Εντολή ΟΗΕ στην Ελλάδα:Μεταφέρετε τους μετανάστες στην ενδοχώρα.
Εντολή ΟΗΕ στην Ελλάδα:Μεταφέρετε τους μετανάστες στην ενδοχώρα.

Πιέσεις στις ελληνικές αρχές λόγω της κατάστασης στα νησιά. - Το αίτημα προς τις ελληνικές αρχές «να επανεξετάσουν την πολιτική τους για τον γεωγραφικό περιορισμό» και να μεταφέρουν περισσότερους αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, απηύθυνε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Σε συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα, ο κ. Λεκλέρκ ζήτησε να μεταφέρονται «απευθείας στην ενδοχώρα όλοι όσοι καταγράφονται ως ευάλωτοι και να εξετάζεται εκεί το αίτημα ασύλου τους, αντί να μεταφέρονται μετά την πρώτη συνέντευξη με την Υπηρεσία Ασύλου, όπως γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα».

Επίσης, πρότεινε η μεταφορά στην ενδοχώρα να αφορά «και όσους αιτούντες δεν φαίνεται ότι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία στο κοντινό μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Λεκλέρκ, «η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αναφέρεται επακριβώς στον γεωγραφικό περιορισμό και η κύρια αρχή της είναι ότι όλοι οι αιτούντες που προέρχονται από την Τουρκία θα πρέπει να επιστραφούν εκεί, καθώς θεωρείται μια ασφαλής τρίτη χώρα».

Ωστόσο, η πράξη στην ελληνική πραγματικότητα «μας έχει δείξει ότι μόνο δύο ομάδες ανθρώπων επιστρέφονται στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και αυτοί είναι οι Σύροι, των οποίων η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη, καθώς και μεμονωμένα άτομα, των οποίων επίσης η αίτηση δεν κρίθηκε παραδεκτή, κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τις χώρες του Μαγκρέμπ».

Συμπλήρωσε πάντως, ότι «αυτή δεν είναι μια απόφαση της Ελλάδας, αλλά μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα υπογράμμισε, ότι «προς το παρόν, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης, δεν βλέπουμε άλλη πρακτική λύση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αν δεν γίνει η μεταφορά ατόμων στην ενδοχώρα» και συμπλήρωσε, ότι «αν και έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη πιθανότητα, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε περισσότερες θέσεις σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία στα νησιά, πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί τη γρήγορη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση στα νησιά σε «σχετική αύξηση στις αφίξεις από τον Αύγουστο», ενώ επισήμανε επιπλέον, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να διαχειριστεί μόνη της τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από τον Αύγουστο, με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς τη βοήθεια των ΜΚΟ ή άλλη διεθνή βοήθεια και αυτό έχει προκαλέσει αρκετές δυσκολίες και κυρίως πρόβλημα υπερπληθυσμού».

Ο κ. Λεκλέρκ ζήτησε να υπάρξουν «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στα νησιά, όπως είναι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής», κάτι το οποίο «αποτελεί προτεραιότητα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής» και συμπλήρωσε ότι «ο στρατός έλαβε χρηματοδότηση για να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής στα νησιά και να παράσχει ρεύμα».

Όσο για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ο κ. Λεκλέρκ τόνισε, ότι ήδη στέλνονται είδη πρώτης ανάγκης στα νησιά, «όμως δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά, γιατί φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής τρεις φορές περισσότερα άτομα από τη χωρητικότητά τους».

Τέλος, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας έκανε λόγο για αύξηση των αφίξεων το 2017 στον Έβρο και επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτή την κατάσταση και να την αντιμετωπίσουμε, καθώς δεν υπάρχουν πολλές θέσεις φιλοξενίας στο Κέντρο Υποδοχής του Φυλακίου». «Η έλλειψη θέσεων», συνέχισε, «έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να οδηγούνται σε προκράτηση ή κράτηση, ακόμα και οικογένειες». Παραδέχτηκε, εξάλλου, ότι «έχω ακούσει μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τον Έβρο στην Τουρκία, όμως δεν έχω κάποια πληροφορία για το αν είναι πολιτική και γίνεται συστηματικά ή όχι».

corfiatiko

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications