Το κινεζικό σκέλος της μεγάλης ασιατικής περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικεντρωθεί στη Βόρεια Κορέα και στις εμπορικές ανισορροπίες.
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι μια σημαντική συμφωνία για την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας εξουσίας θα μπορούσε να βρίσκεται στο τραπέζι ,καθώς το Πεκίνο επιδιώκει το σεβασμό για την αυξανόμενη επιρροή του.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης διαμονής στο Πεκίνο, ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει την τρίτη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Ξι Ζιπίνγκ, Οι δύο άνδρες συναντώνται κατά πάσα πιθανότητα σε ένα υψηλό σημείο της αντίστοιχης πολιτικής σταδιοδρομίας τους.
Ο Tραμπ, με τη διοίκησή του αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες περί συμπαιγνίας με τη Ρωσία.
Αντίθετα, ο Ξι υπερέβη τον περασμένο μήνα μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του ιδρυτή της ΛΔΚ, Μάο Τσε Τουνγκ, στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ,που ενέκρινε τη δεύτερη θητεία του σαν ηγέτη της Κίνας.
Οι προηγούμενες στάσεις του Τραμπ ήταν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και στις δύο χώρες συσπείρωσε τους αμερικανούς συμμάχους ενάντια στην απειλή που έθεσε η Βόρεια Κορέα, προσφέροντας αγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικού εξοπλισμού που κατασκευάστηκαν από την Αμερική, βελτιώνοντας την εθνική ασφάλεια των αγοραστών και βοηθώντας τους να καθορίσουν τις εμπορικές ανισορροπίες με την Αμερική.
Και τα δύο θέματα έχουν προτεραιότητα και στην Κίνα. Η κυβέρνηση του Τράπ έχει σταματήσει να επικρίνει το Πεκίνο για την αποτυχία να ασκήσει πίεση στην Πιονγιάνγκ για την αμφιλεγόμενη προσπάθειά της να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.και, αντίθετα, επαινέθηκε η συνεισφορά της Κίνας. Οι κατηγορίες για υποτιθέμενη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο περιορισμός της πρόσβασης στην αγορά και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, υποβλήθηκαν επίσης.
Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, η πρώην έδρα της κινεζικής αυτοκρατορικής εξουσίας, ήταν κλειστή στο κοινό για να φιλοξενήσει τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ορισμένοι παρατηρητές της Κίνας λένε ότι ο Ξι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να προωθήσει το όραμά του για ένα παγκόσμιο μέλλον, στο οποίο η αφύσικη υπερδύναμη της Αμερικής και η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας συμφωνούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να βρουν έναν δρόμο για ειρηνική μετάβαση.
Προηγούμενες διοικήσεις απέρριψαν τέτοιες προεκτάσεις από το Πεκίνο, βλέποντάς τους ως προσφορά να χωρίσουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής, τύπου Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την Ασία.
Ένα θέμα διαμάχης θα μπορούσε να είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο αντιλαμβάνεται τη μάζα του νερού, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ναυτιλιακό του εμπόριο και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή υδρογονανθράκων στο μέλλον, όπως δικαίως ανήκει στην Κίνα. Έχει υποστηρίξει τη στάση με μεγάλα έργα αποκατάστασης νησιών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλα μέτρα.
Οι ΗΠΑ λένε ότι η περιοχή δεν πρέπει να ανήκει σε κανέναν, παραμένοντας νομίμως ανοικτή για τις στρατιωτικές περιπολίες της Αμερικής. Αυτό θεωρείται δυνητικά επικίνδυνο για τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας, τα οποία εξαρτώνται από το απεριόριστο εξωτερικό εμπόριο.
Η κυβέρνηση Tραμπ στέλνει μηνύματα ότι θα διατηρήσει την ασιατική παρουσία, για παράδειγμα, ενισχύοντας τις αποκαλούμενες αποστολές ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες αποσκοπούν στην υπονόμευση των ισχυρισμών της Κίνας.
Ορισμένα μέλη του στρατοπέδου Tραμπ υποστηρίζουν σθεναρά την αντίθεσή τους στην Κίνα για το εμπόριο.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα το όραμά του για ένα "ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό", προφανώς στέλνοντας μια κραυγαλέα φωνή για την Αυστραλία και την Ινδία, για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη κινεζική επιρροή.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Tραμπ, John Kelly, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Fox News ανέφερε ότι οι διαφωνίες με την Κίνα σχετικά με το εμπόριο δεν τους «καθιστούν εχθρούς» και πρότειναν ότι το μονοκομματικό πολιτικό του σύστημα δεν ήταν θέμα για την Ουάσιγκτον. Η περιγραφή του ίδιου του Tραμπ προς τον Ξι σαν "βασιλιά" της Κίνας, θεωρήθηκε από ορισμένους παρατηρητές σαν την απόλυτη κολακεία.
Υπάρχει εικασία ότι ο Τραμπ μπορεί να μπει στον πειρασμό να "τραβήξει ένα Νίξον" - να χτυπήσει μια συμφωνία που αλλάζει την πολιτική με του Ξι όπως έκανε και ο πρόεδρος ,Ρίτσαρντ Νίξον ,με την ιστορική επίσκεψή του στην Κίνα το 1972 - ή με άλλα λόγια " όπως θα προτιμούσε ο κινεζικός τύπος να το θέσει.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου