Το πρώιμο σύμπαν συνεχίζει να είναι ένα μυστηριώδες σύνορο, με τους ερευνητές να περνούν ολοένα και περισσότερο στα πρώτα λίγα δισεκατομμύρια χρόνια του Κόσμου. Ένας νέος 3D χάρτης της διανομής των γαλαξιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσιάστηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης στο Λίβερπουλ.
Η νέα μελέτη παρήγαγε έναν από τους μεγαλύτερους χάρτες του νηπιακού σύμπαντος, λαμβάνοντας στιγμιότυπα γαλαξιών σε 16 διαφορετικές εποχές 11-13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό είναι μεταξύ 20 και 7 τοις εκατό της τρέχουσας εποχής του σύμπαντος. Στον χάρτη αυτό, η διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε σχεδόν 4.000 νέους πρώιμους γαλαξίες, μερικοί από τους οποίους ήταν ο σπόρος που τελικά εξελίχθηκε σε σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο Γαλαξίας.
"Αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες φαίνεται να έχουν περάσει από πολλές" εκρήξεις "όταν σχημάτιζαν αστέρια, αντί να τα διαμορφώνουν σε σχετικά σταθερό ρυθμό όπως ο δικός μας γαλαξίας", δήλωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ομάδας Δρ David Sobral από το Πανεπιστήμιο του Lancaster . Επιπλέον, φαίνεται ότι έχουν έναν πληθυσμό νεαρών αστεριών που είναι πιο ζεστό, πιο μπλε και πιο μεταλλικά φτωχά από αυτά που βλέπουμε σήμερα ".
Ο χάρτης δημιουργήθηκε χάρη στα τηλεσκόπια της Χαβάης και των Καναρίων Νήσων. Η ομάδα χρησιμοποίησε 16 διαφορετικά φίλτρα που αντιστοιχούν στις 16 διαφορετικές εποχές. Λόγω της επέκτασης του σύμπαντος, το φως των γαλαξιών μετατοπίζεται προς το κόκκινο. Όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο κόκκινοι αυτοί γαλαξίες εμφανίζονται. Τα φίλτρα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, καταγράφοντας έτσι γαλαξίες σε συγκεκριμένες εποχές.
Η κατανομή των γαλαξιών στον νέο χάρτη 3D. Δ. Sobral
Ο χάρτης είναι ένα νέο σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων (δισεκατομμυρίων) χρόνων, οι γαλαξίες άρχισαν να μεγαλώνουν στο σημερινό τους μέγεθος και ο ρυθμός του σχηματισμού των αστεριών έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους σύγχρονους γαλαξίες με τη μελέτη αυτών.
"Ο όγκος των μακρινών γαλαξιών που βρήκαμε είναι μόνο περίπου 3.000 έτη φωτός σε μέγεθος, ενώ ο Γαλαξίας μας είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος. Η συμπαγής τους δύναμη εξηγεί πιθανώς πολλές από τις συναρπαστικές φυσικές ιδιότητές τους που ήταν κοινές στο πρώιμο Σύμπαν ", ανέφερε ο συν-συγγραφέας Ana Paulino-Afonso, φοιτητής στο Lancaster και τη Λισαβόνα. "Μερικοί από αυτούς τους γαλαξίες θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί ώστε να γίνουν ίδιοι και έτσι βλέπουμε τι μπορεί να έμοιαζε ο γαλαξίας μας με 11 έως 13 δισεκατομμύρια χρόνια".
Η έρευνα δημοσιεύεται σε δύο έγγραφα στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και ο χάρτης είναι διαθέσιμος στο κοινό για χρήση.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου