Ηλεία: Ξεψύχησε ηλικιωμένος γιατί περίμενε το ασθενοφόρο 1,5 ώρα!

Δεν πρόλαβε να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες χθες το πρωί ένας ηλικιωμένος στη Λυνίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας, γεγονός που αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις επιπτώσεις των ελλείψεων του νομού στα ασθενοφόρα και στο διασωστικό προσωπικό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λυνίσταινας, Κωνσταντίνος Σμυρνής, το ασθενοφόρο που κλήθηκε να διακομίσει τον άτυχο ηλικιωμένο, ξεκίνησε από την Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μιάμιση ώρα για να φτάσει στο χωριό, όταν πια ο ασθενής είχε καταλήξει.

«Συγχαρητήρια στην ελληνική πολιτεία για την ερήμωση της περιοχής μας, την επόμενη φορά που θα αρρωστήσει κάποιος θα τον μεταφέρω με ίδια μέσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο και ας κινδυνεύω να πάω κατηγορούμενος, αφού βοήθεια δεν υπάρχει πουθενά. Άραγε, οι φόροι και εισφορές του μπάρμπα Τάσου σε ποιο πολιτικό γραφείο πήγαν για καρέκλες και γραφεία; Στις 10 το πρωί ο μπαρμπα-Τάσος είχε ακόμα τις αισθήσεις του.

Τηλεφωνήσαμε στο Κέντρο Υγεία Ανδρίτσαινας, αλλά δυστυχώς ο εφημερεύων γιατρός, παρά τις εκκλήσεις μας, δεν μπορούσε να αποχωρήσει από το πόστο του, γιατί ήταν μόνος. Το πλησιέστερο και μοναδικό ασθενοφόρο ήταν στην Αμαλιάδα, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα ο μπάρμπα Τάσος να αποβιώσει αβοήθητος», ανέφερε ο κ. Σμυρνής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συγχωριανοί μου με κοιτούσαν στα μάτια και ντρεπόμουν που δεν μπορούσα να τους πω τίποτα».

«Πληγή» οι διακομιδές προς την Πάτρα

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Μπαράκος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι το βασικότερο πρόβλημα του ΕΚΑΒ της Ηλείας είναι οι πολύ συχνές διακομιδές στα νοσοκομεία της Πάτρας, με συνέπεια να μην μπορούν τα ασθενοφόρα να εκτελέσουν άμεσα τα δρομολόγια για τα έκτακτα περιστατικά, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Από τις 900 περίπου διακομιδές που γίνονται τον μήνα στην Ηλεία, οι 90 περίπου είναι προς την Πάτρα. Καθημερινά γίνονται τρεις ή και τέσσερις διακομιδές προς την Πάτρα, λόγω των μειονεκτημάτων που έχουν τα νοσοκομεία της Ηλείας στις υγειονομικές τους υποδομές (έλλειψη ειδικοτήτων και εργαστηρίων, κλπ). Δεν είναι τσουβάλι ο άρρωστος να τον πηγαίνουμε πέρα - δώθε, διότι ταλανίζεται και ο ίδιος και το περιβάλλον του, ενώ δεν έχουμε την ευχέρεια να δώσουμε το “ελεύθερο” σε ένα ασθενοφόρο να φύγει γρήγορα για την Ανδρίτσαινα και τη Φιγαλεία», εξήγησε ο κ. Μπαράκος.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Πατρίς», τουλάχιστον οι μισές διακομιδές από το νοσοκομείο του Πύργου προς την Πάτρα αφορούν καρδιολογικά περιστατικά που χρειάζονται στεφανιογραφία, καθώς στον Πύργο δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο και ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Στόχος η λειτουργία του ΕΚΑΒ Ζαχάρως

Σχετικά με τον Σταθμό ΕΚΑΒ στη Ζαχάρω, ο κ. Μπαράκος τόνισε ότι αν μέσα στο 2018 υλοποιηθούν ορισμένες προσλήψεις, θα καταφέρει να τον λειτουργήσει, ώστε να προσφέρει «ανάσα» στη νότια Ηλεία.

Την δεδομένη στιγμή, ο νομός έχει τρεις σταθμούς, σε Πύργο, Αμαλιάδα και Βάρδα, ενώ για τη Ζαχάρω έχει ιδρυθεί αλλά δεν λειτουργεί ένεκα έλλειψης ασθενοφόρου, αλλά και διασωστών.

Όπως είπε ο κ. Μπαράκος, χθες παραλήφθηκαν έξι ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδα και αναμένονται άλλα δεκατρία το προσεχές χρονικό διάστημα, ανανεώνοντας τον στόλο. «Με τα νέα οχήματα θα ανακατανείμουμε τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ στους τρεις νομούς. Αν ενισχυθούμε σε προσωπικό, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε και τον τέταρτο τομέα στη Ζαχάρω», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: patrisnews.com

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications