Το αιτιολογικό του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι ο αιτών δεν ήταν... αληθινός ουμανιστής όπως ισχυριζόταν και επομένως δεν κινδύνευε να υποστεί διωγμό στην χώρα του
Την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού πρόσφυγα που αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής απέρριψε το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αιτιολογία ότι δεν απάντησε σωστά σε ερωτήσεις για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα!
Σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι ότι η αποτυχία του Hamza bin Walayat να αναγνωρίσει ρητά του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα αποδείκνυε ότι οι γνώσεις του για τους φιλοσόφους που επηρέασαν το κίνημα του ουμανισμού είναι «στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδεις».
Ο Walayat, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο απο το 2011 ισχυρίζεται ότι έχει λάβει απειλές για τη ζωή του από μέλη της οικογένειάς του και συγχωριανούς του στο Πακιστάν εξαιτίας της προσαρμογής του στον βρετανικό τρόπο ζωής, της σχέσης του με μία κοπέλα που δεν είναι μουσουλμάνα και της άρνησής του να συμμορφωθεί με τις επιταγές του συντηρητικού Ισλάμ.
Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι ο Walayat δεν αντιμετωπίζει διωγμό στη χώρα του για τις ιδέες του. Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου του επισήμανε στον πρόσφυγα ότι οι φόβοι του για αντίποινα από την οικογένειά του επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής, «είναι τελείως αβάσιμοι».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, οι «αποστάτες» στο Πακιστάν υπόκεινται στην καλύτερη περίπτωση σε αποκλεισμό, ενώ αρκετοί έχουν πέσει και θύματα βίας. Μόλις πέρυσι, ένας φοιτητής που είχε δηλώσει ουμανιστής στη σελίδα του στο Facebook δολοφονήθηκε στο πανεπιστήμιό του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο πακιστανικό δίκαιο.
Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου, το υπουργείο ανέφερε ότι «μετά από τη συνέντευξη με τους αξιωματούχους μετανάστευσης, αποδείχθηκε ότι ο αιτών αδυνατούσε να τεκμηριώσει επαρκώς τον βασικό ισχυρισμό του για το αίτημα ασύλου, δηλαδή το γεγονός ότι είναι ουμανιστής».
Όταν ρωτήθηκε για τις γνώσεις του σχετικά με τη φιλοσοφία του ουμανισμού, ο Walayat έδωσε απλώς έναν «βασικό ορισμό» αλλά «δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν διάσημο Έλληνα φιλόσοφο που έχει εμπνεύσει τους ουμανιστές», τόνιζε η επιστολή και συμπλήρωνε απευθυνόμενη στον αιτών: «Όταν ο υπάλληλος που σας έπαιρνε συνέντευξη σας πληροφόρησε ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, εσείς του απαντήσατε ότι ορισμένα φάρμακα που λαμβάνετε έχουν θολώσει τη μνήμη σας και γι' αυτό δεν αναγνωρίσατε τα ρητά τους».
«Η γνώση σας για τον ουμανισμό είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδης και όχι αυτή που θα αναμενόταν από έναν αυθεντικό ουμανιστή», κατέληγε η επιστολή.
Ο Walayat έγινε μέλος του οργανισμού Humanists UK τον Αύγουστο, αλλά λέει ότι πίστευε στις βασικές αρχές του ουμανισμού από την παιδική του ηλικία. Σύμφωνα με τον οργανισμό Humanists UK, «ο ουμανισμός δεν είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που βασίζεται σε κανόνες, και οι υποστηρικτές του δεν χρειάζεται ούτε να μάθουν ούτε να ακολουθούν ένα σύνολο αυστηρών κωδικών συμπεριφοράς. Ως περιγραφικός όρος, ουμανιστής μπορεί να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε έχει απορρίψει την θρησκευτική πίστη αλλά σέβεται και τηρεί στη ζωή του τις ανθρώπινες αξίες».
Σε μια επιστολή συμπαράστασης στην αίτηση ασύλου του Walayat, ο Bob Churchill, επικεφαλής της Διεθνούς Ουμανιστικής και Ηθικής Ένωσης ανέφερε: «Για πολλούς ο ευρύτερος όρος ουμανιστής είναι απλά ένας ηπιότερος τρόπος να πεις "άθεος" ειδικά εάν κατάγεσαι από ένα μέρος όπου το να είσαι άθεος θεωρείται μια βαθιά προσβλητική δήλωση».
Πηγή: protothema.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου