Η Διευθύντρια δεν το πίστεψε. «Κοίτα να δεις τι σκαρφίζονται» σκέφτηκε. «Όμως έτσι κι αλλιώς η συμμετοχή στις μαθητικές παρελάσεις δεν είναι υποχρεωτική. Τέτοια γελοία δικαιολογία, τι την χρειάζεται ο μαθητής;».
Λες; Μία στο εκατομμύριο όμως να λέει αλήθεια … ας το ελέγξουμε. Ντριιιιν
- Φροντιστήριο Πρόοδος, παρακαλώ.
- Ναι, γεια σας. Είμαι η Διευθύντρια του λυκείου της Άνω Ραχούλας. Έχω ένα πρόβλημα.
Η ευγενική Γραμματέας σκέφτηκε πώς το πρόβλημα της Διευθύντριας είναι η δυσκοιλιότητα, όμως δεν της το είπε. Αντίθετα συνέχισε το ίδιο ευγενικά.
- Ορίστε. Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;
- Ξέρετε, έχω έναν μαθητή εδώ στο σχολείο, που μου δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην παρέλαση του Σαββάτου για την 28η Οκτωβρίου, γιατί γράφει διαγώνισμα στο φροντιστήριό σας και μάλιστα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00.
Η γραμματέας σκέφτηκε ότι το θράσος της Διευθύντριας είναι πολύ μεγάλο. Κανονικά θα έπρεπε να της απαντήσει κάπως έτσι:
- Καλά, δεν φτάνει που κωλοβαράτε όλη μέρα, μας ζητάτε και τα ρέστα, που κάνουμε και τη δική σας δουλειά; Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.
Όμως όχι. Έπρεπε να κρατήσει τα προσχήματα. Συγκρατήθηκε λοιπόν και απάντησε ευγενικά.
- Εε, να … ένας καθηγητής του φροντιστηρίου παντρεύεται και προσπαθεί να μαζέψει όλες του τις υποχρεώσεις. Θα βάλουμε τον μαθητή να γράψει άλλη μέρα.
- Καλώς. Τις ευχές μου στον καθηγητή σας για βίον ανθόσπαρτον.
Η συνομιλία έλαβε τέλος.
Η γραμματέας συγχυσμένη, κλείνοντας το τηλέφωνο, σκέφτηκε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν φτάνει που δεν δουλεύουν, δεν φτάνει που ο μισθός τους μπαίνει κάθε 1η και 16η του μήνα, εγκαλούν και τους υπόλοιπους όταν προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο δουλεύοντας ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Η Διευθύντρια σκέφτηκε ότι άλλος παντρεύεται κι άλλος κουρεύεται. Τα φροντιστήρια φαίνεται να έχουν ξεφύγει εντελώς. Από την άλλη αναρωτήθηκε, αν θα είχε νόημα να εξηγήσει στην γραμματέα ότι η 28η Οκτωβρίου είναι εθνική γιορτή και επίσημη αργία του κράτους. Ημέρα τιμής γι’ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι … κι ωραίοι και να συζητάμε για το πότε πρέπει να γράψει το διαγώνισμα ο μαθητής.
Αναρωτήθηκε επίσης για το αν οι υπάλληλοι του φροντιστηρίου θα αμειφθούν υπερωριακά για τη εργασία τους σε επίσημη αργία και μάλιστα εθνική γιορτή.Θυμήθηκε τις εποχές που κι αυτή δούλευε στα φροντιστήρια. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα από τότε! Τότε ο μαθητής πήγαινε στον καθηγητή του φροντιστηρίου και του ζητούσε να του λύσει τις ασκήσεις που είχε βάλει ο καθηγητής του σχολείου. Και αλίμονο αν έπαιρνε αρνητική απάντηση. Σήμερα ο μαθητής πηγαίνει στον καθηγητή του σχολείου και του ζητάει να τον βοηθήσει στην άσκηση που έβαλε ο καθηγητής του φροντιστηρίου!!
Ο καθηγητής στο φροντιστήριο μπορεί να βάζει δύο συνεχόμενα διαγωνίσματα την ίδια μέρα και μάλιστα πολύωρα, ενώ οι καθηγητές στο σχολείο, μέχρι τρία 45λεπτα την εβδομάδα! Στην πρώτη περίπτωση ο μαθητής το δέχεται αδιαμαρτύρητα, ενώ στη δεύτερη, αν κάποιος προσπαθήσει να το παραβιάσει, μαύρο φίδι που τον έφαγε.
Ανήκω σ’ αυτούς που δεν θεωρούν τα φροντιστήρια παραπαιδεία. Είναι νόμιμες επιχειρήσεις, που καλύπτουν μία πραγματική ανάγκη. Ό,τι και να κάνουμε στο δημόσιο σχολείο, όσο οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι λιγότερες από τους υποψήφιους (ειδικά στις σχολές υψηλής ζήτησης) τα φροντιστήρια θα συνεχίσουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Οι εκπαιδευτικοί, που δουλεύουν στα φροντιστήρια ή κάνουν ιδιαίτερα, είναι κι αυτοί συνάδελφοι σκληρά εργαζόμενοι και συχνά κακοπληρωμένοι ή ανασφάλιστοι.
Όμως δεν είμαστε ανταγωνιστές. Θα πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά προς όφελος των μαθητών μας. Τι εξυπηρετεί να βάλει το φροντιστήριο διαγώνισμα τη μέρα και την ώρα της παρέλασης; Συνεργασία χρειάζεται, όχι αντιπαλότητα χωρίς λόγο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου