Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού έχουν αρχίσει να δείχνουν τις συνέπειές τους, μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - τα πέντε την περασμένη εβδομάδα - και αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί.
Σημειώνεται ότι τα 13 (65%) από τα 20 αυτά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 13 άνδρες και 7 γυναίκες, από 3 έως 79 ετών. Τα 14 (70%) από αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 6 (30%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 11 από τα στελέχη τύπου Α, που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 2 (18,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 9 (81,8%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).
Οι λοιμωξιολόγοι εξηγούν ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη έξαρση. Ο φόβος όλων εστιάζεται στις επιπλοκές, καθώς είναι εκείνες που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή στους πάσχοντες.
Για πολλοστή φορά οι ειδικοί λένε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Παράλληλα με τη γρίπη, εξάλλου, "τρέχει" και η ιλαρά. Τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 1.262, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον υγειονομικό συναγερμό για την επιδημική έξαρση της νόσου στη χώρα μας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου