Αστεροειδής που δεν είχε εντοπιστεί, πέρασε “ξυστα” από τη Γη: Έρχεται και μεγαλύτερος!

Η ανθρωπότητα οφείλει να είναι ενωμένη για την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από το διάστημα, όπως ο μεγάλος αστεροειδής, 2018 GE3, που πέρασε ξυστά από τη Γη και δεν είχε εντοπιστεί από τους επιστήμονες. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός είπε ότιο αστεροειδής υπολογίζεται να ήταν διαμέτρου 48-110 μέτρα και πέρασε στα 192,200 χλμ. από την Γη, δηλαδή στη μισή απόσταση της Γης από τη Σελήνη. Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόνο 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας. `

Αυτό σημαίνει ότι είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά στη Γη` είπε ο κ. Δανός. Αν ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη (σε πόλη πχ), θα προκαλούσε τοπική καταστροφή, ισοπέδωση της πόλης και ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν αστεροειδή σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο του αστεροειδή που έπληξε το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, ο οποίος άφησε υλικές ζημιές και πάνω από 1000 τραυματίες.

“Για άλλη μια φορά ένας αστεροειδής μας θυμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν για τον πλανήτη μας από τα έξω. Είναι σε στιγμές όπως αυτές που η ανθρωπότητα ενωμένη πρέπει να εργάζεται σε παγκόσμιες συνεργασίες, για να ανεβάσουμε την επιστημονική και τεχνολογική μας ετοιμότητα να ανιχνεύουμε και να αποτρέπουμε τέτοιους σοβαρούς κινδύνους”, είπε ο κ. Δανός στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι σε μόλις 11 χρόνια από σήμερα ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής, ο λεγόμενος Απόφις, ο οποίος έχει διάμετρο 200 μέτρων θα περάσει στις 13 Απριλίου 2029, μέσα από την τροχιά των γεωστατικών δορυφόρων επικοινωνίας, σε μόλις 31,200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης – 6 φορές πιο κοντά από τον προχθεσινό. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή ικανότητα της ανθρωπότητας για ανίχνευση αστεροειδών 100-300 μέτρων είναι χαμηλή. “Βρήκαμε μόλις το 5% αστεροειδών 100-300 μέτρων, το 50% των 500-1000 μέτρων. Σε μεγέθη 1000+ μέτρα γνωρίζουμε πέραν του 90%.

Άρα, το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο στους μικρότερους των 100-300 μέτρων” είπε. Ο κ. Δανός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο ορατός αυτός κίνδυνος “πρέπει να μας φέρνει σε εγρήγορση και να μας συνενώνει για να ανεβάσουμε την ανιχνευτική και αποτρεπτική μας ικανότητα άμεσα, διότι οι αστεροειδείς δεν μας περιμένουν να ετοιμαστούμε ή πότε θα λύσουμε τα επίγεια μας θέματα”. Υπενθυμίζεται ότι το 1908, άλλος ένας παρόμοιος αστεροειδής (ή κομήτης) εξερράγη πάνω από την Τουνγκούσκα, ένα απόμακρο δασικό μέρος της Σιβηρίας, ισοπεδώνοντας δέντρα σε μια έκταση 2,000 τετραγωνικών χλμ.

Αυτή η έκρηξη εκτιμάται ότι ήταν ισοδύναμη με περίπου 15 εκατομμύρια τόνους TNT – δηλαδή χίλιες φορές την ατομική βόμβα της Χιροσίμα. Εξάλλου, αστεροειδείς μεγαλύτεροι των 50 μέτρων αναλόγως της γωνίας προσέγγισης είναι ικανοί να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν ζημίες στην επιφάνεια της Γης. Ο κυπριακός Οργανισμός συμμετέχει στην πρώτη αποστολή αποτροπής αστεροειδούς με τη ΝΑΣΑ Ο κ. Δανός υπενθύμισε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, με την ιστορική αποστολή της ΝΑΣΑ για δοκιμή αποτροπής αστεροειδούς, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο ανακοίνωσε πέρσι το καλοκαίρι. ‘

Σε αυτή την αποστολή θα έχουμε και εμείς ένα σημαντικό μέρος ως Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος. Είναι η πρώτη μας αποστολή στο απώτερο διάστημα”, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός.

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός. Για τον εκτροχιασμό του αστεροειδούς θα σταλεί ένας μικρός στόλος από διαστημόπλοια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα θα έχουν το μέγεθος περίπου ενός ψυγείου. Πρόκειται άρα για μια μη επανδρωμένη αποστολή, όπως εξάλλου είναι όλες οι αποστολές στο διάστημα (εκτός από το φεγγάρι τη δεκαετία του 1970 και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη). Τα διαστημόπλοια αυτά θα λειτουργούν σε συνέργεια. «Εμείς, σε συνεργασία με την Ιταλία θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους αυτής της αποστολής», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Ο κ. Δανός είπε ακόμη ότι σε διεθνές επίπεδο ο Οργανισμός συμμετέχει σε επιστημονικά φόρα, τόσο της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστροναυτικής, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, με ενεργό ρόλο προς τη συνένωση δυνάμεων και τεχνογνωσίας για την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της ετοιμότητας της ανθρωπότητας σε τέτοιους σοβαρούς κινδύνους.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications