Την κυκλοφορία παλαιών οχημάτων απαγορεύουν από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2018, αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει «ζώνες χαμηλών εκπομπών» στα αστικά τους κέντρα. Το μέτρο προβάλλεται ως μία προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση κυρίως από οχήματα παλαιότερων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, ωστόσο ουσιαστικά αποτελεί την απαρχή της σταδιακής κατάργησης των Ι.Χ. ως “λαϊκό” μέσο μεταφοράς στις πόλεις, στα πλαίσια της Ατζέντας 21
Ήδη, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν θεσπιστεί «ζώνες χαμηλών ρύπων» στα αστικά κέντρα, περιορίζοντας τη ρύπανση που προκαλούν οχήματα παλαιότερων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών. Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα που αφορούν στα πετρελαιοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας.
Ειδικότερα, στο Άμστερνταμ, από την Πρωτοχρονιά απαγορεύεται η κυκλοφορία για τα Euro 1 βενζινοκίνητα και Euro 4 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Στη Βαρκελώνη, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 1-2, ασχέτως τύπου καυσίμου.
Το Βερολίνο απαγορεύει την κυκλοφορία στα Euro 1 βενζινοκίνητα και Euro 4 πετρελαιοκίνητα.
Επίσης, στις Βρυξέλλες μέχρι το 2021 θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στα Euro 2 βενζινοκίνητα και Euro 4 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στο Παρίσι θα απαγορεύονται τα Euro 3 πετρελαιοκίνητα και Euro 2 βενζινοκίνητα.
Στο Όσλο, τα πετρελαιοκίνητα που είναι προγενέστερης τεχνολογίας από την Euro 6, θα πληρώνουν τέλος εισόδου 1,5-10 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ώρα εισόδου.
Τα μέτρα κρίθηκαν επιβεβλημένα μετά την αύξηση των επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ κατά 4,5% το 2017. Από τα 241 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούσαν το 2016 στους ευρωπαϊκούς δρόμους, πλέον καταγράφονται 252 εκατομμύρια επιβατικά.
Πάνω από 14 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), στη χώρα μας, ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων είναι αυξημένος. Στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος όρος των επιβατικών είναι κοντά στα 9 χρόνια. Στην ΕΕ, ανέρχεται στα 11 έτη, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά τα 14 έτη. Το γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση.
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να εντάξουν στην γκάμα τους ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ την ίδια ώρα, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν αποφασισμένες να καταργήσουν την πώληση νέων επιβατικών αυτοκινήτων που θα φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι, θα εντάξουν σε αυτά και χαμηλότερες τιμές ή θα παραμείνουν να είναι οχήματα για γερές τσέπες;
Μάλλον το δεύτερο γιατί η Ατζέντα 21 μας θέλει με ποδήλατα ή με… “πεζό 2”!
Το μέτρο εκτιμάται ότι σχετίζεται με 400.000 πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ. Όμως δεν μας λένε ποιοι συμβάλλουν περισσότερο σε αυτή την ρύπανση, οι κινητήρες των αυτοκινήτων ή οι κινητήρες των αεροπλάνων;
Οι ουρές που όλοι παρατηρούμε να βγαίνουν από τους κινητήρες των αεροπλάνων και να παραμένουν για ώρες στην ατμόσφαιρα, μας λένε ότι είναι υγροποιήσεις των καυσαερίων και όχι χημικοί αεροψεκασμοί, όπως θεωρούν πολλοί πολίτες. Όπως και να έχει όμως, τα αυτοκίνητα είναι που μολύνουν τις πόλεις και… όχι αυτές οι τεράστιες ουρές στον ουρανό!
Στην Ευρώπη της λιτότητας, αυτή η απαγόρευση αφορά 100% στην Ατζέντα 21 που στοχεύει στην κατάργηση του Ι.Χ. και όχι στην υγεία μας. Ας σταματήσουν να ψεκάζουν και αμέσως η ατμόσφαιρα θα αλλάξει!
0 comments
Δημοσίευση σχολίου