Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια - Να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα

Αιχμές και κατά του ΣΕΒ από τον πρωθυπουργό - Επέμεινε στο «success story» της ανάκαμψης

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άφησε αιχμές και κατά του ΣΕΒ.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 1ης Εκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με «ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο».

Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη περάσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης κάτι που, όπως δήλωσε, σημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά στην παραγωγή». Ανέφερε, δε, ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση» και «να απελευθερώσουμε δυνάμεις, που για χρόνια ασφυκτιούσαν».

Όταν αναφέρεται σε δυνάμεις, όπως είπε, δεν εννοεί κάτι αόριστο: «Αναφέρομαι σε νέους, ικανούς, δημιουργικούς, ανήσυχους ανθρώπους».

«Υπήρξε μια αντικοινωνική πολιτική, στρεβλής και απατηλής αντίληψης, που έγινε κυρίαρχη και αναπαράχθηκε μαζικά από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μιντιακούς κύκλους, εντός και εκτός χώρας, και την οποία πρόσφατα επανέλαβε ο ΣΕΒ: η αντίληψη ότι "ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας και ότι επομένως ορθώς επεβλήθη το αντίδοτο της λιτότητας, για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο"» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει πως πρόκειται για μια μειωτική -αν μη τι άλλο- και ψευδή αναφορά στις δυνατότητες αυτής της χώρας και των ανθρώπων της.

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

«Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, που θα έχει αρχικό κεφάλαιο δέκα εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Oπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα πρόκειται για μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, της τάξης των 5.000 έως 15.000 ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Το Ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία 100 κέντρων υποστήριξης, τα οποία θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας -μια δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ. www.protothema.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications