Κάποιοι το «βάφτισαν» καραπιπερίμ, ναντσέχ, έκπτωτο άγγελο ή και διάβολο. Άλλοι κάνουν λόγο για ένα έργο με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Ο λόγος για το γλυπτό PHYLAX, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου και προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πολιτών της περιοχής.
Η συζήτηση για «προσβολή χριστιανικών ηθών», «στοιχεία σατανισμού» και «μαύρης μαγείας» άνοιξε. Ορισμένοι ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το σημείο και τα πνεύματα οξύνθηκαν.
Και κάπως έτσι, η κατάσταση «ξέφυγε» από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ορισμένοι άγνωστοι θερμόαιμοι να προχωρήσουν στον βανδαλισμό του γλυπτού, με λευκή μπογιά. Τι λέει, όμως, ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το γλυπτό αλλά και την… παραφιλολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη δημιουργία του;
«Η δουλειά μου αποφεύγει τους συμβολισμούς. Σαν γλύπτη, με ενδιαφέρει το έργο να έχει τη δική του υπόσταση» λέει στο CNN Greece o Κωστής Γεωργίου. Όπως εξήγησε ο ίδιος, προσπαθεί να μην δίνει στις μορφές του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσεγγίζουν τα έργα του, όπως εκείνοι επιθυμούν.
«Είναι μια μορφή που φοντάρει πάνω σε έναν μπλε ουρανό» ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι προσπαθεί να δημιουργεί εικόνες ή έργα με σφραγίδες της δικής του λογικής.
Παρά την προβολή που έχει πάρει η κόντρα για το γλυπτό, ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλάει για αντιδράσεις μιας μειοψηφίας ανθρώπων με «μικρή σημασία».
Εξέφρασε, επίσης, τις αμφιβολίες του για το ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 2.000 υπογραφές για την απομάκρυνση του PHYLAX.
«Ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να αρπάξει κάτι» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης της δημοτικής αρχής.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την πικρία του επειδή εκτός από τον ίδιο δέχτηκε «πυρά» και ο δωρητής του έργου, ο Θανάσης Μαρτίνος. «Ο δωρητής επλήγη. Οποιοσδήποτε άλλος χορηγός θα το σκεφτεί πολύ. Δεν στεναχωρήθηκα τόσο για εμένα αλλά για τον χορηγό. Φυσικά και από πλευράς μου ήταν τεσσάρων μηνών εργασία» δήλωσε ο ίδιος, που παράλληλα εξήγησε πως γνωρίζει ότι τα δημόσια έργα βάλλονται.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Γεωργίου ξεκαθαρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι το γλυπτό του δεν έχει καμία σχέση με σύμβολα του χριστιανισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. «Συνεπώς, κατόπιν των δηλώσεων του δημάρχου και εμού, ο PHYLAX δεν κρύβει συμβολισμούς και οποιεσδήποτε θρησκευτικού, χριστιανικού ή παραχριστιανικού περιεχομένου αναφορές, ούτε δημιουργήθηκε με σκοπό να προσβάλει καθ' οιονδήποτε τρόπο το χριστιανικό αίσθημα, η συνεχιζόμενη επίθεση κατά του έργου μόνο ύποπτους και υποβολιμαίους σκοπούς υποκρύπτει» αναφέρει ο καλλιτέχνης.
«Ο διάβολος μάλλον κατοικεί στις σκοτεινές ψυχές και τρέφεται στα λιβάδια των τοξικών υπάρξεων! Τον συναντάς στην κακία, το μίσος, την εμπάθεια, τον εγωισμό και την αλαζονεία, χαρακτηριστικά τα οποία νομίζω ότι τα απαντά κανείς στις πράξεις όλων εκείνων που έδρασαν αντιχριστιανικά στο όνομα του Χριστού, μέσω της βίας- λεκτικής και πρακτικής- που άσκησαν σε ένα άψυχο μεταλλικό γλυπτό. Πόσο αστείο και πόσο λυπηρό συνάμα!» λέει ο ίδιος, και συμπληρώνει: «Εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει σχόλια επί παντός επιστητού.
Πώς όμως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όλοι αυτοί που με μεγάλη ευκολία καταδικάζουν αυτό που δεν γνωρίζουν; Τι κριτική άραγε θα ασκούσαν όλοι αυτοί -που με τόση ευκολία βανδάλισαν το έργο και εκστόμισαν υβριστικά σχόλια χωρίς να διαθέτουν εικαστική παιδεία- στους διευθυντές των μουσείων που με καλούν να εκθέσω τη δουλειά μου εντός και εκτός Ελλάδος; Πώς θα σχολίαζαν άραγε όλους εκείνους που μου ζητούν να εγκαταστήσω έργα μου σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό;».
Όπως εξηγεί, ένα έργο τέχνης, είτε βρίσκεται σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους χώρους, έχει σαν στόχο «να δημιουργήσει δονήσεις και ερωτηματικά» για να «αμφισβητήσει τη στατική ισορροπία και να καλέσει το θεατή να συμμετάσχει στο πεδίο της τέχνης και της επικοινωνίας, σε ένα επίπεδο ρεαλισμού». «Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα είναι ο σκοπός της τέχνης. Διαφορετικά, αν το έργο στέκει στο πόστο του αδιάφορο και άνευ “φορτίων” θα είναι ένα “ξερό δένδρο” δίχως άντληση και εκτόπισμα» λέει ο κ. Γεωργίου.
Βάλλει δε, κατά της παιδείας στα σχολεία, κάνοντας λόγο για έλλειψη μόρφωσης που οδήγησε σε «ολέθρια και τοξικά αποτελέσματα». «Αυτή η οπισθοδρομική και σκοταδιστική αντίδραση που επιφυλάχθηκε στο γλυπτό PHYLAX δεν συναντήθηκε σε κανένα άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου, όπου τοποθετήθηκαν γλυπτά μου σε δημόσιους χώρους. Ούτε τα παρομοίασε κανείς με σατανάδες, αγγέλους του διαβόλου και άλλες μεσαιωνικού τύπου απερίσκεπτες και σκοταδιστικές γραφικότητες» ανέφερε ο καλλιτέχνης.
«Είμαστε στον 21ο αιώνα, όχι στον Μεσαίωνα»
Στο πλευρό του Κ. Γεωργίου τάσσεται και ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, που μίλησε με κολακευτικά λόγια για το γλυπτό.
«Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Παλαιό Φάληρο» δήλωσε στο CNN Greece o δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι θέλουν να το ερμηνεύσουν ως διάβολο κινούνται εκτός των ορίων της λογικής.
«Είμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα. Η τέχνη ερμηνεύεται και εκλαμβάνεται ανάλογα με τις γνώσεις του καθενός» συμπλήρωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι και όταν κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι πολλοί ήταν αυτοί που είχαν στραφεί εναντίον του έργου. «Και τώρα πληρώνουν για να τον δουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Για αυτό αντιλαμβάνομαι ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κρίνει τα πάντα αλλά η κρίση μιας μειοψηφίας ανθρώπων δεν μπορεί να ερμηνεύσει την τέχνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου εξήγησε, επίσης, ότι δεν έχουν φτάσει στα χέρια του οι υπογραφές που συλλέγονται για την απομάκρυνση του έργου από το σημείο. «Θα τις εξετάσω μια προς μια και θα απαντήσω» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να του αποσταλεί μια τέτοια λίστα.
cnn.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου