Δημοσκόπηση Zougla: ΝΔ 28,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, Χρυσή Αυγή 10,5% λαός για φάπες αν ειναι αληθινή!

Με ένα σαφές προβάδισμα αλλά χωρίς δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης αλλά και με υψηλό δείκτη συσπείρωσης, αν και δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του zougla.gr που δημοσιεύονται σήμερα, Τετάρτη (04/10/2017).

Στη διαδικτυακή ψηφοφορία κατέθεσαν την έγκυρη ψήφο τους 3.385 πολίτες άνω των 18 ετών, η δε διαδικασία διήρκεσε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 2α Οκτωβρίου.

Το δείγμα σταθμίστηκε από την επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα όσον αφορά στους δημογραφικούς δείκτες σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ως προς τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων η στάθμιση βασίστηκε στα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ως προς τα στοιχεία τώρα της έρευνας, στο έγκυρο – σταθμισμένο δείγμα ψήφισαν κατά 93% άνδρες και κατά 7% γυναίκες. Ως προς τις ηλικιακές ομάδες τώρα, το 2% των ψηφισάντων ανήκουν στην ομάδα 18-24 ετών, το 43% σε αυτήν των 25-44 ,το 48% στην ομάδα των 45-64 και το 7% στην ομάδα 65 και άνω, όπως παρατηρείτε στον παρακάτω πίνακα.

Ως προς τον «Βαθμό Αστικότητας», όπως αποκαλείται αυτός ο δείκτης, το 85% των συμμετεχόντων στην έρευνα προέρχεται από αστικές περιοχές, ενώ το 15% από αγροτικές. Ανά μεγάλα γεωγραφικά σύνολα το 42% των συμμετεχόντων κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, το 48% στην επαρχία και το 10% είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα διαγράμματα είναι αυτό που ακολουθεί και προσδιορίζει τους δείκτες μόρφωσης των ψηφισάντων. Έτσι διακρίνουμε πως το 42% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα ολοκλήρωσε ανώτατες σπουδές, το 28% έλαβε ανώτερη εκπαίδευση και το 30% ολοκλήρωσε τον κύκλο της μέσης εκπαίδευσης. Παρατηρούμε, δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην έρευνα που διαθέτει ανώτατο ή ανώτερο δείκτη μόρφωσης.

Με το παραπάνω διάγραμμα κλείνει και η παρουσίαση της διαδικτυακής έρευνας ως προς τα δημογραφικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Στο επόμενο διάγραμμα επιχειρούμε να αποτυπώσουμε τις αντιδράσεις και τα πολιτικά ανακλαστικά της κοινωνίας ως προς δύο σημαντικά γεγονότα – θέματα που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.

Α) Υπόθεση NOOR 1
Η ερώτηση έχει ως εξής: 1) Τι γνώμη έχετε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του ναρκοπλοίου NOOR 1 και της ενδεχόμενης εμπλοκής της πλευράς Βαγγέλη Μαρινάκη;
-Σωστή
-Λάθος
-Δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Οι πολίτες τοποθετήθηκαν. Το 51% αποφαίνεται πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα με λανθασμένους χειρισμούς, το 27% πιστεύει πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι στη σωστή κατεύθυνση και το 22% θεωρεί πως δεν υφίσταται διαφορά (επί της ουσίας δεν παίρνει θέση) και απαντά έτσι με την τρίτη εναλλακτική απάντηση «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η τοποθέτηση των πολιτών στην αντίστοιχη ερώτηση που αφορά όμως στους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας στο ίδιο ζήτημα. Το 59% θεωρεί πως οι χειρισμοί ήταν λανθασμένοι, το 18% πως οι χειρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σωστοί και το 23% (υψηλό ποσοστό) δεν τοποθετείται απαντώντας «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Με την επόμενη ερώτηση επιχειρείται να ανιχνευθεί η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων έναντι του μείζονος αυτού κοινωνικού αλλά και πολιτικού ζητήματος. Έτσι το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση NOOR1 δεν θα επηρεάσουν την ψήφο του στις εκλογές, ενώ το 39%, πολύ υψηλό ποσοστό, θεωρεί πως θα επηρεαστεί η πολιτική επιλογή του όταν φθάσει η ώρα της κάλπης. Το 13% απαντά «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Β) Ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και οικολογική ρύπανση στον Σαρωνικό
Σε αυτό το μείζον ζήτημα απαντούν οι πολίτες ως εξής:
Το 80,1% θεωρεί πως η αντίδραση της κυβέρνησης δεν ήταν η πρέπουσα και ήταν λανθασμένη. Μόλις το 12,1% πιστεύει πως οι κυβερνητικές αντιδράσεις κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 7,8% δεν τοποθετείται.
Ως προς τις ευθύνες τώρα, το 70,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει πως ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έπρεπε είχε υποβάλει την παραίτησή του, το 21,3% θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί, ενώ το 8% απαντά «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Παράσταση νίκης
Στα αμιγώς τώρα πολιτικά ερωτήματα και όσον αφορά στη γνώμη των πολιτών για το ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ανεξάρτητα από τη δική τους, προσωπική, πολιτική επιλογή, το 63,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε την πρώτη θέση. Μόνον το 18,9% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκοβε πρώτος το νήμα, ενώ το 8,7% πιστεύει πως κάποιο άλλο κόμμα θα ερχόταν στην πρώτη θέση. Το 9,2% απαντά «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο επόμενο γράφημα αποτυπώνεται η αίσθηση της κοινής γνώμης ως προς το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές, αν διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η γενική εικόνα είναι σαφής. Το 72% απαντά πως δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μόνον το 22% αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνάρτηση με το προηγούμενο ερώτημα και η ακόλουθη ερώτηση. Πώς τοποθετούνται οι πολίτες στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας;

Στο πρώτο ενδεχόμενο να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιλέγουν μεταξύ των πιθανών πολιτικών συνδυασμών συνεργασίας.

Στο γράφημα εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» (23,5%), ενδεικτικό ενδεχομένως μιας γενικότερης σύγχυσης, ενώ το 23% απορρίπτει όλους τους προτεινόμενους συνδυασμούς.
Τώρα, ο υφιστάμενος συνδυασμός συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λαμβάνει το 19% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ το 13,9% θα προτιμούσε το προωθημένο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Η ίδια ερώτηση όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: το 33,3%, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό, επιλέγει το σχήμα συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έπεται η επιλογή Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ με ένα 13,1%.

Πρόθεση ψήφου
Ερχόμαστε στον βασικό πυρήνα της έρευνας και την πρόθεση ψήφου. Αν, λοιπόν, οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, η κατάταξη των κομμάτων θα είχε ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 28,9%
ΣΥΡΙΖΑ 20,3%
Χρυσή Αυγή 10,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9%
ΚΚΕ 4,6%
ΑΝΕΛ 3,1%.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
Ένωση Κεντρώων 1,9%
Ποτάμι 1,1%
ΛΑΕ 1,2%
Πλεύση Ελευθερίας 2,7%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Η αδιευκρίνιστη ψήφος (Λευκά – Άκυρα, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ και Άλλο Κόμμα) αθροιστικά αγγίζει ένα 11,8%. Το 5,8% δηλώνει εξαρχής πως θα απέχει των εκλογών. Το στιγμιαίο σύνολο, δηλαδή, μιας μη διευκρινισμένης στάσης έναντι της κάλπης, συμπεριλαμβανομένης και της δηλωμένης αποχής (μπορεί στο μέλλον να αλλάξει ριζικά αυτό το ποσοστό), ανέρχεται στο 17,6%.
Ως προς τις συσπειρώσεις τώρα. Η Νέα Δημοκρατία για μακρά ήδη περίοδο καταγράφει αξιοσημείωτα μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης εκτός προεκλογικής περιόδου. Σε αυτήν την έρευνα το ποσοστό αυτό φθάνει το 76,7%.
Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σημειώνει χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 50,3%. Μπορεί, δηλαδή, να επενδύει σε μία ενίσχυση της συσπείρωσής του, όταν αρχίζει η προεκλογική περίοδος και οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Δείτε παρακάτω τα δύο διαγράμματα που αποτυπώνουν τις συσπειρώσεις αλλά και τις διαρροές ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Follow Share:

Post A Comment: 1

Blog

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

ετσι .....ενα γηπεδο που παιζουν μπαλα οι μοναδικες ομαδες σε φιλικο .. και αλαζουν πασες . δυστυχώς .. παλι μαζι με τα ξερα θα καουν και τα χλωρα για αλλη μια φορα .

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications