Όλο το παρασκήνιο της παρέμβασης για την μουσουλμανική μειονότητα την οποία τελικά ονόμασαν τουρκική με απόφαση των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων αποκαλύπτει σήμερα το iellada.gr
Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη
Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να μπορεί να ονομάζεται τουρκική και όχι μουσουλμανική και τα κατάφερε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και το υπουργείο δικαιοσύνης και το υπουργείο παιδείας, να αναγκάζεται να συντάσσεται με αυτή και να συνδράμει για την εφαρμογή της απόφασης.
Το θέμα μουσουλμανική ή τουρκική μειονότητα ήταν άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο την Θράκη.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής του Δημοκρίτειου, πανεπιστημίου- δικηγόρο, Λάμπρο Κιτσαρά, "Το θέμα επιφανειακά είδε το φως της δημοσιότητας όταν παρενέβη το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο ζητούσε διευκρινίσεις από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές Κομοτηνής γιατί η αστυνομική διεύθυνση απαιτούσε «τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα"»
Όλη η αλήθεια την οποία μάλλον μας κρατούσε για έκπληξη το υπουργείο έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τον καθηγητή , "Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απευθύνθηκε τρεις φορές στα τοπικά πρωτοδικεία και ζητούσε να ονομάζεται όχι μουσουλμανική μειονότητα αλλά τουρκική. Τα πρωτοδικεία της Θράκης έβγαζαν απόφαση ότι δεν είναι έγκυρος ο τίτλος τουρκική μειονότητα. Προσέφυγαν λοιπόν στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο σκοπός να θέλει να ονομαστεί τουρκική αντί για μουσουλμανική είναι παράνομος.
Στη συνέχεια οι μειονοτικοί απευθύνθηκαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτά καταδίκασαν τελικά την Ελλάδα, επικαλούμενα ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μπορεί πια να ονομάζεται τουρκική, νόμιμα, αφού τους έδωσε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού."
Ο υπουργός δικαιοσύνης κ Κοντονής περνάει αμέσως μια διάταξη στον κώδικα πολιτικής δικονομίας ότι αποτελεί λόγο αναψηλάφησης μιας απόφασης αμετάκλητης, τυχόν αντίθετη κρίση του δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γι αυτό λοιπόν το λόγο και ο Ερνοτγάν στην πρόσφατη επίσκεψή του μιλούσε τόσο σθεναρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας την οποία καλούσε τουρκική. Το ήξερε και η ελληνική κυβέρνηση αφού ήξερε τις αποφάσεις του Στρασβούργου.
Έρχονται λοιπόν τώρα οι μειονοτικοί οι οποίοι ζουν στην Θράκη και απολαμβάνουν τη δημοκρατία της Ελλάδας να ζητήσουν τα ρέστα και να μας αναγκάζουν να τους αποκαλούμε τουρκική μειονότητα αφού πρώτα μας πήγαν στα δικαστήρια.
Και όλη αυτή η ιστορία ήρθε στην επιφάνεια γιατί καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναφέρει σε σύγγραμά του την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική.
Χρειάστηκε μετά από καταγγελίες να παρέμβει η αστυνομία Κομοτηνής για να ελέγξει αυτό το στοιχείο. Τότε βγήκε στην επιφάνεια το γεγονός ότι η μουσουλμανική μειονότητα με το νόμο ονομάζεται τουρκική οπότε και παρενέβη το υπουργείο δικαιοσύνης να σώσει την κατάσταση διότι έχουμε ήδη καταδικαστεί γι αυτό το λόγο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου