Eίναι σαφές πλέον ότι τα Σκόπια προκειμένου να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποφάσισαν να σταματήσουν την επιχείρηση αρπαγής της ελληνικής Ιστορίας και ήδη έχουν ξεκινήσει την «απομακεδονοποίηση» της σλαβικής πλειοψηφίας της χώρας δημοσιοποιώντας το βίντεο-ντιοκουμέντο με την δήλωση του αείμνηστου Κίρο Γκλιγκόροφ -πρώτου προέδρου του σκοπιανού κρατιδίου- το 1992 προς τα ΜΜΕ με την οποία ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο»
> Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της "μακεδονικής" ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε» αναφέρει η εφημερίδα Βέτσερ
«Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους μας σε ΦΥΡΟΜ».
Η προβολή της δήλωσης Γκλιγκόροφ είχε έρθει ως απάντηση σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, και επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι είχε απαγορευτεί η προβολή της καθώς έρχονταν σε αντίθεση με την επίσημη προπαγάνδα περί καταγωγής των Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες.
Σημειώνεται ότι ο Κ.Γκλιγκόροφ είχε παρουσιαστεί από το Ν.Γκρουέφσκι ως προδότης για να αποδομηθεί η αξιοπιστία του. Τώρα όμως η νέα κυβέρνηση Ζάεφ επιχειρεί η ίδια να αποδομήσει τον... απίθανο Γκρουέφσκι ο οποίος κυριολεκτικά έκλεψε την Ίστόρία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των γειτονικών λαών των Σκοπίων για να δημιουργήσει από το πουθενά ένα «ένδοξο» παρελθόν για το κράτος του.
Τώρα όμως τα Σκόπια «τρέχουν» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ και θέλουν έναν άμεσο συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να λύσει η Αθήνα το ζήτημα καθαρά και για πάντα χωρίς χρήση «σύνθετων ονομασιών με γεωγραφικούς προσδιορισμούς» και άλλα επικίνδυνα...
«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα» καταλήγει το δημοσίευμα της Βέτσερ.
Φυσικά αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στα Σκόπια αλλά η ουσία είναι μία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και για πρώτη φορά μπορεί να επιβάλλει το ιστορικό δίκαιο δικαιώνοντας απόλυτα τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή για την στρατηγική του επιλογή να μην επιτρέψει το 2008 στο Βουκουρέστι την είσοδο των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ μπροστά στα εμβρόνητα μάτια των Αμερικανών που δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε «όχι» ποτέ, από Έλληνα πολιτικό.
Μια επιλογή που ο Κ.Καραμανλής την «πλήρωσε» με την ανατροπή του το 2009.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου