Επειδή η πόλεμος της πληροφόρησης καλά κρατεί και πολλά συστημικά σάιτς κάνουν λόγω για fake news δημιουργώντας μάλιστα ξεχωριστή κατηγορία, συνήθως πολιτικού περιεχομένου για διάφορες αντιπαραθέσεις, αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο με ειδική κατηγορία: All-Fake-Newz!
Και ξεκινάμε με τι άλλο; Με τους αξιαγάπητους ντόπιους και ξένους καιρολόγους.
Πρώτα απολαύσαμε μια αμηχανία σε κάποιες σελίδες καιρολόγων, όπου έπρεπε να απολογηθούν γιατί η κακοκαιρία “Ζήνων” άλλαξε τελευταία στιγμή πορεία, κι αντί να πηγαίνει προς Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο έκανε ντου ξανά προς τη Δυτική Αττική. Ο κόσμος ρωτούσε τι συνέβη και οι αοριστολογίες στις απαντήσεις δήλωναν προφανή έλλειψη σοβαρής και τεκμηριωμένης επιστημονικής εξήγησης. Τη μέρα “έσωσαν” τα γνωστά τρολ που την έπεφταν στους ερωτώντες οπαδούς της σελίδας λέγοντας, Ζήτα του και τα ρέστα τώρα γιατί δεν πλημμύρισε το σπίτι σου!
Στη συνέχεια έσκασαν μύτη διάφορα “επιστημονικά” άρθρα δήθεν εξήγησης της δημιουργίας της πρώτης κακοκαιρίας, της “Ευρυδίκης” όπως την ονόμασαν τα δικά μας σαΐνια, ή αλλιώς NUMA, όπως την ονόμασαν τα αντίστοιχα Γερμανικά σαΐνια. Αυτής που πήρε τη ζωή από 21 άτομα ενώ ένα ακόμα αγνοείται.
Δεν ξέρω πως σκαρφίστηκαν οι Γερμανοί το NUMA, την μοναδική εξήγηση που βρήκα αφορά στην μη ομοιόμορφη πρόσβαση στη μνήμη -ένας σχεδιασμός μνήμης υπολογιστή που χρησιμοποιείται στη διαδικασία πολλαπλών επεξεργασιών, όπου ο χρόνος πρόσβασης στη μνήμη εξαρτάται από τη θέση μνήμης σε σχέση με τον επεξεργαστή. Κάτω από το NUMA, ένας επεξεργαστής μπορεί να έχει πρόσβαση στη δική του τοπική μνήμη γρηγορότερα από τη μη τοπική μνήμη.
Σίγουρα θα μείνει στη δική μας “μνήμη” ο άδικος χαμός των καιρικών θυμάτων, αν είναι αυτό που εννοούν, αλλά… ποιος ξέρει; Οι καιρολόγοι, λοιπόν, θεωρούν ότι η NUMA, ή Ευριδίκη, ή όπως θέλετε βαπτίστε την φονική κακοκαιρία της Δ. Αττικής, ήταν ένας “Medicane”, τυφώνας της Μεσογείου (από τις λέξεις Mediiterranean hurricane).
Άρθρο που δημοσιεύει το news247.gr και έχει ως πηγή το npr (πρώτη φορά το βλέπουμε), το οποίο με τη σειρά του αντλεί τις πληροφορίες του από το αμερικάνικο καιρικό ιστολόγιο weather underground (επίσης πρώτη φορά το βλέπουμε) αναφέρει ότι: Επιστήμονες από το ΜΙΤ και ένα ισπανικό πανεπιστήμιο όρισαν το 2012 τους τυφώνες της Μεσογείου ως “ακραίες κυκλωνικές ανεμοθύελλες, που μορφολογικά μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες”, που εμφανίζονται ως “ισχυρές ομόκεντρες ζώνες νεφών, γύρω από ένα κεντρικό μάτι”.
Οι τυφώνες αυτοί, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις τροπικές καταιγίδες, όμως παρουσιάζουν και διαφορές: τα νερά της Μεσογείου δεν έχουν αρκετά μεγάλη έκταση ή θερμότητα για να διατηρήσουν τυφώνες. Και παρά τα όσα υπαινίσσεται το όνομά τους, οι τυφώνες της Μεσογείου (Medicanes) παρουσιάζουν ανέμους λιγότερο ισχυρούς από τυφώνα κατηγορίας 1. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτού του τύπου οι καταιγίδες κάνουν την εμφάνισή τους μία ή δύο φορές το χρόνο, συνήθως φθινόπωρο ή χειμώνα, και συνήθως χτυπούν σε δύο σημεία: στην δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Οπότε σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχαμε τέτοια και τόσο ισχυρή κακοκαιρία (Medicane) και πέρσι, και πρόπερσι, και αντιπρόπερσι, και κάθε χρόνο, κι από δυο φορές, απλά… έχουμε πάθει Αλτσχάιμερ και δεν το θυμόμαστε!
Το meteo.gr από την άλλη, γράφει σε σχετικό άρθρο του 2016 για τους Μεσογειακούς Κυκλώνες:
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο έντονοι Μεσογειακοί κυκλώνες έχουν μια συχνότητα δημιουργίας περίπου των 100 κυκλώνων ανά χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναπτυχθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα και από ελάχιστοι ως καθόλου το καλοκαίρι. Ανεξαρτήτως από το πού δημιουργήθηκαν, οι περιοχές όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτοί οι έντονοι κυκλώνες βρίσκονται κατά κύριο λόγο πάνω από τη θάλασσα. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες όπου τέτοια συστήματα συναντιούνται πιο συχνά. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι δυνατοί κυκλώνες μπορούν να εμφανιστούν πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος!
Ουάου! Αν είχαμε στη Μεσόγειο 100 τέτοιους κυκλώνες το χρόνο, δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο!
Στο ίδιο άρθρο βλέπουμε και μια εικόνα σύγκρισης του τροπικού κυκλώνα Κατρίνα, με έναν Μεσογειακό κυκλώνας που “δημιουργήθηκε” πάνω από τη θάλασσα μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης. Ναι, δημιουργημένος είναι και πολύ καλά μάλιστα, από ηλεκτρομαγνητική παρέμβαση:
Ωστόσο το wikipedia έχει διαφορετική άποψη και μάλλον… καθόλου εναρμονισμένη με την πλύση εγκεφάλου που προσπαθούν να μας κάνουν δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα: Λόγω της ξηρής φύσης της περιοχής της Μεσογείου, ο σχηματισμός τροπικών κυκλώνων είναι σπάνιος, με μόλις 100 καταγεγραμμένες τροπικές καταιγίδες μεταξύ 1947 και 2011.
Αρκετοί αξιοσημείωτοι και καταστροφικοί είναι γνωστό ότι έχουν συμβεί: Τον Σεπτέμβριο του 1969, ένας τροπικός κυκλώνας της βόρειας Αφρικής μεσογειακής προέλευσης προκάλεσε πλημμύρες που σκότωσαν περίπου 600 άτομα, άφησαν 250.000 άστεγους και κατέστρεψαν τις τοπικές οικονομίες. Ένας Medicane το Σεπτέμβριο του 1996 που αναπτύχθηκε στην περιοχή των Βαλεαρίδων Νήσων δημιούργησε έξι ανεμοστρόβιλους και πλημμύρισαν τμήματα των νησιών. Αρκετοί Medicanes έχουν επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένες μελέτες, όπως αυτές του Ιανουαρίου 1982, Ιανουαρίου 1995, Σεπτεμβρίου 2006, Νοεμβρίου 2011 και Νοεμβρίου 2014….
Και φυσικά δεν αναφέρεται ο Νούμα, ή Ευριδίκη, και γνωρίζουμε πόσο γρήγορο είναι στην ενημέρωση του το wiki. Άλλο όμως μόνο 100 καταιγίδες σε 60 χρόνια -γι’ αυτό και σπάνιο φαινόμενο- κι άλλο 100 το χρόνο, νομίζω; Αλλά ούτε και δυο το χρόνο, νομίζω;
Και πριν προλάβει κάποιος να μας την πει ότι το wiki μπορεί να μην ξέρει καλά, τα ίδια ακριβώς λέει και η American Meteorological Society:
Η μικρή κλίμακα και η χαμηλή συχνότητα των medicanes εμποδίζουν τη συστηματική αξιολόγηση των ιδιοτήτων τους σε μελέτες που εκμεταλλεύονται δεδομένα που προέρχονται από αναλύσεις ή πειράματα μακροχρόνιου κλιματολογικού μοντέλου που έχουν υπερβολικά χονδροειδή χωρική ανάλυση. Δορυφορική ανίχνευση, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αξιόπιστη διάκριση τέτοιων κυκλώνων από τις βαροκλινικούς στροβίλους.
Φυσικά, και τα δυο δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την “κλιματική αλλαγή” που τείνει να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ωστόσο αυτός ο ζήλος των ΜΜΕ να μας περάσουν είτε την κλιματική αλλαγή, είτε ότι είναι συχνό το φαινόμενο, παίζοντας κυριολεκτικά με τη νοημοσύνη μας, παράλληλα με το “απορία καιρολόγου, βηξ”, των μετεωρολόγων, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά. Πόσο αξιόπιστη είναι η πληροφόρηση αυτών που καμαρώνουν για την εγκυρότητα τους και την επιστημονική κατάρτιση και βάλλονται κατά των εναλλακτικών μέσων, λέγοντας ότι γράφουν ψευδείς ειδήσεις και συνωμοσιολογίες;
Την απάντηση, θαρρώ, την γνωρίζετε ήδη και την βιώνετε κάθε μέρα στο πετσί σας. Είναι οι ίδιοι που αναμασούσαν το αφήγημα “2-3 χρόνια μνημόνιο και η Ελλάδα θα γίνει ουάου ανταγωνιστική και θα έρθει η ανάπτυξη”!
0 comments
Δημοσίευση σχολίου