Εσβησαν τα φώτα -κυριολεκτικά- στους Αμερικανούς οι Ρώσοι σε μια ύστατη προσπάθεια ανακοπής επιθέσεων με πυραύλους κρουζ Tomahawk κάτι που δείχνει όμως πόσο κοντά είμαστε σε ένα…μπαμ. Χτες οι Ρώσοι διέρρευσαν φωτογραφία από το πανίσχυρο σύστημα ECM/ESM Richag-AV στην Συρία, σήμερα τόσο οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, όσο και της Τουρκίας έχουν εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις για την αεροναυτιλία – Notam.
Ένα σοβαρό πρόβλημα στην αεροπορία όλης της ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν αεροπλάνα, των οποίων «συγχύζονται» τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης, τα γνωστά μας GPS. Οι Ρώσοι έχουν απλώσει ασπίδα ηλεκτρονικού πολέμου χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς συστήματα διακόπτωντας το σήμα GPS των πυραύλων κρουζ Tomahawk. Χωρίς GPS οι Tomahawk θα χτυπάνε στο… γάμο του Καραγκιόζη.
Αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την Τουρκία η Ρωσία έστειλε στην Συρία δύο αεροσκάφη Il-20 εφοδιασμένα με το σύστημα Krasukha 4 και το Borisoglebsk 2 και σταθμούς εδάφους με το σύστημα παρεμβολών Richag AV.
Aργότερα έστειλε αναβαθμισμένο το σύστημα παρεμβολών Richag-AV επί ελικοπτέρου Mi-8MTPR-1.
Τα συστήματα αυτά φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν και κατά την πρώτη αμερικανική επίθεση για να αναχαιτίσουν παρεμβάλλοντας τους αμερικανούς Tomahawk που κτύπησαν τη συριακή αεροπορική βάση.
Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται ο ηλεκτρονικός πόλεμος σε αποστολές «απαγόρευσης» στην Συρία γύρω από τις αεροπορικές βάσεις, τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και τις περιοχές που εμπλέκονται οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις Το σύστημα ECM/ESM Richag-AV της Ρωσίας είναι ο «πρωταγωνιστής» και το νεότερο μέλος της οικογένειας ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που κυριαρχούν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα στις περιοχές που εκπέμπει.
Η ανάπτυξη στη Συρία των αντιαεροπορικών βλημάτων «εφιάλτης» για τους πιλότους του ΝΑΤΟ S-400, επισκιάζεται από την ανάπτυξη του μυστηριώδους συγκροτήματος ηλεκτρονικού πολέμου που αποτελεί μια μεγαλυτέρων δυνατοτήτων έκδοση του συστήματος Richag-AV.
Και έχει μία μοναδικότητα:
Εχει εφαρμογή στο τακτικό πεδίο μαχών. Μπορεί να «νεκρώσει» επικοινωνιακά μία έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και να «τυφλώσει» οποιοδήποτε ραντάρ εκπέμεπι στην περιοχή πλην των φίλιων.
Δυνατότητες που έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στη Δύση καθιστώντας την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου μετά το Καλίνινγκραντ και τη Μαύρη Θάλασσα περιοχή απαγόρευσης για τα θαλάσσια και εναέρια μέσα του ΝΑΤΟ.
Σε παλαιότερη παρουσίαση για τους δημοσιογράφους η ρωσική εταιρεία Radio-Electronic Technologies, είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση της πρώτης παρτίδας ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου τοποθετημένου σε ελικόπτερα, του συστήματος που είναι γνωστό ως «Richag-AV».
Το σύστημα Richag-AV, τοποθετήθηκε σε ελικόπτερο Mi-8MTPR1 (παραλλαγή του ελικοπτέρου Mi-8MTB5-1).
Το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων του συστήματος αυτού έχει σχεδιαστεί για να «μπλοκάρει» ραντάρ, σόναρ και άλλα συστήματα ανίχνευσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σύστημα (εναέριο, επίγειο, θαλάσσιο), συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών. Επί του ρωσικού μεταφορικού ελικοπτέρου MI8-MTPR1 το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Richag-AV, χρησιμοποιεί συστοιχίες κεραιών πολλαπλών δεσμών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία DRFM, ενώ έχει σχεδιαστεί για την ενεργό εμπλοκή του ενάντια σε ράδιο-ηλεκτρονικά συστήματα κατευθυνόμενων όπλων, όλων των τύπων.
Σε μια κατάσταση μάχης, «το σύστημα αυτό λειτουργεί ως μέρος μιας αεροπορικής ομάδας με αποστολή την καταστολής της εχθρικής αεράμυνας SEAD, αποσκοπώντας στην εκμηδένιση σχεδόν οποιουδήποτε αμυντικού συστήματος, «τυφλώνοντας» τα πάντα», γράφουν οι Ρώσοι.
Η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta σε άρθρο της αναφέρει ότι εκτός από την «τύφλωση» των εχθρικών συστημάτων όλων των κατηγοριών σε αέρα, θάλασσα και έδαφος, το Richag-AV είναι σε θέση να λειτουργεί και ως ραντάρ αποσκοπώντας στην συλλογή πληροφοριών, μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SIGINT.
Με ενσωματωμένη μια τεράστια βάση δεδομένων για τους διάφορους τύπους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το σύστημα είναι ικανό να προσδιορίζει ταχύτατα τον τύπο του στόχου, επιτρέποντας έτσι να «κλειδώνεται» αποτελεσματικά και να καταστρέφεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Τι συνέβη πριν λίγο -Έκτακτη ειδοποίηση στην Κύπρο για τα αεροπλάνα και το GPS
Ένα σοβαρό πρόβλημα στην αεροπορία όλης της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αεροπλάνα, των οποίων «συγχύζονται» τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης, τα γνωστά μας GPS.
Τόσο οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, όσο και της Τουρκίας έχουν εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις για την αεροναυτιλία – Notam.
Συγκεκριμένα η Notam που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, με αρ. A0356/18, αναφέρει:
«Έχουν παρατηρηθεί από κυβερνήτες πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, οι διακοπές του σήματος GPS σε ορισμένες περιοχές. Οι κυβερνήτες αεροσκαφών που δραστηριοποιούνται στο FIR Λευκωσίας καλούνται να είναι προσεκτικοί μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com, οι Αρχές Ασφάλειας Αεροπορίας σε χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, βρίσκονται σε συναγερμό για να εξακριβώσουν τα αίτια του σοβαρού προβλήματος, που είτε προέρχονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, είτε από πρόβλημα σε κάποιους από τους δορυφόρους του συστήματος GPS που καλύπτουν την περιοχή.
Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται σε διαφορετικά διαστήματα σε διαφορετικές περιοχές του FIR Λευκωσίας, δηλαδή σε περιοχές και νότια και βόρεια και δυτικά της Κύπρου.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται με δύο μορφές, είτε με διακοπή του σήματος, είτε με λανθασμένη ένδειξη θέσης.
Γεγονός που οδήγησε και στην έκδοση της NOTAM από πλευράς των Αρχών, για λόγους ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα αεροπλάνα διαθέτουν και εναλλακτικά συστήματα εντοπισμού θέσης πέραν του γνωστού GPS.
Αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή πετούν τόσο αμερικανικά όσο και ρωσικά ειδικά πολεμικά αεροπλάνα.
Να σημειωθεί ότι επειδή τέτοια περιστατικά σημειώνοναι ως συμβάντα ασφάλειας πτήσεων σε διεθνές επίπεδο, η NASA έχει καταγράψει διεθνώς πέραν των 80 παρόμοιων συμβάντων, εκ των οποίων εξηγήσεις και αίτια βρέθηκαν μόνο για τις 30 από τις περιπτώσεις αυτές.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου