«Βομβαρδισμός» ξένων δημοσιευμάτων: «Ελλάδα και Τουρκία ένα βήμα πριν τον πόλεμο»!

Πλήρως ανησυχητικά είναι τα δημοσιεύματα ξένων έγκυρων εκδόσεων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σημείο που να προβλέπουν ότι ένας ελληνο-τουρκικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Αυτό αναφέρουν τόσο το Foreign Policy όσο και ο Economist.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι και στις δύο αναλύσεις Ελλάδα και Τουρκία παρουσιάζονται περίπου ως συνυπεύθυνες για την αύξηση της έντασης εξαιτίας της «επικίνδυνης ρητορικής» που υπάρχει και από τις δύο πλευρές κάτι που ουσιαστικά εξισώνει τον επιτιθέμενο που είναι η Τουρκία με τον αμυνόμενο που είναι η Ελλάδα!

Το Foreign Policy παρουσιάζει ως εξαιρετικά επικίνδυνο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη. Το δημοσίευμα- με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία ολισθαίνουν προς τον πόλεμο»- επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ριψοκίνδυνη ρητορική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα,

Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολη, σημειώνει το Foreign Policy, θυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίση των Ιμίων το 1996, πριν παρέμβουν οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί η καταστροφή. «Οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι στην “κόψη” και πάλι, κάτι που έχει προκληθεί από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές. Και αυτή τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το Foreign Office κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τη Δευτέρα υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κάτι που διέψευδε η Αθήνα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός.

Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη τροφοδοτεί περαιτέρω τον θυμό στην Ελλάδα.

«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», αναφέρει το Foreign Policy.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, παρατηρεί ότι το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά είναι εντός της κυβέρνησής του, κάνοντας αναφορά στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Η συνεργασία των δύο κομμάτων ήταν πάντα παράξενη, καθώς το μόνο τους κοινό ήταν η αντίθεση στη λιτότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τώρα, ο Καμμένος φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη. Αν και βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του και τις γνώσεις του για τη λειτουργία του κράτους (ιδιαίτερα αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε βαθύ κράτος) είναι ένας επίμονος πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική.

Ο Καμμένος και το κόμμα του επανειλημμένα έχουν φέρει τον Τσίπρα σε αμήχανη θέση, με επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία ή απλά επειδή είναι μπερδεμένος με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησής του. Ο Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, επανειλημμένα έχει χλευάσει τους Τούρκους»(!), αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος έχει υπάρξει πρόβλημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, θέμα στο οποίο «απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό χρησιμοποιείται».

Το πραγματικό πρόβλημα στην Τουρκία όμως είναι άλλο, παρά τις υπερβολές του κ. Καμμένου, συνεχίζει το Foreign Policy. Και αυτό είναι η στρατηγική πρόκλησης της Αγκυρας.

«Μια στρατηγική που υπήρχε πριν από τον Ερντογάν και πιθανότατα θα συνεχιστεί και όταν εκείνος θα έχει φύγει. Ο Ερντογάν απλά ενίσχυσε αυτή τη στρατηγική τους τελευταίους μήνες, έχοντας αποφασίσει κατά τα φαινόμενα ότι έχει πλεονέκτημα στην ΕΕ, αφότου συμφώνησε να αναλάβει την ευθύνη για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης».

Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει ένας πολύ αληθινός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση την οποία δεν επιθυμεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, που θυμίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο, καθώς ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θέμα της Συμμαχίας.

«Ομως, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν άλλαξε στο παρελθόν και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει τώρα που τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστούν πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλες τις πλευρές, για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά επίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα ότι, τελικά, η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ο Economist
Ο Economist από την πλευρά του και στη δική του ανάλυση αναφέρει ότι τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα αυξάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο από όλους, πλην της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ογκουτσού, ειδικό σε θέματα ενέργειας, έχει διαμορφωθεί ένας νέος άξονας στην περιοχή μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, και η Τουρκία θεωρεί ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

«Η Τουρκία θεωρεί πως έχει στηθεί μια συνωμοσία ώστε να την αποκόψουν από τη Μεσόγειο», σημειώνει ο αναλυτής.
Η μάχη του Αιγαίου
Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς «θερμοκέφαλοι» και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά και αερομαχίες και παραβιάσεις χωρικών υδάτων, «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με τον Economist.
«Η διαμάχη σχετικά με δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, που προκάλεσε σχεδόν πόλεμο τη δεκαετία του 1990 ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, επανήλθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή συγκρούστηκε με ένα ελληνικό σκάφος».

Πιο πρόσφατα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ένα τουρκικό drone που πετούσε πάνω από τη Ρόδο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε χειρότερα τα πράγματα αναβαθμίζοντας την πολεμική ρητορική προειδοποιώντας τους Έλληνες να σταματήσουν «να προσποιούνται ότι είναι πειρατές». Ακόμη, στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα «συντρίψει» οποιαδήποτε τουρκική εισβολή και ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 7.000 στρατιωτών στα σύνορα.

Τέλος, ο Economist αναφέρεται στα σενάρια διάψευσης των αισιόδοξων, καθώς όπως σημειώνει οι δύο γείτονες αντί να «ξεπεράσουν τα παλιά προβλήματα, δημιουργούν (σ.σ. δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία απο… κοινού!) νέα σε ουρανούς και θάλασσες»..Τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ
Για νέο σπιράλ έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Ε.Ε αναφορικά με την Άγκυρα που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα,πολλά ξένα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι, οι Βρυξέλλες απέρριψαν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια εξαιτίας και των πρόσφατων προκλήσεών της στο Αιγαίο. Η ελπίδα για την επίλυση των ιστορικών εδαφικών διαφορών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας απομακρύνεται, όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή δίκτυα.

Euronews
Νέο σπιράλ έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας,γράφει το πρακτορείο «Euronews» επισημαίνοντας ότι,τις τελευταίες ώρες,η ένταση στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο, Έλληνες ύψωσαν την ελληνική σημαία σ΄ένα ακατοίκητο νησί και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι την κατέβασανα.
Και τα δύο μέρη κατηγορούν ο ένας τον άλλο για προκλήσεις εκατέρωθεν. Η Άγκυρα πιστεύει ότι υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις από την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Tο Euronews σχολιάζει επίσης πως, παρά τις προσπάθειες να ρίξουν τους τόνους στις σχέσεις τους, οι δύο χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ιδιοκτησία πολλών νησιών και βραχονησίδων. Ένα περιστατικό αυτού του τύπου προκάλεσε ανοιχτή σύγκρουση των δύο χωρών το 1996.

L’ Express
«H Ε.Ε αποφάνθηκε πως δεν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, λέγοντας πως οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, «δεν ήταν ευνοϊκές για τις καλές σχέσεις» με τους Ευρωπαίοι γείτονες», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα L΄ Express.

Το σχετικό δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι, οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις Βρυξέλλες παγώνοντας την διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την ένταξή της στην Ε.Ε.


«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ευνοϊκές για τις σχέσεις καλής γειτνίασης υπονομεύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την υποψήφια χώρα.

Κινεζικό πρακτορείο Xinhua
«Εν μέσω έντασης με την Τουρκία, η Ελλάδα λέει ότι ούτε απειλεί ούτε φοβάται κανέναν», γράφει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua επικαλούμενη τις χτεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και αποφασιστικότητας … Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Καστελόριζο για να εγκαινιάσει δύο μονάδες αφαλάτωσης ενώ η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει: «Η ελπίδα για την Ελλάδας και την Τουρκία να εξαλείψουν τις ιστορικές εδαφικές διαμάχες απομακρύνεται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ προκαλούν εντάσεις στο Αιγαίο».

pronews

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications