Παρά τις μαζικές καταγγελίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των έξυπνων μετρητών για την καταμέτρηση ενέργειας και νερού στην υγεία, την ασφάλεια και την οικιακή οικονομία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την ανοχή των κυβερνήσεων, επιμένουν στην εγκατάσταση τους και εξαναγκάζουν τους πολίτες να τους βάζουν στα σπίτια τους
Στη Βρετανία, εκατομμύρια νοικοκυριά αναγκάζονται να έχουν έξυπνα όργανα μέτρησης που θα παρακολουθούν τη χρήση νερού ανά ώρα.
Η Thames Water, η ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφελείας που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια ύδρευση και την επεξεργασία λυμάτων σε μεγάλα τμήματα του Λονδίνου και πολλών άλλων περιοχών, λέει στις οικογένειες ότι πρέπει να εγκαταστήσουν ένα ψηφιακό μετρητή ο οποίος θα μπορεί να βλέπει ακριβώς πόσο νερό χρησιμοποιούν και πότε το χρησιμοποιούν.
Υπάρχουν φόβοι, ότι η επιχείρηση, η οποία έχει εννέα εκατομμύρια πελάτες, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να κατασκοπεύει τα νοικοκυριά και να εισάγει ακριβότερα τιμολόγια για εκείνους που χρησιμοποιούν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.
Οι μετρητές νερού λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που επί του παρόντος εγκαθίστανται σε ολόκληρη τη Βρετανία.
Στέλνουν αναγνώσεις στον προμηθευτή κάθε ώρα, που για όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, οι ένοικοι ενός σπιτιού δέχονται την ακτινοβολία της ασύρματης αυτής τεχνολογίας κάθε 60 λεπτά, ακόμα και την ώρα που κοιμούνται.
Αυτό αναμένεται να αυξήσει τις τιμές για τις μεγάλες οικογένειες. Οι εμπειρογνώμονες χθες το βράδυ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα του συστήματος.
Ο Mark Todd, της ιστοσελίδας σύγκρισης Energyhelpline, δήλωσε: “Φαίνεται μάλλον ότι ο ‘μεγάλος αδελφός’ επιβάλλεται με το ζόρι στους ανθρώπους με το να έχουν ένα έξυπνο μετρητή που θα παρακολουθεί τη χρήση νερού τους κάθε ώρα … Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αυτό το είδος πληροφοριών στο μέλλον”.
Είπε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα ήταν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που αγνοούν την απαγόρευση κατανάλωσης και να επιβάλλει πρόστιμα.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εταιρείες νερού επιτρέπεται να εξαναγκάζουν τα νοικοκυριά να έχουν μετρητή εάν ζουν σε μια περιοχή που είναι γνωστή ότι έχει ‘υδατοστέρηση’, όπως η Νοτιοανατολική.
Η Thames Water δεν είναι η μόνη εταιρία για το νερό που επιμένει ότι τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν έξυπνο μετρητή, αλλά πιστεύεται ότι είναι η μόνη που χρησιμοποιεί σήμερα έξυπνους μετρητές ως πρότυπο.
Μέχρι στιγμής, η Thames Water έχει εγκαταστήσει περίπου 246.000 έξυπνους μετρητές σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στόχος είναι να έχει κάθε πελάτης μέχρι το 2030, όπου αυτό είναι δυνατό, με το κόστος της προώθησης να μετακυλίεται στους πελάτες μέσω αυξημένων λογαριασμών.
Φυσικά η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση κατανάλωσης νερού και την παρακολούθηση διαρροών.
Η Thames Water είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες της Βρετανίας. Νωρίτερα φέτος της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 20,3 εκατομμυρίων λιρών στερλινών για τη ρύπανση του Τάμεση και δεν έχει καταβάλει φόρο εταιρειών από το 2006.
Ένας εκπρόσωπος του Big Brother Watch είπε: “Αν η Thames Water υπαγορεύσει αυτά τα μέτρα σε υποχρεωτική βάση, πρέπει να είναι απολύτως διαφανής με τους πελάτες για το τι είναι αυτοί οι μετρητές, πώς συλλέγουν τα δεδομένα και ποιους ελέγχους μπορεί να έχει ο πελάτης”.
Παρά τις υποδείξεις πολλών ιατρικών συλλόγων για τις επιπτώσεις της ασύρματης τεχνολογίας στην υγεία, η ενημέρωση του κοινού παραμένει ελλιπής. Ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια των έξυπνων μετρητών, αυτό που οι εταιρείες υπόσχονται ως ορθή καταμέτρηση ενέργειας/νερού, προστασία από κλοπή ή διαρροή, η ως τώρα πρακτική το μεταφράζει σε χακάρισμα, αναφλέξεις και φούσκωμα των λογαριασμών!
Το κερασάκι σε όλα αυτά, είναι και ο Big Brother!
0 comments
Δημοσίευση σχολίου