστ της αλήθειας, έχει συνδεδεμένους απάνω του τέσσερεις με έξι αισθητήρες. Ο πολυγράφος, ή όπως αλλιώς λέγετε ο ανιχνευτής ψεύδους ή η μηχανή της αλήθειας, είναι ένα μηχάνημα που καταγράφει τα πολλαπλά(πολύ) σήματα των αισθητήρων και τα καταγράφει σε μία ενιαία λωρίδα χαρτιού που κινείτε(γράφος).
Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιείτε κυρίως από την αστυνομία για να δουν εάν το άτομο απαντάει ειλικρινά στις ερωτήσεις που θα του επιβληθούν ή εάν λέει ψέματα.
Οι αισθητήρες του πολυγράφου συνήθως καταγράφουν:
• Τον ρυθμό της αναπνοής
• Τον σφυγμό
• Την αρτηριακή πίεση
• Την εφίδρωση
Όμως υπάρχουν και πολυγράφοι που καταγράφουν και άλλα επιπλέον πράγματα όπως οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Όταν ξεκινάει το τεστ της αλήθειας, αυτός που κάνει τις ερωτήσεις ρωτάει 3-4 απλές ερωτήσεις για να θεσπίσει τις προδιαγραφές και τα σήματα του ατόμου.
Στη συνέχεια οι πραγματικές ερωτήσεις δοκιμάζονται από τον ανιχνευτή ψεύδους και καθ’ όλη τη διάρκεια των ερωτήσεων, όλα τα σήματα του ερωτηθέντα καταγράφονται στο κινούμενο χαρτί.
Ο εξεταστής μπορεί να κοιτάξει τα διαγράμματα και κατά τη διάρκεια της δοκιμής και μετά, έτσι ώστε να δει εάν τα ζωτικά σημεία μεταβάλλονται σημαντικά σε κάποια ερώτηση.
Σε γενικές γραμμές, αυτό το οποίο υποδηλώνει ότι το άτομο λέει ψέματα είναι οι σημαντικές αλλαγές όπως ο ταχύτερος ρυθμός της καρδιάς, η υψηλότερη πίεση του αίματος και η αυξημένη εφίδρωση.
Όταν ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος εξεταστής χρησιμοποιεί έναν πολυγράφο σε ένα τεστ αλήθειας, μπορεί να ανιχνεύσει τα ψέματα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Ωστόσο, διότι η ερμηνεία του εξεταστή είναι υποκειμενική και διότι διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο ψέμα, ένας ανιχνευτής δεν είναι πάντα σωστός και μπορεί να ξεγελαστεί.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου